Øv: Forkunnskaper

Øvelsene i denne leksjonen er alle fornuftige forkunnskaper for å trene innkalling, og alle er gjennomgått i tidligere kurs. 

Øvelse 1 Håndtarget

I denne øvelsen skal vi både få fram en frivillig atferd hos hunden, trene på din timing av belønningssignal og sørge for at du holder arbeidsposisjonen. Du velger selv om du vil bruke en klikker eller et verbalt belønningsord som BRA. Atferden du skal trene frem er at hunden dytter nesen i håndflaten din. Dette er en enkel atferd som er en forkunnskap for apportering, hjelper oss når vi trener innkalling og som ofte fungerer godt for å trene en enkel atferd i vanskeligere miljø. Oppgaven består i å fortelle hunden at det er akkurat det at nesen treffer din håndflate som er atferden du vil ha mer av. Dette betyr at du må gi belønningssignalet akkurat i det nesen berører håndflaten din. Om du gir belønningssignalet for tidlig eller ikke greier å holde arbeidsposisjonen vil hunden bli belønnet for å nærme seg hånden din men ikke avslutte atferden. Om du gir belønningssignalet for sent kan du få en hund som først dytter og deretter rygger for å se hvor belønningen kommer i fra. Om vi ikke greier å holde arbeidsposisjonen og beveger belønningshånden før belønningssignalet er gitt vil hunden begynne å se etter bevegelse i stedet for å høre etter signalet.

Gjør deg klar med godbitbelønninger i venstre lomme og klikker i venstre hånd (om du bruker det). Løs hunden ut fra pausestilling og belønn et par ganger for at hunden tar kontakt med deg. Etter dette presenterer du din høyre håndflate i snutehøyde litt foran hunden. Hunden vil komme til å bevege seg fram, lene seg fram, snuse eller slikke på hånden din. Gi umiddelbart belønningsignal. Deretter tar du en godbit med venstre hånd fra venstre lomme og legger i din høyre hånd (som ikke har beveget seg). Vær umiddelbart klar til neste repetisjon siden både hunden og din høyre hånd ikke har flyttet seg og hunden nå har mulighet til å utføre atferden igjen. Når hunden skjønner at det er ett eller annet å gjøre med høyre hånd kan du holde igjen belønningssignalet og vente til hunden presser snuten mot hånden din. Den vanligste feilen som blir gjort i denne øvelsen er at vi kommer i mot hunden med håndflaten. I stedet for at det er hunden som dytter nesen i vår hånd blir det vi som dytter hånden på hundens nese. Resultatet blir en hund som blir litt avventende eller ikke kommer helt inntil hånden. For å unngå dette kan det være greit å legge håndbaken inntil høyre lår mens du står med hele fotsålen på høyre fot i bakken. Om du holder foten stille skal du nå ikke ha mulighet for å bevege hånden mot hunden uten å merke at det blir luft mellom  håndbaken og låret.

Belønning: Gode godbiter
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Fra venstre hånd til høyre hånd som hunden får spise i fra

Øvelse 1 Håndtarget

Mål: Hunden dytter nesen sin mot din åpne håndflate umiddelbart når den blir presentert.

 1. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert rett foran hunden. 
 2. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert i snutehøyde ved din høyre side. 
 3. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert ulike steder i forhold til deg.

Øvelse 2 Halsbåndgrep

I denne øvelsen venner vi hunden til å bli holdt fast og å synes det er greit at vi tar tak i halsbåndet. Å kunne ta tak i halsbåndet uten at hunden skvetter unna eller synes det er ubehagelig har mange fordeler. Det vil gi deg en smart måte å sørge for at hunden er under kontroll etter at du har kalt den inn, det vil kunne gi deg en enkel måte å stoppe hunden fysisk dersom den er innenfor rekkevidde og det vil bli lettere å holde den fast uten at den prøver å komme unna. 

Målet med denne øvelsen er at hunden skal synes det er bra å bli grabbet i halsbåndet. Siden hundene har ulike erfaringer og således ulike utgangspunkt for hvor ekkelt de synes det er å bli tatt i halsbåndet må du tilpasse treningen til din hund. Vi anbefaler sterkt at du går litt mer forsiktig fram enn det du tror er nødvendig slik at du er sikker på at du ikke gjør noe den synes er ubehagelig. 

Start treningen med å ta hunden forsiktig på halsbåndet, gi belønningssignal og belønn skikkelig. Vær nøye med at belønningen kommer fram etter at du har tatt tak i halsbåndet og gitt belønningssignalet. Før hunden har spist opp slipper du båndet. Om hunden rygger unna når du prøver å ta tak i den er det helt greit. Ikke strekk deg etter den eller på annen måte prøve å få tak i den. Gjør i stedet øvelsen i et tryggere miljø der hunden er vant til å få kos. Kanskje på kvelden i stua? Når hunden har fått mye belønning når vi tar i halsbåndet kan vi prøve å flytte oss litt unna og se om hunden kommer etter for at vi skal ta tak igjen. Om ikke hunden gjør det lar du den være og prøver igjen i en annen gang. 

