Øv: Gripe

I denne leksjonen introduserer vi to øvelser for å forsterke hunden for å gripe over apportgjenstander. Målet med øvelsene er å trene fram en hund som vet at om den griper og holder en gjenstand så hører den belønningssignal og får noe den har lyst på. Det er smart å trene inn begge øvelsene slik at hunden din både kan gripe fra hånden og plukke opp fra bakken, men start med det hunden din har lettest for og med en gjenstand hunden din har lett for å gripe. Når hunden først forstår konseptet med å gripe og holde for å få, er det lett å  generalisere dette ved å variere øvelsene og gjenstandene. 

Øvelse 3 Plukke opp og snu

I denne øvelsen skal hunden plukke opp en gjenstand som ligger stille på gulvet, snu seg raskt og løpe mot oss med gjenstanden i munnen. Dette er ofte en fin startøvelse for hundene som er litt forsiktige og/eller har mindre gjenstandsinteresse. 

Tren et sted underlaget er jevnt men ikke glatt, og hunden lett ser godbiter og gjenstander. Ha hunden foran deg. Når hunden tar kontakt med deg kaster/ruller du gjenstanden langs bakken fra hunden og lar hunden løpe etter den. Sett så mye fart på gjenstanden som nødvendig, men så lite som mulig. Er hunden veldig interessert holder det å legge gjenstanden på bakken. Beveg deg i motsatt retning når hunden er på vei mot gjenstanden og plukker opp. Nå vil hunden antakelig gripe gjenstanden. Klikk og belønn at hunden plukker opp ved å kaste belønningen i en rett linje fra hunden slik at den løper forbi deg for å hente den på samme måte som under øvelse 1. Mens hunden spiser godbiten plukker du opp gjenstanden igjen og starter forfra med å kaste den. Vær forberedt på at mange hunder blir litt opptatt av godbiten etter første repetisjon. Dette er helt normalt og en del av læringsprosessen. Ikke mas på hunden, men fortsatt å fikle og trille gjenstanden til hunden griper på nytt. 

Når poletten har falt ned og hunden griper hver gang du legger ned/triller gjenstanden, venter du med å klikke til hunden har plukket opp gjenstanden og snur seg mot deg. Neste steg er å vente til hunden beveger seg mot deg. Om hunden slipper gjenstanden før klikket holder du tilbake belønningen og begynner øvelsen forfra. Fortsett til hunden selv løper tilbake til gjenstanden som ligger stille på gulvet og plukker denne opp umiddelbart etter den er ferdig med belønningen sin. 

Valg av gjenstand og belønning
Velg en gjenstand som hunden med stor sannsynlighet kommer til å plukke opp og en belønning som har større verdi enn apportgjenstanden. Ball, liten dummy, tennissokk med knute, bit av en hageslange eller annet hunden gjerne griper. Forskjellen i verdi mellom apportgjenstanden og belønningen bør ikke være for stor. Hvis belønningen er altfor verdifull i forhold til gjenstanden blir det vanskelig for den utrente hunden å plukke opp gjenstanden. Om gjenstanden har høyere verdi enn belønningen vil hunden ikke jobbe for belønningen og dermed får vi ikke forsterket atferden vi vil ha. Dersom hunden din lett tygger eller behandler gjenstanden dårlig så velger du en gjenstand som ikke ligner en dummy eller vilt. Kun når hunden forstår konseptet med øvelsen, jobber for belønning og behandler gjenstanden godt kan du gå over til formelle apportobjekter. 

Shape eller fange? 
Når vi shaper former vi atferden fram stegvis ved å først belønne hunden for å vise interesse for gjenstanden, så snuse på gjenstanden, deretter slikke på den, dytte på den, åpne munnen over den osv. Når vi fanger atferden legger vi til rette for at hunden utfører hele atferden med en gang ved f.eks. bruke en gjenstand vi vet hunden kommer til å plukke opp. For å slippe å belønne atferder vi egentlig ikke vil ha foretrekker vi å legge opp denne øvelsen slik at vi kan fange rett atferd. Utfordringen er at vi lett kan gjøre oss avhengige av mye hjelp (gøye lyder, fart på gjenstanden, kasting og hoiing) for at hunden utfører atferden. Velger du å fange atferden må du derfor sørge for å fade ut hjelpen din raskt i læringsprosessen. 

