Velg metode til din hund

Når vi skal begynne å trene søkapport gjelder det å få hunden inn på rett spor slik at vi kan forsterke rett atferd. Det er flere metoder å velge mellom. Her kommer noen tanker om hvordan vi velger rett innlæringsmetode til forskjellige hunder. 

Spontanapport


Denne metoden innebærer som navnet tilsier at vi belønner hunden når den spontant finner en apport med hjelp av nesen. Fordelen med denne metoden er at vi ikke bruker noen påvirkning som må fades ut senere. Hunden kan heller ikke gjøre “feil” siden vi ikke har gitt noe signal. Avhengig av hundens preferanser og årstid kan vi enten gjemme en apport i vegetasjonen og slippe hunden for å se hva den gjør, eller vi kan føre hunden i bånd og gå en tur med den forbi der vi har gjemt apporten. Er det båndtvang eller vi har en hund som ellers ville dratt ut i et stort jaktsøk er det en klar fordel å ha hunden i bånd.

Spontanapporten er en fin “diagnostisk test” som gir oss feedback på hvor stor verdi hunden ser i å apportere. Hva hunden gjør når vi ikke har gitt den noe signal gir oss ærlig tilbakemelding på hva som fungerer og hva vi må trene mer på. Har vi en hund som vi tror er en ganske naturlig apportør av vilt kan du også bruke denne metoden når vi skal introdusere forskjellige viltslag. Hva gjør hunden når den får ferten av de? Følger den opp ferten og undersøker? Plukker den opp apporten? Kommer den inn med den? Det er suverent å ha en hund som under jaktsøket spontant apporterer død fugl som andre jegere ikke har funnet.

Spontanapport er også en god metode for hunder som har en tendens til å jakte mye med øynene og som kan ha blitt avhengige av å ha sett at apporten har blitt lagt ut. 

Synspåvirkning


Å la hunden se at vi gjemmer en apport er en veldig vanlig og enkel metode for å få hunden i gang med å søke. Hunden får en ganske kraftig påvirkning og vet umiddelbart hva oppgaven går ut på, også hunder som ellers ville dratt avgårde i et vidløftig jaktsøk. Ulempen med metoden er at synspåvirkningen er en stor hjelp som må fjernes. Har vi en god plan der synspåvirkningen fjernes gradvis vil metoden fungere godt. Dette er fordi de fleste fuglehundene raskt vil skru på nesen dersom de ikke finner apportgjenstanden umiddelbart.

Vindpåvirkning


Å la hunden få ferten av apporten i bånd før vi trekker hunden tilbake og sender den, er en fin måte å få i gang nesen hos hunder som ellers lett jakter med øynene. Det er også en god metode for hunder som lett blir distrahert og glemmer hva de holder på med når de kommer noen meter ut fra føreren. 

Kombinere metoder

Det kan være begrensende å bare bruke en metode. Spesielt om metoden vi velger innebærer en del påvirkning. Da blir lett påvirkningen en del av signalet for atferden med det resultatet at hunden blir helt avhengig av påvirkningen for å greie å apportere. Kombinerer vi flere metoder lærer hunden at selve oppgaven er fellesnevneren og det blir mindre fokus på selve påvirkningen. 

Valg av metode

Det er ingen fasit på hvilken metode som er best. Velg en metode du har tro på passer til din hund og evaluer etter noen økter. Eller så prøver å helt enkelt flere metoder. Det viktige er at du får hunden på rett spor fra start, at du får forsterket ønsket atferd og at du har progresjon.

Hvilken metode har du tidligere brukt for å lære hunden apportsøk?

Kunne andre metoder vært mer passende for hunder du har trent tidligere?

Hvilken metode vil du tro passer best til hunden du skal trene nå?