Øv: Avlevering

I denne leksjonen setter vi sammen å bære apporten og å holde fast apporten med avlevering til hånden. Avleveringen er som regel den delen av apportkjeden vi må jobbe mest med, selv for hunder som har lett for å apportere. 

Øvelse 6 Avlevering til hånd

I denne øvelsen fokuserer vi på å få til så mange avleveringer i hånden som mulig på 1 minutt. Forkunnskaper er at hunden kan gripe og holde fast en gjenstand (selv om den tenker på godbiter som vi trente i øvelse 5) og at den har gode håndtarget. Om du er usikker på hva håndtarget er eller har en hund som ikke er så god på håndtarget kan du gå tilbake til leksjonen Øv:Riktige kriterier, aktivitet i kurset Lett å gjøre rett 1 – Mål og kriterier.

Varm opp med noen håndtargeter uten gjenstand slik at hunden har dette friskt i minne. Så lar du hunden gripe en gjenstand fra din hånd. Umiddelbart når hunden har grepet  og med en gang hunden har tatt den presenterer du targethånden. Hunden skal ikke trenge å bære apporten lenger enn 2-3 dm. Klikk eller si takk og belønn når hunden dytter gjenstanden inn i din hånd.

Vær nøye med at hunden faktisk gjør en håndtarget i din hånd og ikke du som strekker deg etter gjenstanden. Trenger du å bygge mer verdi for håndtarget underveis gjør du 1-3 raske håndtarget uten gjenstand for hver med gjenstand. 

Belønning: Godbit 
Belønningssignal: Takk eller klikk
Belønningsplassering: direkte til hunden eller kastet

Øvelse 6 Avlevering til hånd

Mål: Hunden trykker gjenstanden inn i din hånd og slipper på “takk” eller klikk

 1. Hunden gjør håndtarget uten gjenstand
 2. Hunden griper en gjenstand fra din hånd og trykker den inn i targethånden mens du rygger sakte og slipper på belønningssignal. 
 3. Hunden griper en gjenstand fra din hånd og trykker den inn i targethånden mens du står stille og slipper på belønningssignal. 
 • Kan det være slik at du strekker hånda mot hunden i stedet for å la hunden komme til hånda? 
 • Tren på å holde handa mot låret og beveg deg bakover.
 • Bygg verdi for flere  håndtarget uten apport for hver med apport. 
 • Velg en lettere gjenstand
 • Tren mer på øvelse 4 Karusellen  – gripe fra hånden
 • Sørg for at hunden er i rett arousalnivå og er engasjert i treningen før du presenterer gjenstanden. 

Øvelse 7 Fra karusellen til hold fast sittende

Denne øvelsen er en direkte fortsettelse av øvelse 4 Karusellen der hunden griper fra vår hånd. Målet i nå at hunden skal gripe aktivt selv om den sitter, og skal lære å sitte og holde fast med et like fast og stabilt grep når vi slipper gjenstanden.

Varm opp med karusellen og belønn når hunden tar et godt tak i apportgjenstanden. Presenter nå apporten stillestående. I det hunden griper strammer vi grepet om apportjenstanden og trekker den litt fra hunden slik at hunden tar et fast grep rundt apporten. Klikk og belønn for at hunden holder gjenstanden i et stabilt, jevnt og stødig grep. Når hunden kan utføre atferden fra stillestående lar vi hunden sette seg før vi presenterer apporten for hunden. Sørg for at hunden setter seg frivillig og viser selvkontroll ved å sitte med kort hals og med vekten godt på bakbeina. Presenter apportobjektet på en slik måte at hunden fortsatt griper aktivt, men uten å reise seg. Skulle hunden nøle eller snu bort hodet, få opp hundens engasjement ved å ta hyppigere lekepauser eller kjør kortere økten. Gå eventuelt tilbake til tidligere øvelser i kurset.  

For å oppmuntre hunden til å gripe raskt er det en fordel å presentere apporten litt høyt slik at hunden må strekke seg opp eller gjøre et lite hopp for deretter å lande i sitt igjen. Skulle hunden bare dytte på apporten eller prøve å gripe med bare fortennene uten å åpne munnen skikkelig, løfter du raskt opp apporten slik at hunden ikke får tak i den. Denne teknikken kommer vi tilbake til i øvelse 13 – Introdusere fjær. Si TAKK eller klikk når hunden henger tungt fast i gjenstanden med vektforskyving ned i bakdelen. 