Juster arousalnivået
Når vi trener apportering er det ekstremt viktig å holde hundens arousalnivå optimalt. Vi må balansere engasjementet med konsentrasjon og sørge for at hunden er så aktiv at den lett utfører atferden, men også konsentrert slik at den utfører atferden presis. Det kan være smart å legge inn en lekepause etter 2-5 godbiter. Lekepausen kan gjerne bestå i at du kaster apportgjenstanden litt heftigere etter at den har plukket opp som en oppgave og fått klikk og godbit. 

Sett i gang
Tren et sted med få eller ingen forstyrrelser. Hvis hunden gjerne vil løpe vekk med gjenstander, begynner du i bånd eller i et lite rom. Bruk klikker som belønningssignal i denne øvelsen slik at det blir tydelig for hunden hva som blir belønnet. Sørg for å holde arbeidsposisjonen i klikket slik at ikke hunden tror det er det at hånden din kommer fram som er signalet for at den kan slippe gjenstanden. 

Belønning: Godbit og lek
Belønningssignal: Klikker
Belønningsplassering: direkte til hunden eller kast

Øvelse 3 Plukke opp og snu

Mål: Hunden plukker opp en gjenstand som ligger stille på gulvet,  snu seg raskt og løpe mot oss med gjenstanden i munnen.

 1. Hunden griper en gjenstand vi ruller langs gulvet
 2. Hunden griper en gjenstand vi ruller og snur seg raskt tilbake med gjenstanden i munnen
 3. Hunden griper en gjenstand vi ruller og snur seg raskt og kommer løpende med gjenstanden i munnen
 4. 1-3 når gjenstanden ligger i ro på gulvet 
 • Velg en gjenstand som kan være interessant. Hvis hunden din er svært lite interessert i å bære, prøv med en kaninball, et sammenkrølla A4-ark med en godbit inni, et tyggebein eller hva som helst. 
 • Velg å trene når hunden har overskudd og energi. 
 • Hvis det er vanskelig i planlagte og strukturerte treningsøkter, tenk etter om hunden din plukker opp en gjenstand eller er litt ekstra leken i hverdagslige situasjoner. Vær klar til å fange atferden neste gang. 
 • Avslutt mens hunden vil mer. For noen hunder er det nok med en repetisjon i begynnelsen. 
 • Bruk litt tid på å lære hunden din å like lek og gripe leker, da blir det lettere for den å gripe andre gjenstander også. 
 • Kanskje du bør prøve øvelse 4 først? 
 • Velg en mindre verdifull gjenstand og bruk veldig verdifulle godbiter
 • Tren på et begrenset område der hunden ikke har mulighet til å løpe æresrunder
 • Når hunden tilfeldigvis løper mot deg, klikk i god tid før hunden løper forbi deg og kast ut en neve supergode godbiter på gulvet
 • Ikke gå og ta gjenstanden mens hund spiser godbitene. Bygg tillit ved å gi hunden noe når den griper uten å ta i fra den noe. 
 • Hvis hunden selv går og plukker opp gjenstanden, klikk på nytt. Hvis ikke, plukk den opp selv og begynn på nytt. 
 • Her kan det hende at du har belønnet for mange ganger på rad for bare å plukke opp. Her er det viktig at du øker kriteriene og klikker når hunden løper mot deg med gjenstanden i munnen.
 • Prøv med en mer attraktiv gjenstand. 
 • Kast gjenstanden litt heftigere hvis hunden lett spytter ut i forventning om klikk og belønning. 
 • Kast gjenstanden lenger og begynn å gå rolig og sakte andre veien. Når avstanden blir større, blir det lettere å variere tidspunktet for klikket. 

Øvelse 4 Karusellen - gripe fra hånda

I denne øvelsen lærer vi hunden å gripe en gjenstand fra vår hånd og holde i mot. Øvelsen er en direkte fortsettelse av øvelse 2 i dette kurset.

Bruk en gjenstand som er lett for deg å holde og lett for hunden å gripe samtidig, men ikke så morsom at det går over i drakamp. For mange hunder blir en vanlig dummy i canvas for glatt og glir lett ut av munnen. Hampdummyer, fleecefletter, tøyknuter, mykere dummyer eller dummyer med snor kan fungere bra. Presenter gjenstanden i nesehøyde når hunden har kontakt med deg og er klar. Beveg deg fra hunden med gjenstanden i ro i forhold til deg, og i samme høyde i forhold til hunden. Klikk og belønn når hunden griper over gjenstanden og holder i mot. 

