Øv: Avstand

I disse øvelsene legger vi på litt mer avstand og begynner innlæringen av at hunden skal søke oss opp selv om vi er skjult. Begge øvelsene er typiske leker der vi ofte lett får høyt arousalnivå og stor framgang på kort tid. Ha det gøy med hunden, prøv deg fram med ulike belønninger, avstander og gjenstander. Sørg for å belønne godt og gi deg mens hunden fortsatt vil mer. 

Øvelse 8 Kjedelig borte og fest hjemme

Denne øvelsen er veldig lik de tidligere øvelsene om å jage godbit. Det er fint om du har trent disse før du prøver deg på denne øvelsen. 

Trill en godbit med lav verdi rett framover. Når hunden har spist godbiten gir du innkallingssignal. Hunden bråsnur som den er vant til og kommer i mot deg. Klikk og belønn med heftig lek inne hos deg. Øk avstanden gradvis ved å hive lengre og ved å bevege deg bakover etter at du har sendt hunden fram. 

Om du er usikker på om hunden vil bråsnu i denne øvelsen kan du først gjøre den uten å gi innkallingssignal, og deretter ved å legge på innkallingssignal etter har hunden har snudd og begynt å løpe mot deg. 

Belønning: en godbit av lavere verdi og en godbit av høy verdi eller leke
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: i din hånd

Øvelse 8 Kjedelig borte og fest hjemme

Mål: Hunden bråsnur når den har spist den kjedelige godbiten fører har kastet og engasjerer seg i belønning hos fører etter at fører har gitt innkallingssignal

 1. Hunden snur seg raskt mot deg og løper i din retning etter å ha hørt innkallingssignalet på 2 meter
 2. Hunden snur seg raskt mot deg og løper i din retning etter å ha hørt innkallingssignalet på 5-10 meter
 3. Punkt 2 i ulike miljø
 • Hunden opplever nok ikke belønningen hos deg som veldig forsterkende for høy fart. Finn en måte å leke på (eller belønne med mat) som øker arousalnivået i hunden og får den til å ta i mer. 
 • Øk avstanden ved å rygge i fra hunden når du sender den ut. 
 • Gi innkallingssignal omtrent umiddelbart når hunden har kommet til godbiten. 

Øvelse 9 Ta meg om du kan!

I denne øvelsen lar vi hunden jage og finne oss for å få belønningen sin. De fleste hundene elsker å jobbe på denne måten. Det er fint å bruke leke som belønning i denne øvelsen da den holder engasjementet og farten til hunden oppe. 

Still deg i nærheten av noe du kan gjemme deg bak. Det kan være en stol, en kjøkkenøy, en søppeldunk eller en bil. Hold hunden i halsbåndet og trill en godbit med lav verdi fra deg og det du står ved. Send hunden mot godbiten, og når hunden har spist stikker du av og gjemmer deg. Når hunden tar deg igjen belønner du heftig. 

Øk vanskelighetsgraden ved å smyge deg vekk fra hunden når den er på vei ut til godbiten. Om du klarer å holde hunden på avstand fra deg ved å bevege deg rundt gjenstanden du gjemmer deg bak, gir dette en ekstra dimensjon til leken som ofte trigger hunden til å ta i mer. Dersom du ønsker å gjøre øvelsen enda vanskeligere kan du løpe bak større ting som en bod, større vedstabel eller liknende. 

HUSK: Ikke bruk bånd eller line på hunden i denne øvelsen. Hunden kan lett sette seg fast dersom den løper tett rundt noe. 

Belønning: Godbit av lav verdi og leke eller en godbit av høy verdi
Belønningssignal: ingen (du får ikke med deg belønningspunktet om du er opptatt med å stikke fra hunden din)
Belønningsplassering: I din hånd

Øvelse 9 Ta meg om du kan!

Mål: Hunden prøver hardt og med stort engasjement å komme seg til deg og belønningen

 1. Hunden gir ikke opp med å nå deg igjen når du er godt synlig bak installasjonen
 2. Hunden gir ikke opp med å nå deg igjen når du er mindre synlig bak installasjonen
 3. Hunden gir ikke opp med å nå deg igjen når du er nesten borte bak installasjonen
 4. Hunden gir ikke opp med å nå deg igjen  når du er borte bak installasjonen
 5. Punkt 1.-4. i ulike miljø og med ulike gjenstander
 • Sørg for at belønningen din har høyere verdi enn alt annet tilgjengelig for hunden.
 • Sørg for at hunden mestrer de tidligere øvelsene i dette kurset før du begynner på denne.
 • Kan det hende du blir for voldsom for hunden og at den rett og slett synes du er litt skummel? Prøv å gjøre deg mer snikete og stille, kanskje det trigger hunden din mer til å jakte på deg. 
 • Det er ikke viktig hva du bruker til å gjemme deg bak eller løpe rundt. Finn noe som funker for både deg og hunden. 
 • Ta kontroll på hunden ved å ta tak i halsbåndet før du belønner den. 
 • Venn deg til å gi signal VÆRSÅGOD før du slipper hunden slik at hunden blir vant til å vente på signal for å få lov til å stikke av.