Øvelse gjør mester

Når vi lærer inn konseptet selvkontroll vil vi at hunden skal oppleve at det den vil ha kun er tilgjengelig dersom vi serverer den det eller ber den om å ta det. Om hunden prøver å ta det forsvinner tilgangen. Personen som trener hunden handler kun som et resultat av hva hunden foretar seg. Går hunden fram og prøver å ta, stenger personen hånden eller fjerner fristelsene. Holder hunden seg tilbake og trekker seg unna belønner personen hunden ved å enten servere belønningen til hunden eller ved å be hunden om å ta belønningen. For at hunden raskest mulig skal forstå hvilken atferd som gir tilgang til belønning er det viktig at vi har full kontroll på våre egne mekaniske ferdigheter. Om vi har dårlig timing eller gjør ubevisste bevegelser forsterker vi ofte atferder vi ikke vil ha, eller svekker atferder vi vil ha.

Treningen rundt selvkontroll handler mer om å lære hunden et konsept enn å lære den å utføre enkelte atferder. Når du trener er det derfor viktig å ikke bli opphengt i mål som “hunden skal sitte stille under disse forstyrrelsene”, men heller tenke at det er veien mot dette resultatet som er selve målet. Målet blir at hunden skal oppleve at det lønner seg å holde seg unna selv om forstyrrelsene øker. Noen hunder skjønner konseptet umiddelbart, mens andre trenger mer tid på å forstå. Bruk den tiden du og hunden trenger.

Om du ikke har trent selvkontroll for instruktør før eller er helt ukjent med konseptet, bør du filme de første øktene dine. Dette bør du fordi vi ofte gjør små feil i treningen som det er lett å overse selv, men som har stor konsekvens for hva og hvor fort hunden lærer. Når du ser på filmene merk deg spesielt:

  • Hva gjør hunden akkurat før og når den spiser? Lener den seg fram, beveger en fot, kommer den i mot godbiten? Sørg for at hunden får belønningen sin i det den gjør det du vil den skal gjøre mer av.
  • Gir du noen ubevisste signaler for å stoppe hunden eller få den til å innta en spesiel posisjon? Hever du hendene, drar vekk hendene raskt, tråkker du mot hunden, lager du lyder? Prøv å unngå å gi hunden signaler utover at belønningen forsvinner eller kommer fram igjen. Vi vil at hunden selv skal erfare hva som må til for å få tak i belønningen.
  • Hvordan ser du ut når du gir signalet HER? Beveger du hendene, lener deg fram, rygger du raskt bakover? Sørg for å isolere signalet HER ved å ikke endre din posisjon eller lokke hunden til deg før etter du har sagt ordet.
  • Hvor ofte beveger hunden seg under treningen? Bryter hunden posisjonen før du gir signalet HER? For mye bevegelse og feiling tyder som oftest på at du har for høye kriterier i treningen. Senk kriteriene og fokuser på kvalitet i utførelsen.

Nå er det på tide å øve seg skikkelig. Finn fram hunden, noen skikkelig gode godbiter og kjør i gang med øvelsene i neste leksjon. 

Film de to første øktene du trener selvkontroll med hunden. Deretter trener du en liten økt hver dag i en uke før du filmer en økt eller to igjen. 

Hva er forskjellen? Kan du se noen endringer på hvordan du trener hunden? Har hunden forstått oppgaven?