Om oss

Fuglehundportalen er et medlemsbasert nettsted med kurs, webinarer, spørretimer og mye annet, designet for folk som vil trene sine stående og støtende fuglehunder med belønnningsbaserte metoder. Portalen åpnet for medlemmer for første gang vinteren 2022 og har siden den gang vært et oppslagsverk for belønningsbasert fuglehundtrening og et møtested for trenere og eiere av stående og støtende hunder. 

Vår treningsfilosofi

Belønningsbasert hundetrening er en type treningsfilosofi der vi sørger for at hunden gjør det vi vil fordi den oppnår noe, og ikke fordi den vil unngå noe. Fokuset i treningen er å legge til rette for at hunden gjør rett, for å så øke sannsynligheten for rett atferd i framtiden ved å belønne hunden for det vi vil ha mer av. Deretter øker vi vanskelighetsgraden i treningen i hyppige små steg for å sikre god framgang i treningen og god forståelse for oppgaven hos hunden.

Vi fokuserer på observerbare faktorer og forsøker belønne rett atferd, i stedet for å lete etter feil å korrigere bort, for å oppnå resultater. Struktur på kurs og treningsøkter legges opp etter samme prinsipp for deg som deltaker. Vi streber etter å gi konstruktive og klare tilbakemeldinger med konkrete oppgaver for at du skal komme til neste nivå som trener og hundefører.

Kunnskap

For å kunne ta de rette valgene i treningen og dermed trene på den mest effektive måten for deg og hunden, er det nødvendig å ha god kunnskap om hvordan hunder lærer og ulike metoder vi kan bruke til innlæring. Hos R+Gundogs tar vi ingen snarveier. Vi sørger for å gi deg en grundig gjennomgang av temaene slik at du hele tiden forstår hensikten med øvelsene og metodene vi bruker.

Samspill

Samspillet mellom deg og hunden er viktig i vår trening. Hundens læringsmiljø er alltid i fokus og vi tilrettelegger slik at øvelsene blir enkle, forståelige og lette å gjøre rett både for deg og hunden.

Engasjement

R+Gundogs hovedhensikt er å spre belønningsbasert trening av jakthunder. Vi mener at den beste måten å gjøre dette på er å vise fram veltrente og godt fungerende jakthunder som er trent med våre metoder. Derfor vil vi at du skal lykkes med treningen og nå dine mål. Hos R+Gundogs finner du engasjerte og oppdaterte instruktører som er opptatt av deg og din hunds framgang.

R+Gundogs

R+Gundogs er selskapet bak fuglehundportalen. Selskapet eies og drives av Monica Hauan, Thomas Stokke og Astrid Ellefsen. Vår hensikt med R+Gundogs er å promotere blønningsbasert fuglehundtrening og gi flest mulig tilgang på kunnskap og ferdigheter rundt denne måten å trene hunder på. Enten du er eier, trener eller instruktør ønsker vi at du bruker våre øvelser og filosofi i egen trening og instruksjon. Vi setter dog stor pris på at du henviser til hvor du har fått inspirasjon fra og at du refererer til R+Gundogs og fuglehundportalen når du gjør dette.

Navnet R+Gundogs er satt sammen av to ord. “Gundogs” er det mest brukte engelske ordet for fuglehunder og inkluderer både stående- og støtende fuglehunder, og retrievere. R+ er forkortelsen for positiv forsterkning (positive reinforcement). Den operante konsekvensen der hunden oppnår noe (den vil ha) (+) og atferden blir mer sannsynlig (R). 

Thomas Stokke

Thomas har vært en foregangsperson for belønningsbasert fuglehundtrening i Norden og er en ettertraktet kursholder. Han bor i Sverige der han driver selskapet Klickerklok HB sammen med Fanny Gott. Thomas holder blant annet jakthundkurs for eiere av både retrievere, stående og støtende fuglehunder. Han har en mastergrad i etologi fra NMBU, er instruktørutdannet gjennom Canis hundeskole, og har trent hund aktivt siden 1995. Thomas har trent og konkurrert i konkurranselydighet, agility, spor, rundering, gjeting, jaktprøver for spaniel og jakt- og apportprøver for stående fuglehunder.

Det viktigste for Thomas er å ha hunder som fungerer på jakt, men han deltar også på jaktprøver. Disse er ikke bare viktige for å dokumentere egenskapene til hunden, men også viktig å ha som mål for å motivere til å drive strukturert trening gjennom hele året sier han. Thomas mener det er en nødvendighet for han å fokusere på observerbare faktorer og forsøke belønne rett atferd, i stedet for å lete etter feil å korrigere bort, for å oppnå resultater. Han er opptatt av å bygge en god relasjon til hunden gjennom de daglige rutinene og samværet med hunden i hverdagen. Thomas største styrke er hans erfaring med mange forskjellige hunderaser og hundesport, og han har en praktisk og målrettet tilnærming til trening.

