Forkunnskaper
For at apportinnlæringen skal gå enklest mulig er det smart å legge litt arbeid i forkunnskapene. Om hunden din raskt griper leker du presenterer er det større sjanser for at den griper apportgjenstander, og kan hunden jobbe for å få i andre sammenhenger er det lettere for at den forstår at apporteringen er noe den gjør for å oppnå noe annet. Det er også viktig at du er god på timing slik at du belønner rett atferd, og at du er flink til å planlegge øktene dine så du slutter når hunden egentlig vil mer. Sørg derfor for å ha trent en del andre atferder med hunden din før du begynner med apportinnlæringen.
Engasjement og konsentrasjon
Apportering krever både høyt engasjement og dyp konsentrasjon. Hunden skal gripe raskt og engasjert for deretter å holde stødig og konsentrert. Dette får du til ved å planlegge treningen, trene når hunden er opplagt og bruke belønningene dine for å sette hunden i rett modus før du presenterer gjenstanden.
Å gjøre for å få
Apportering er en av de mest tekniske øvelsene i fuglehundtreningen. For nybegynnerhunder er det en utfordring å bruke munnen og gripe og holde en gjenstand for å oppnå en annen belønning. Her må hunden holde to tanker i hodet samtidig. Derfor er det en fordel at hunden er god til å tilby atferder og forstår konseptet at den skal gjøre noe for å få belønning før vi begynner å trene apportering. Dette lærer du hunden ved å shape inn andre atferder først.
Effektive forsterkere
Å ha et stort repertoar av forskjellige belønninger er viktig i all hundetrening for å effektivt forsterke ønskede atferder. Dette er like viktig for hunder som helst vil ha apporten for seg selv som for hunder som synes det er vanskelig å gripe.
At hunden kan veksle mellom frem og tilbake mellom å holde gjenstander under lek og å ta godbiter gjør også apporteringstreningen lettere.

Forståelse for belønningssignal
Hunden skal lære at det å gripe og holde apporten er billetten til belønningen. Derfor er det avgjørende at hunden har en god forståelse for belønningssignalene “klikk”, BRA/TAKK og VÆRSÅGOD.
Omvendt lokking
Omvendt lokking (som du lærte gjennom leksjonene i selvkontroll i kurset Lett å gjøre rett 3 – Når det blir feil) er en viktig del av kvalitetssikringen. En hund som har lært å holde en gjenstand skal greie å holde fast gjenstanden selv om vi vifter med godbiter og leker foran den. Omvendt lokking er også et hjelpemiddel for å få den ivrige hunden til å konsentrere seg mer.
Jobbe for avstandsbelønning
Hunden skal ikke bare apportere for belønninger fra vår lomme, men også for å få utrede, jakte videre, løpe løs eller andre eksterne forsterkere. Å jobbe for avstandsbelønninger forebygger at hunden bytter apporter om det ligger flere ute, og er en grunnleggende øvelse for å lære hunden å hente apporten selv om det er noe annet som frister mer.
Kan du belønne hunden din på ulike måter og styre konsentrasjonen og aktiviteten i hunden gjennom belønningene?
Kan du planlegge og gjennomføre treningsøktene dine på en slik måte at hunden ikke går lei og viser engasjement gjennom hele treningsøkten?
Kan hunden jobbe for å få noe du har og kan hunden jobbe for å få noe du har lagt ut på avstand?
Blir hunden glad og forventningsfull når du gir belønningssignalet ditt eller bruker klikker som belønningsmarkør? Forventer den belønning etter du har gitt signalet?
Forstår hunden konseptet med omvendt lokking? Kan den utøve selvkontroll når du lokker med noe den vil ha og holde seg borte fra det for å så får det?