Jobb deg sakte men sikkert fram til å kunne ta et ordentlig tak i halsbåndet uten at hunden viser tegn til å synes det er ubehagelig. Husk å tilpasse denne treningen til din hund. Har du en hund som tåler litt kan du øve deg på å kunne kaste deg mot den å trekke den inntil deg. Med en mer forsiktig hund kan vi ha som mål at den skal komme mot oss og presentere halsbåndet slik at vi kan ta tak i det nærme.

Belønning: Noe spiselig som fungerer som forsterker i miljøet
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Direkte til hunden eller kast på gulvet slik at den flytter seg vekk fra oss

Øvelse 2 Halsbåndgrep

Mål: Hunden blir forventningsfull og glad når jeg tar tak i den i halsbåndet

 1. Hunden blir forventningsfull når jeg tar på halsbåndet med noen fingre
 2. Hunden blir forventingsfull når jeg holder rundt halsbåndet
 3. Hunden kommer inntill meg slik at jeg kan ta et tak i halsbåndet
 4. Hunden blir forventningsfull når den ser på noe annet og jeg tar et tak i halsbåndet og drar den litt mot meg
 5. Hunden blir forventningsfull når jeg grabber den i halsbåndet i ulike situasjoner
 • Senk kriteriene enda mer. Du kan begynne med å løfte hånden mot hundens hals. Om hunden trekker seg unna senker du hånden igjen. Om hunden blir klikker du, fjerner hånden og belønner. 
 • Kanskje det er miljøet som er for vanskelig. Kan du prøve øvelsen i et miljø der hunden er helt trygg på deg? Kanskje liggende i en hundeseng eller stående ved sofaen?

Øvelse 3 Ta på halsbånd

I denne øvelsen skal du shape inn en atferd som hunden ikke kan fra før. Tren denne øvelsen på et kjent sted, helt uten forstyrrelser. Om du vil stå, sitte eller sitte på gulvet er helt opp til deg. 

Start med hunden foran deg og et halsband som er en god del større enn det du vanligvis bruker. Det skal være lett for hunden å kunne ta hodet inn i ringen. Presenter halsbandet fremfor hunden, og gi belønningssignal når den ser på halsbåndet. Flytt halsbåndet bak ryggen og belønn hunden. Når hunden har svelget godbiten og tatt kontakt med deg igjen tar du fram halsbåndet igjen. Belønn på nytt når hunden viser interesse for halsbåndet. Om hunden snuser eller på annen måte er veldig nærme halsbåndet kan du plassere belønningen gjennom ringen og gi hunden godisen der. Når du har gitt hunden godis tar du allikevel halsbåndet tilbake bak ryggen og venter til hunden har svelget godbiten og tatt kontakt igjen.

Shape hunden til gradvis å gjøre mer for å få belønningssignalet. For noen hunder kan det være vanskelig å forstå at nesen skal i midten av ringen, og ikke bite eller dytte på halsbåndet. Vær tålmodig og klikk når hunden ikke har nesen rett på halsbåndet men nærmere midten. Belønn med hånden gjennom halsbåndet, midt i ringen. Fortsett til hunden stikker hele hodet gjennom halsbåndet for å få belønningssignalet. Deretter lar lar du halsbåndet hvile på nakken til hunden før du gir belønningsignal, belønner og tar halsbåndet av igjen.

Når hunden enkelt kan gjøre dette kan du begynne å stramme inn halsbåndet litt etter litt slik at hunden etterhvert må presse hodet igjennom for å få det på. Pass på at det er hunden som presser hodet igjennom og ikke du som dytter halsbåndet på den. Kvalitetssikre atferden ved å kaste en godis på gulvet etter du har tatt av halsbåndet slik at hunden må komme fra ulike vinkler og avstander for å få halsbåndet på.

Belønningsplasseringen din skal hjelpe hunden ved å gi den en forventning hvor belønningen kommer. Det er lett å prøve å dra hunden gjennom halsbåndet ved å bruke godbitmagneten eller lokke den ved å holde godbiten lengre mot deg slik at hunden må strekke seg fram for å ta. Husk at hensikten med øvelsen ikke er å raskest mulig få på halsbåndet, men å shape hunden til å gjøre en atferd den ikke har gjort før. Gi derfor belønningen litt lengre fra deg enn der hunden var når den fikk belønningssignalet.

Belønning: Godbiter hunden vil jobbe for
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Direkte i hundens munn, gjerne gjennom halsbåndet

Øvelse 3 Ta på halsbånd

Mål: Hunden strekker hodet fram gjennom halsbåndet sitt når du presenterer det for hunden

 1. Hunden ser på halsbandet
 2. Hunden strekker seg frem mot halsbåndet
 3. Hunden har nesen inn i halsbandet
 4. Hunden har 2/3 av hodet inn i halsbåndet
 5. Hunden har hele hodet inni halsbåndet
 6. Halsbåndet hviler på nakken til hunden etter at hunden har stukket hodet inn
 7. 3.-6. med gradvis trangere halsbånd
 8. Hunden kan komme fra ulike avstander og vinkler, og presse hodet inn i halsbåndet