Monica Hauan

Monica fikk sin første fuglehund i 1995 og har siden trent og konkurrert med sine jakthunder i konkurranselydighet, rallylydighet, apport og på fuglehundprøver med gode resultat. Med sitt store engasjement for belønningsbasert trening har hun deltatt på utallige helgekurs, onlinekurs, konferanser og foredrag i inn- og utland på temaet hund og atferd. Dette har gitt henne en solid kunnskap som hun klarer å formidle og lære bort på en unik måte. Monica holder kurs for alle raser gjennom sitt foretak Kirkenes Hundesenter, og tilpasser treningen etter hvert individ. Hun bor i dag sammen med en flokk ungarske Vizsla og strihårete vorsteh og mannen Jan-Egil. Med sitt eget oppdrett har de fått fram flere gode jakthunder, også helt i Norgestoppen.

Monica er utdannet Cand Mag fra NTNU og har fagbrev innen kontor og administrasjon. Med en bakgrunn som rideinstruktør på deltid og heltid siden 1990, utdanning som jakthundinstruktør NJFF, Canisinstruktør og Pro Dog Trainer har Monica mange verktøy i verktøykassa si.  «Man lærer så lenge man har elever» er ett av hennes motto og hun er klar for å hjelpe deg til å nå dine mål.

Astrid Ellefsen

Astrid holder til i Vikersund i Buskerud der hun driver foretaket Vindfinn Hundetrening. Med sine stående og støtende fuglehunder trener hun mot og konkurrerer i apportprøver, jaktprøver og jakt, lydighet, rallylydighet, og agility. Astrid har fått premiert flere ulike raser på jakt- og apportprøver og har oppnådd flere gode premier i alle klasser på fuglehundprøver for stående fuglehunder. Hun har en mastergrad i økonomi fra UMB og har tidligere undervisningserfaring som hjelpelærer på universitetet og rideinstruktør for islandshestryttere. Astrid har instruktørudannelse gjennom Klickerklok HB, Canis og fase 1 og 2 gjennom Fuglehundklubbenes Fellesforbund (FKF).

Astrid mener det er viktig at treningen av hunden kan tilpasses hverdagen. “Det skal være fullt mulig å trene fram en fungerende fuglehund selv om man har full jobb, familie og bor i bynære strøk” sier hun. Astrid jobber hele tiden for å utvikle seg som hundetrener og instruktør for å kunne gi sine egne hunder og deg den beste hjelpen. Dette vil også komme deg til gode da Astrid besitter en unik kombinasjon av praktiske ferdigheter og teoretisk kunnskap som hun som instruktør formidler med humor og stort engasjement!

Inspirasjon

Vi  er de første til å konkretisere og sette belønningsbasert fuglehundtrening i system. Metodene, øvelsene og teorien beskrevet på disse sidene er utarbeidet etter trening av egne og andres hunder, instruksjon av elever med egne hunder, diskusjoner med hverandre og andre hundetrenere, og med en massiv teoretisk kompetanse. Men det er selvfølgelig ikke slik at vi kan påberope oss å ha funnet opp kruttet. Vi har høstet lærdom fra og hentet inspirasjon hos mange andre dyktige hundefolk. Her ser du noen av de som har betydd mye for utviklingen av våre metoder.

Canis hundeskole var de som introduserte hundenorge for klikkertrening i sin tid. De tilbyr nå en mengde ulike kurs gjennom sine mange instruktører rundt om i landet. Canis er spesielt gode på å dele opp og systematisere hundetrenerferdigheter til observerbare faktorer. Alle instruktørene i R+Gundogs har gått Canis’ instruktørutdannelse og bruker mye av dette i sin instruksjon.

Susan Garrett har inspirert oss med sine levende og morsomme treningsleker der selv “driftssterke” hunder lærer selvkontroll. Susans belønningsbaserte trening med tydelige kriterier og en trinn for trinn tilnærming gir glade og engasjerte hunder som er under kontroll ikke bare på agilitybanen, men også i hverdagen. Susan og hennes stab tilbyr i dag en rekke ulike onlinekurs for familie- og sportshunder. 

Mattias Westerlund i Hundskolan Vision har gjort og gjør en stor innsats for å gjøre god hundetrening populært og lett tilgjengelig for jakthundfolket i Skandinavia. Med stort engasjement og profesjonalitet får han fuglehundeiere til å dele opp øvelser og trene forkunnskaper for å gjøre innlæringen lettere og bedre for hundene.

Thomas driver Klickerklok sammen med Fanny Gott. Fanny har vist veien både gjennom resultater på konkurransebanen og gjennom å hele tiden videreutvikle klikkertreningen til å bli smartere og mer effektiv. Fanny har vært en pioner for den skandinaviske hundeverden og introdusert oss for mange nye treningskonsept som idag er mainstream. Klickerklok var blant de første som tilbød onlinekurs og har idag et bredt utvalg kurs både IRL og online.

Pelle Agorelius, Saxhytte Gård. Da vi var nye med fuglehunder fikk vi uvurderlig hjelp av Pelle som forsto atferdsanalyse og operant betinging og hjalp oss sette det inn i en fuglehundkontekst. Pelles regler for samspillet mellom menneske og fuglehund gikk hånd i hånd med våre verdier. Mange klikkertrente hunder fikk sine første fuglekontakter på Pelles gård i Sverige og startet reisen mot å bli gode jakt- og prøvehunder. Pelle driver idag blant annet Saxhyttegubben, Husmansbord och Svensk Landskapsmat.