Bli på stasjonen

Bli på stasjonen 1

I denne øvelsen skal vi øke avstanden til stasjonen og lære hunden at det lønner seg å bli værende selv om vi beveger oss vekk fra den. For å kunne gjennomføre denne øvelsen må du ha gjennomført de to stasjonsøvelsene ovenfor med samme hund og helst med samme stasjon. 

I starten av treningen jobber vi med at hunden kan bli værende på stasjonen mens vi gjør forstyrrelser nærme. Vi belønner hunden dersom den står, ligger eller sitter på stasjonen når vi beveger oss sidelengs, snurrer rundt, hopper eller setter oss ned. Belønn ved å slippe en godis ned på stasjonen eller direkte i munnen til hunden. Om hunden tråkker av stasjonen stopper du opp og venter til den går på igjen. Gjør samme forstyrrelse igjen og belønn dersom hunden gjør rett. Om det blir feil igjen senker du kriteriet slik at hunden får det til. Poenget med dette er å generalisere atferden til at hunden er på stasjonen uavhengig av din bevegelse.

Når hunden greier dette kan du begynne å jobbe med å øke avstanden. Start med å øke avstanden ved å rygge fra et par steg. Gå tilbake og belønn, og pass på at du ikke belønner at hunden tråkker av stasjonen i det den skal ta belønningen. Om den gjør det holder du igjen belønningen, venter til hunden går på stasjonen igjen, og jobber med akkurat den bevegelsen som fikk hunden til å gå av. Når hunden takler at du rygger i fra den kan du begynne å gå i fra med ryggen til og øke kriteriene gradvis til du kan gå inn i et annet rom og komme tilbake uten at hunden tråkker ut av stasjonen.

Belønning: spiselig, kanskje du kan bruke tørrforet til hunden?
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: på stasjonen eller direkte i munnen

Bli på stasjonen 1

Mål: Hunden blir på stasjonen mens du beveger deg vekk fra den og tilbake

 1. Hunden går til stasjonen og kan bli der i 1-3 sekunder mens du står nærme
 2. Hunden blir på stasjonen når du beveger deg sideveis foran den
 3. Hunden blir på stasjonen når du stiller deg med ryggen til den og snur deg rundt igjen
 4. Hunden blir på stasjonen når du rygger 1-4 steg fra den og går tilbake
 5. Hunden blir på stasjonen når du går 3-5 steg fra den med ryggen i mot den, snur og går tilbake
 6. Hunden blir på stasjonen når du går vekk, blir stående i 1-3 sekunder og går tilbake igjen
 7. Hunden blir på stasjonen når du går inn i et annet rom og kommer raskt tilbake igjen

Bli på stasjonen 2

Nå som hunden kan grunnleggende selvkontrolløvelser kan vi bruke dette til å lære hunden å bli på stasjonen sin under forstyrrelser. Fra før har vi bygd verdi for stasjonen og lært hunden å være på stasjonen selv om vi har gått i fra. Nå skal vi friste hunden til å tråkke av stasjonen, og belønne når hunden allikevel velger å være på.

Når vi trener stasjonsatferd er ofte kriteriet at hunden skal ha alle fire beina på stasjonen. Hvorvidt hunden står, sitter, ligger eller beveger seg litt rundt er ikke så farlig. For å lett kunne holde på kriteriene er det veldig greit å bruke en hundeseng med kanter som stasjon. Begynn med å gjøre noen repetisjoner der hunden hopper opp på stasjonen frivillig, du belønner der, gir signalet HER, og så belønner fra hånden når hunden går ut av stasjonen. Disse repetisjonene gjør vi for å gjøre hunden sikker på hva oppgaven er og hva hvilket signal som betyr at oppgaven er ferdig.

Når hunden lett hopper opp på stasjonen når den er ferdig med å spise godisen fra hånden din og blir der til du gir signalet HER, kan du begynne å legge på forstyrrelser. Du kan forstyrre med godbiter i hånden, leker, din egen bevegelse eller at du kaster noe. Sørg derimot for at alle belønningene er innenfor din rekkevidde slik at du enkelt og uanstrengt kan fjerne dem dersom hunden prøver å ta dem. En annen ting du skal sørge for er å belønne etter hver forstyrrelse/fristelse du gjør dersom hunden greier å holde seg på stasjonen. Dersom hunden ikke greier å holde seg på stasjonen fjerner du belønningen, venter til hunden har hoppet opp på stasjonen igjen og gjør forstyrrelsen på nytt. 

Belønning: Noe spiselig, kanskje du kan bruke tørrforet til hunden?
Belønningssignal: ingen, HER og VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: Kast til stasjonen, ta fra hånden eller at hunden plukker fra gulvet

Bli på stasjonen 2
Mål: Hunden blir på stasjonen under ulike forstyrrelser, men kommer raskt mot deg på signal HER 
 1. Hunden går raskt opp på stasjonen for å få belønning og raskt av igjen på signal HER
 2. Hunden blir på stasjonen når du lokker med godbiter i håndflaten
 3. Hunden blir på stasjonen når du lokker med leker
 4. Hunden blir på stasjonen når du lokker med stemme
 5. Hunden blir på stasjonen når du lokker med å hive godbiter på utsiden av stasjonen
 6. Hunden blir på stasjonen når du beveger deg rundt og i fra
 7. Hunden blir på stasjonen når det ikke skjer noen ting