Du kan holde gjenstanden på forskjellige måter. Med to hender foran kroppen mens du rygger, med en hånd ved siden mens du rygger eller med en hånd ved siden mens du går framover. Gjør det som fungerer best for deg og din hund. Hold deg i jevn bevegelse og la hunden komme etter og stoppe gjenstanden med sin munn. Ha armen med gjenstanden i ro og beveg føttene. Fortsett å bevege gjenstanden bort fra hunden i jevn fart når den er i ferd med å bite over den. Det er hunden som skal stå for endringen av situasjonen. På den måten lærer vi hunden å knipe igjen kjeven og holde godt fast i gjenstanden.

Det er fortsatt veldig viktig at hunden griper aktivt. Det betyr at vi ikke trykker gjenstanden mot hunden eller står stille og holder frem en gjenstand til en hund som ikke tar umiddelbart. Det er vår oppgave å sørge for at hunden er i rett modus før vi presenterer en gjenstand. Ta hyppige lekepauser dersom hunden lett går ned i aktivitetsnivå og hold øktene så korte at hunden egentlig vil mer når du avslutter.

Bruker du en stiv gjenstand som løsbitt i lær, gummislange eller en liten dummy, er det viktig at du holder gjenstanden horisontalt slik at hunden har lett for å gripe den korrekt. Bruker du en gjenstand med former og har en hund som gjerne biter i enden eller på det tynneste stedet, gjemmer du endene i hånden og presenterer gjenstanden slik at hunden lett griper den på midten.  

Når hunden griper aktivt og deretter holder fast til du klikker når du går bakover, reduserer du tempoet mellom repetisjonene. Det er viktig å holde jevn fart i hver repetisjon slik at det er hunden står for endringen i situasjonen. Begynner vi for vanskelig og så akselererer når hunden er passiv eller ikke griper, forsterker vi feil atferd. Vi skal ikke vifte eller leke med apportgjenstanden for å gjøre den morsom. Det er belønningen som kommer etter at kriteriet er oppfylt som bygger verdi for apportoppgaven. 

Når hunden griper aktivt og holder godt fast mens vi beveger gjenstanden sakte, kan vi begynne å stå stille når vi presenterer apporten. Vi kan fortsatt trekke armen litt fra hunden når den er i ferd med å gripe for å oppmuntre den til å holde skikkelig fast. 

Belønning: Godbit eller lek
Belønningssignal: TAKK/BRA/”klikk”
Belønningsplassering:  Direkte til hunden eller kastet

Øvelse 4 Karusellen - gripe fra hånda

Mål: Hunden griper en gjenstand fra vår hånd umiddelbart når vi presenterer den og holder i mot med et fast grep til vi gir belønningssignal

 1.  Hunden griper raskt og holder godt i mot med et fast grep når vi beveger gjenstanden fra hunden 
 2. Hunden griper raskt og holder godt i mot med et fast grep når vi beveger gjenstanden langsommere fra hunden 
 3. Hunden griper raskt og holder godt i mot med et fast grep når står stille og beveger armen sakte fra hunden
 4. 1-3 med forskjellige gjenstander
 • Det er en naturlig del av prosessen at hunden prøver å finne snarveier til belønningen. 
 • Vær sta, men uten å legge press på hunden, og stol på prosessen. Den eneste måten hunden får tak i belønningen er gjennom å bite tak i gjenstanden. 
 • Repeter øvelse 2 -Lek med omvendt lokking før du prøver igjen. 
 • Sørg for at hunden er i rett modus og har  overskuddsenergi slik at den er villig til å presse seg litt lenger
 • Tenk på hvilken gjenstand du bruker. Velg gjerne en lang og myk leke som er trivelig å bite i. 
 • Tenk på hvordan du presenterer den. Hvis du holder leka i front og rygger kan det være at hunden blir dempet av at du lener deg fremover. Prøv å holde en lang leke i en hånd og gå forlengs uten å se på hunden. 
 • Noen hunder er naturlig myke i munnen og drar ikke så hardt i mot. 
 • Det viktigste er at dere bærer gjenstanden sammen og hunden holder med et jevnt og stabilt grep uten å skifte grep eller miste apporten.