Når hunden klarer å sitte og holde fast i 3-5 sekunder mens vi også holder i apporten, kan vi introdusere omvendt lokking. Fikser hunden dette uten problem kan vi begynne å løsne grepet om apporten. Start med 0,25 sekunder og ta deretter tak på nytt før du gir signal TAKK og belønner. Gradvis slipper vi lenger og lenger, tar tak på nytt, gir signal TAKK og belønner om vi merker at hunden holder godt i mot når vi tar tak i apporten. Vi øker gradvis tiden hunden holder selv opp til 5 sekunder. Skulle hunden løsne grepet eller prøve å tygge, ta raskt ut apporten og begynn på nytt. Det er mye bedre at hunden holder perfekt hele tiden i 2-3 sekunder enn at hunden løsner grepet.

Hvis hunden lett mister konsentrasjonen og løsner grepet, kan vi hjelpe den med omvendt lokking. Er hunden skikkelig konsentrert om oppgaven kan vi gå raskere frem. Vi lar bare hunden holde gjenstanden selv så lenge som den klarer å holde den korrekt. Avbryt hvis hunden bryter kriteriet. Ta alltid tak i apporten på nytt og sjekk at hunden holder i mot før du sier takk eller klikker. 

Vi avslutte øvelsen på to måter. Den enkleste er å la hunden bare sitte og holde til vi tar tak og gir signal TAKK. Når hunden kan dette og jobber konsentrert kan vi sette sammen øvelsen med håndtarget. Sørg for at atferden håndtarget er friskt i minne hos hunden. Om du er usikker på hva håndtarget er eller har en hund som trenger en oppfriskning kan du gå tilbake til leksjonen Øv:Riktige kriterier, aktivitet i kurset Lett å gjøre rett 1 – Mål og kriterier og trene håndtarget med disse øvelsene. Når hunden nå sitter med gjenstanden i munnen foran oss holder vi hånden fram for håndtarget slik at hunden bare trenger å strekke fram hodet for å treffe håndflaten vår. Ta tak i apportgjenstanden når hunden kommer med den, sjekk at den fortsatt henger fast i hundens munn, gi signal TAKK og belønn. Øk kriteriene ved å holde hånden lengre unna slik at hunden må reise seg og gå mot oss for å levere til hånden vår. 

Belønning: Godbit
Belønningssignal: TAKK/”klikk”
Belønningsplassering:  Direkte til hunden eller kastet

Øvelse 7 Fra karusellen til hold fast sittende

Mål: Hunden sitter og holder gjenstanden med et fast og stabilt grep, leverer til hånden og slipper ved TAKK og/eller “klikk”. 

 1. Hunden griper raskt og sitter hengende i gjenstanden med tyngden på bakbeina til signal TAKK blir gitt
 2. Punkt 1 med omvendt lokking
 3. Hunden sitter og holder gjenstanden fast mens vi løsner grepet om apporten i 0,25 sekunder og tar tak på nytt og slipper på TAKK
 4. Hunden sitter og holder gjenstanden fast mens vi løsner grepet om apporten i 0,5 – 5 sekunder før vi tar tak på nytt og slipper på TAKK
 5. Hunden sitter og holder gjenstanden fast for deretter å dytte gjenstanden inn i vår targethånd, holder i mot når vi tar tak i gjenstanden og slipper på TAKK. 
 • Det gjør ingenting om hunden gjør øvelsen stående. Det er mye viktigere at hunden holder med et godt grep enn om den reiser seg.  Belønn hunden for å gripe raskt og holde godt fast.
 • Vil du at hunden skal sitte i kommende repetisjoner, presenter apporten litt høyere og/eller nærmere hunden. 
 • Det høres ut som at du enten har gått for fort frem eller jobber med hunden i feil arousalnivå.
 • Det er vår oppgave å sette hunden i rett modus og varme opp før vi presenterer apporten.
 • Gå tilbake til karusellen der du holder apporten i bevegelse fra hunden (hold apporten stille og horisontalt og flytt på føttene) og reduser gradvis bevegelsen til hunden griper raskt uten kommando når du presenterer apporten stillestående. Nå er hunden klar for å gripe sittende. 
 • Bare løsne på grepet og ta tak på nytt uten å fjerne handa fra apporten, deretter øker du tiden hunden skal holde selv gradvis
 • Ikke bli for forsiktig, da blir det fort slik at du vil at hunden skal lykkes mer enn hunden vil det selv. Utfordre hunden med glimt i øyet og prøv å stjele apporten fra hunden og snyte den for belønningen hvis den ikke konsentrerer seg om å holde fast. 
 • Du kan også hjelpe hunden å konsentrere seg med omvendt lokking. 
 • Hold på kriteriene og ikke belønn hvis ikke hunden holder i mot når du tar tak
 • Hvis hunden har en sterk forventning om belønning etter at du har tatt tak i gjenstanden, slipp, ta tak, slipp, ta tak flere ganger raskt etter hverandre og belønn når hunden holder skikkelig
 • Utfordre hunden med glimt i øyet. Om du tar tak i apporten og prøver å stjele den fra hunden utfordrer vi hunden til å knipe igjen kjeven.