Øv: Forståelse

I denne øvelsesleksjonen skal vi bygge forståelse for to deler av apportkjeden der det er vanlig at hundene gjør feil. Den første er at hunden kan plukke apportgjenstanden selv om det er noe annet som frister veldig, og den andre delen er at hunden kan komme helt inn og avlevere korrekt selv om det er noe som frister den på vei inn. 

Øvelse 5 Kvalitetssikring - ordforståelse

I leksjonen Øv: Kvalitetssikring i kurset APPORT 1 – Grunnleggende apportering begynte vi å bygge forståelse for apportøvelsen ved å lære hunden å gripe gjenstander med avstandsbelønning, og å skille mellom signalene APPORT og VÆRSÅGOD. I denne øvelsen skal vi bygge videre på dette og utfordre hunden mer. 

Lag en trekant mellom hunden, en godisskål og apportgjenstanden. Hunden skal apportere ved signal APPORT og avlevere til hånden. Varier belønningen mellom å sende hunden direkte til avstandsbelønningen, å gi en belønning fra hånden før du sender hunden til avstandsbelønningen, eller å kun gi belønning fra hånden. 

Vi starter enkelt ved å legge ut avstandsbelønningen først og deretter apporten. Hunder har en tendens til å gå til det den har sett blitt lagt ut sist. Når hunden takler dette kan vi først legge apportgjenstanden og deretter avstandsbelønningen. I neste trinn utfordrer vi hunden mer gjennom å legge ut apportgjenstanden uten at hunden ser, men lar den se avstandsbelønningen. en forkunnskap for dette punktet er at hunden har forståelse for signalet APPORT selv når hunden ikke har sett at noe er lagt ned. I leksjonen Øv: Signal APPORT i kurset APPORT 1 – Grunnleggende apportering trente vi på dette

Når hunden behersker dette kan vi utfordre ved å bruke mer fristende avstandsbelønninger, feks bedre godbiter, at vi kaster godbiten i skålen eller kaster ut en leke i stedet for å legge den rolig ut. Deretter plasserer vi avstandsbelønningen nærmere apporten. Til slutt plasserer vi oss på gradvis lenger avstand fra avstandsbelønningen, men da øker vi avstanden mellom apporten og avstandsbelønningen noe. 

I filmen under er det en valp på 4-5 måneder som viser øvelsen. Den har ikke helt lært å sitte stille og vente, men er veldig flink til å diskriminere mellom signalene. En gang blir den fristet av godbiten og føreren bruker hundens navn som en fin plan B for å avbryte at hunden er på vei til skålen.
Tenk over hva din plan B er og hva du skal gjøre hvis hunden skulle la seg friste enten på vei ut til apporten eller på vei inn. 

Belønning: Utlagt godbitskål, leke eller annen avstandsbelønning
Belønningssignal: VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: avstandsbelønning

Øvelse 5 Kvalitetssikring - ordforståelse

Mål: Hunden diskriminerer mellom signalene apport og værsågod

 1. Hunden apporter på signal APPORT når avstandsbelønningen legges først, så apporten, begge synlig.
 2. Hunden apporter på signal APPORT når apporten legges først, så avstandsbelønningen, begge synlig.
 3. Hunden apporter på signal APPORT når hunden ser ikke apporten bli lagt ut, bare godbiten.
 4. Punkt 1-3 med forskjellige typer avstandsbelønninger.
 5. Punkt 1-3 med mindre avstand mellom apporten og avstandsbelønningen. 
 6. Punkt 1-3 med oss på større avstand fra avstandsbelønningen. 
 • Stå så nærme godbitskålen at du kan dekke over den eller om du står lenger unna bør du kunne si hundens navn for å avbryte den. 
 • Øk avstanden mellom apporten og godbitskålen om det fortsetter å være for vanskelig for hunden. 
 • Om hunden tenker litt for mye på godbitskålen og slurver i opptaket, la den hente apporten og levere den til deg, men belønn da ikke med værsågod, men gi den belønning fra lomma. 
 • Når hunden utfører apporten korrekt uten tanke på godbitskålen belønner du den med værsågod. 
 • Om hunden blir forsiktig er det viktig å gjøre det lett nok slik at hunden lykkes ofte og får selvtillit i øvelsen. 
 • Øk avstanden mellom apporten og gjenstanden slik at det blir lett for hunden å lykkes. 
 • Gi apportkommandoen når hunden ser på apporten. 

Øvelse 6 Apportering forbi forstyrrelse på vei inn

I denne øvelsen flytter vi forstyrrelsen til når hunden allerede har apportgjenstanden i munnen og er på vei hjem. Hensikten er å øke forståelsen for at hele apportkjeden må fullføres før hunden kan begynne på en ny oppgave. Kvalitetssikring av innkomsten med apporter forebygger at hunden bytter apporter eller slipper gjenstanden på vei inn hvis den blir forstyrret av noe. For eksempel fugler, skudd, spennende lukter eller andre hunder.

Begynn med å sende hunden på en enkel apport, det er mindre viktig om denne apporten er kastet eller utlagt eller er et fritt søk. Poenget med øvelsen er forstyrrelsen mens hunden er på vei inn. Når hunden har snudd med apportgjenstanden i munnen legger du ut en godisskål eller leke som hunden må løpe forbi på vei inn. Ta i mot apportgjenstanden og belønn når hunden greier å gå forbi forstyrrelsene. Varier mellom å belønne ved å sende hunden til avstandsbelønningen, å belønne fra lomma før du sender den eller å kun belønne fra lomma.

Øk vanskelighetsgraden ved å gradvis flytte forstyrrelsen nærmere hundens vei tilbake. Plasser avstandsbelønningen ganske nærme deg slik at du har en fungerende plan B hvis hunden skulle la seg friste. Neste trinn er at du legger ut en annen apport mens hunden er på vei inn som den må løpe forbi. Når dette fungerer godt utfordrer vi hunden mer ved å kaste apporten slik at hunden ser det mens den er på vei inn. 

Belønning: Fra lomma eller utlagt godbitskål, leke eller annen avstandsbelønning
Belønningssignal: TAKK eller VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: direkte til hunden eller avstandsbelønning

Øvelse 5 Apportering forbi forstyrrelse på vei inn

Mål: Hunden holder fast, kommer inn og avleverer til hånd forbi avstandsbelønninger.

 1. Hunden holder fast og avleverer til hånd forbi en avstandsbelønning på siden.  
 2. Hunden holder fast og avleverer til hånd forbi en avstandsbelønning nærmere hundens vei tilbake.
 3. Hunden holder fast og avleverer til hånd forbi en utlagt apport
 4. Hunden holder fast og avleverer til hånd når vi kaster en annen apport
 5. Bruk andre forstyrrelser som hunder, lyder, mennesker eller andre ting hunden kan bli forstyrret av.
 • Dekk over avstandsbelønninga, gå i mellom hunden og avstandsbelønninga eller rop hunden til deg slik at den ikke får tak i belønningen. 
 • Gjør om øvelsen med samme kriterium som forrige gang for å se om hunden endrer sin atferd. 
 • Hvis det fortsatt blir feil, gjør det lettere for hunden ved å ha avstandsbelønningen lenger bort. 
 • Gjør det lettere slik at hunden lykkes og får opp selvtilliten i øvelsen. 
 • Øk avstanden til avstandsbelønningen eller kjør noen repetisjoner helt uten avstandsbelønning til hunden apporterer uten å nøle. 
 • Rop på hunden og belønn fra lomma etter avlevering, ikke med værsågod
 • Når hunden gjør øvelsen korrekt uten tanke på avstandsbelønningen