Rett grad av vanskelighet

Skal vi trene bli sittende på en effektiv måte er det flere ting vi skal ta hensyn til. En ting er så sørge for at vi legger opp treningen slik at det blir rett. Vi må ikke gjøre det for vanskelig, vi må holde på kriteriene og vi må bruke belønninger som fungerer som effektive forsterkere. Men treningen med bli sittende kan fort bli kjedelig for hunden. Hunden blir sittende fordi det er relativt behagelig og den egentlig ikke har behov for å gjøre noe annet. Om vi bare trener bli sittende i situasjoner hunden har disse følelsene blir overføringsverdien til virkelige situasjoner i terrenget og under apporteringen lav. Når det letter fugl, eller det skytes og kastes, er følelsene til hunden alt annet enn kjedsomhet og lathet. I disse situasjonene er den full av spenning og opphisselse, klar for å løpe etter noe eller ta tak i noe. For å lære hunden å bli sittende selv i disse situasjonene må vi derfor sørge for å trene hunden når den har de samme følelsene i situasjoner der vi bruker enklere belønninger.

Selvkontroll

Når vi trener bli sittende er en del av forkunnskapene til hunden at den kan utvise selvkontroll (altså holde seg tilbake) når det er noe den vil ha. Kan hunden dette er neste punkt å jobbe inn selvkontrollen mens hunden blir sittende. Nå holder det ikke lengre for hunden å bare holde seg unna det den vil ha, den må holde seg unna på riktig måte. Vi viser ikke hunden belønningen før den har satt seg ned og vi holder kun hånden åpen så lenge hunden overholder kriteriene for bli sittende. Dersom hunden reiser seg lukkes hånden, og om hunden skulle komme til å strekke seg fram mot belønningen du skal gi den holder du belønningen tilbake til hunden lener seg bakover igjen. 

Det viktige når vi trener selvkontroll i bli sittende er å tenke på overføringsverdien. Dersom det blir for lett eller for kjedelig blir overføringsverdien til virkelige situasjoner liten. Sørg derfor for å trene selvkontroll på en slik måte der hunden virkelig har lyst til å ta belønningen og sitter og venter på å få lov til å kaste seg fram. Les mer om hva selvkontroll er, hvilke fallgruver det er lett å falle i og hvordan du går fram for å lære hunden din dette i seksjonen Selvkontroll i kurset Lett å gjøre rett 3 – Når det blir feil

Tid og mengde

Når hunden kan holde posisjonen i sitt under lokking med godis og leker er det på tide å gradvis fjerne den synlige belønningen og legge på andre forstyrrelser. Her er det mye å trene på. Forstyrrelsene kan være bevegelser, lyder, lukter, personer, andre hunder, andre dyr, noe som skjer plutselig og at det rett og slett ikke skjer noe som helst. Det er mye å ta av og å trene igjennom. For å få en hund som er god til å bli sittende må du trene ofte og mye, men ikke for ofte og for mye. Å gi noe eksakt råd for hvor ofte og hvor lenge du skal trene er nesten umulig. Trener du for sjeldent blir det vanskelig for hunden å plukke opp tråden der den slapp. Trener du for ofte blir treningen kjedelig og uinteressant for hunden. Trener du for få repetisjoner i en treningsøkt kommer du ikke videre, men trener du for mange går hunden lei, blir stresset og læringsutbyttet faller som en stein. 

Mengde trening må tilpasses deg og din hund. Prøv deg fram. Du skal trene så mye og så ofte at treningen går framover, men så lite at hunden fortsatt synes det er spennende og egentlig kunne holdt på litt til når du avslutter. For noen hunder er dette to minutter annenhver dag. For andre kan det være 5 minutter to ganger om dagen. 

Ubehag

Viser hunden tydelige tegn på at den synes treningen er ubehagelig blir også overføringsverdien til virkelige situasjoner lav. Ubehag kan hunden vise ved for eksempel å bli treg i bevegelsene, ikke ville fokusere på forstyrrelsene, vri hodet vekk, gjespe, pese veldig, slikke seg rundt munnen, bli veldig aktiv og fjasete i bevegelsene, ville bare være helt inntil deg, se uinteressert ut eller prøve å gå vekk. Du selv vet hvordan akkurat din hund reagerer når noe er vanskelig eller ubehagelig. 

At hunden synes noe er ubehagelig kan være fordi den forventer å bli straffet for noe. Men det trenger ikke være det. Det kan også være fordi treningen har pågått for lenge, at den er sliten, eller at den synes det er vanskelig å gjøre rett. Uavhengig av grunn må du som trener forholde deg til det. Du kan avslutte økten, legge vekk hunden og planlegge en ny neste dag. Du kan også gi hunden en pause og la den få løpe litt løs og snuse litt. Eller du kan fortsette treningen men gjøre neste repetisjon mye lettere slik at hunden vinner på å gjøre rett når det er vanskelig.

