Valg av belønning

Belønningskvalitet

Hvilken belønning vi velger å bruke under treningsøktene kan påvirke resultatet på flere måter. Det første vi skal tenke på er kvaliteten av belønningene, altså hvor mye hunden er villig til å jobbe for å få tilgangen til dem. Det er mange fordeler med å bruke en belønning med høy kvalitet for hunden. Hunden vil ofte yte litt ekstra når den virkelig vil ha det som står på spill. Vi får ofte en hund som konsentrerer seg mer, tar mer i og er mer lydhør. Hvor høy kvalitet en belønning har avhenger av:

Høy belønningskvalitet har mange fordeler, men også noen ulemper. Om vi bruker høy belønningskvalitet hele tiden vil den ikke bare redusere i verdi over tid, men den vil også gjøre at hunden ikke lengre jobber for belønningene av lavere kvalitet. Å være litt gnien på de beste belønningene kan derfor være smart.

For mange hunder er det i tillegg slik at en veldig høy belønningskvalitet er en forstyrrelse i seg selv. Vi må lære hunden å kunne konsentrere seg og gjøre rett selv om den beste belønningen i verden er tilgjengelig. Dette betyr kanskje at vi må gå ned på belønningskvalitet for å lære hunden øvelsen og så øke belønningskvaliteten når hunden vet hva kriteriene er. To eksempler:

Eksempel 1) Om vi trener vannapport kan vi belønne at hunden sitter i ro og venter med at den får lov til å apportere. For mange hunder er dette en belønning av svært høy kvalitet. På grunn av hundens forventning om at det skal skje noe utrolig gøy har den vanskeligheter for å sitte i ro med rumpa tungt i bakken og være stille slik vi vil den skal gjøre. For å hjelpe hunden kan vi fjerne litt av forventningen ved å belønne “å sitte i ro” med godis. Kun når hunden jobber med å sitte tungt på rumpa og holde seg i ro for å få godis sender vi den ut for å hente apporten. Vi hjelper altså hunden til å gjennomføre kriteriet som skal til for å få tillatelse til å springe ut. Når hunden etterhvert blir god på kriteriet kan vi øke forstyrrelsen, altså belønningskvaliteten, ved å redusere antall godbiter til vi til slutt fjerner dem helt.

Eksempel 2) Vi trener hunden til å bli sittende og bruker det at hunden får se fugl som belønning. Fuglen er en så sterk belønning for hunden at den ikke lengre fungerer som forsterker for atferden “sitte i ro”. Hver gang fuglen kommer fram hopper hunden opp for å ta den. Om vi senker belønningskvaliteten (og dermed kriteriene) til leke eller godis kan vi lære hunden først hva den må gjøre for å oppnå belønningen. Deretter kan vi øke belønningskvaliteten (og dermed forstyrrelsene/kriteriene) til hunden greier å konsentrere seg også når belønningen er fugl.

Belønningsfrekvens

Hva du bør velge som belønning påvirkes også av hvor hyppig du skal belønne. Trener du noe der hunden skal repetere en kort atferd gjentatte ganger bør du bruke en belønning hunden blir raskt ferdig med slik at den er klar for en ny repetisjon så fort som mulig. Har du derimot lav belønningsfrekvens fordi atferden du belønner tar lang tid eller hunden utfører flere atferder i en kjede, er det lettere å bruke en belønning som også tar litt tid. En gjennomført vannapport må gjerne belønnes med et tyggebein, men om vi skulle belønne frivillig sitt foran fører med tyggebein ville det blitt veldig vanskelig å få flyt på atferden. 

Sinnsstemning

En annen ting vi skal tenke på når vi velger belønning er hvilken sinnsstemning vi ønsker at belønningen skal utløse. Sinnsstemningen som belønningen utløser kommer nemlig til å overføres til atferden. Vi velger gjerne en belønning der hunden er aktiv og tar i når vi trener aktive atferder der hunden skal løpe fort, mens vi velger belønningsformer som fremmer konsentrasjon og ro når vi trener stasjonære atferder som bli-øvelser eller hold fast. Både godbit, leker og sosiale belønninger kan brukes på en aktiv og en rolig måte.

Vi kan også bruke belønningene som en utfordring i treningen på dette punktet. Å belønne hunden med aktive belønninger for atferder som krever konsentrasjon gjør at hunden virkelig må konsentrere seg for å utføre atferden korrekt. Å bruke belønninger på denne måten vil også lære hunden å kunne gå fra konsentrasjon til høy aktivitet og tilbake til konsentrasjon, slik den gjør i et fuglearbeid med reis eller når spanielen støter fugl. 

Har du noen belønninger som fungerer som forsterkere i nesten alle miljø og situasjoner? Er det en type godis som overgår alle andre? Eller en gjenstand hunden bare MÅ ha?