Enten kan du avslutte treningen umiddelbart og med en intensjon om å trene kortere og eventuelt enklere neste gang, eller så må du gjøre det litt enklere og med det fortelle hunden at det lønner seg å gjør rett selv når det er vanskelig, for det blir enklere etterpå.

Fysisk styrke og mental modenhet

Hundens fysiske styrke og mentale modenhet har også betydning for hvor mye og hvor vanskelig du kan gjøre treningen. En hund med lite utviklet muskulatur vil ikke fysisk greie å holde posisjonen sitt over lengre tid. Denne hunden vil etter kort tid flytte på seg, legge seg ned eller reise seg, rett og slett fordi den ikke orker å bli sittende. Hvor mentalt moden hunden er har også stor betydning. En ung hund har ikke utholdenheten eller konsentrasjonen til å holde på så lenge eller greie å holde fokus på en forstyrrelse over tid. 

Balanse mellom å bli og å ta i

Når vi trener bli sittende vil vi at hunden skal vise like gode evner til å ta i når vi gir signal om dette som å bli sittende med forstyrrelser. Har vi en hund som synes det er tryggest å sitte i ro må vi derfor forsterke “å gå fram på signal” ofte. Har vi en hund som stepper eller på annen måte sliter med å sitte i ro må vi få de fleste belønningene inn når hunden holder rumpa i ro. Hvordan din hund oppfører seg endrer seg med trening, og dermed må du også endre hvordan du trener den. Hunden som tidligere var dårlig på å sitte i ro kan gjennom trening bli innmari god på dette og heller bli dårlig på å gå fram på signal. Husk derfor å trene hunden du har foran deg. Ikke den hunden du hadde i går eller den hunden du har tenkt til å få om et år. 

Uavhengig av hvordan din hund oppfører seg er det viktig å legge opp treningen slik at hunden greier å bli sittende helt til du løser den ut. Selv om du belønner den underveis for å bli sittende. Er din hund dårlig på å sitte lenge er det bedre å løse den ut ofte enn at den reiser seg på eget initiativ.

Senke og heve vanskelighetsgrad

Alle øvelsene i dette kurset kan tilpasses ulike hunder og kan gjøres med ulike vanskelighetsgrader. Tilpass øvelsene til din hund og start med det som er enkelt. Men sørg for å også trene på det hunden din synes er vanskelig. Er det enklest for hunden din når forstyrrelsen er nærme må du etterhvert også trene når den er langt unna. Er det enklest når forstyrrelsen er langt unna begynner du her, men avanserer nærmere etterhvert som hunden blir flinkere. 

 • Avstand til forstyrrelsen – noen hunder har lettere for å bli sittende når de er nærme og har kontroll, mens andre har lettere for å bli sittende når de er lengre i fra
 • Avstand til fører – det er lettere for hunden å bli sittende dersom fører står nærme
 • Bånd – bruk av bånd eller line vil få noen hunder til å ta mindre ansvar for å bli sittende, mens andre hunder vil bli flinkere
 • Vinkelen mellom forstyrrelse, hund og fører – Om vinkelen er skarp og du er plassert slik at hunden ser deg, vil det være lettere for hunden å gjøre rett, og lettere for deg å hjelpe hunden. 
 • Intensitet på forstyrrelsen – du kan variere intensiteten på forstyrrelsen både med lydeffekter og hurtighet i beveglsene
 • Varighet på forstyrrelsen – noen hunder vil mene at en forstyrrelse som varer kort vil være mer interessant å sjekke ut, mens andre hunder vil synes en forstyrrelse som varer lenge er vanskeligst. 
 • At forstyrrelsen oppstår plutselig – En uventet lyd eller bevegelse når hunden har sittet en stund er ofte vanskelig for hunden å holde seg unna. Det er også vanskelig for hunden å holde seg unna en forstyrrelse som oppstår umiddelbart når rumpa har truffet bakken. 
 • Er din hund god på selvkontroll eller må du ofte kontrollere hunden for å få den til å bli sittende?
 • Hvordan viser din hund ubehag og i hvilke situasjoner viser den det oftest?
 • Er din hund fysisk sterk nok til å bli sittende i 30 sekunder uten å ha behov for å bevege seg?
 • Kan din hund holde konsentrasjonen så lenge treningsøkten varer?
 •  Er din hund en type som helst sitter i ro og avventer eller en type som prøver å gå fram hele tiden?
 • Hvordan kan du øke og senke vanskelighetsgraden i en øvelse med din hund? Hva synes den er vanskelig?