Timing av belønningssignal

Uavhengig av hva slags trener du er, er god timing viktig for kommunikasjonen mellom deg og hunden. Med timing mener vi vår evne til å gi presis informasjon om hva som er rett, og eventuelt feil, til hunden. Om ikke hunden vet hva den får belønning for, eller hva den får straff for, blir det umulig for hunden å endre egen adferd. God timing trenger vi også når vi gir signal, avbryter hunden om den skal til å gjøre noe vi ikke vil og når vi setter i gang aktiviteter med hunden.

Å fortelle hunden hva som er rett

Å ha god timing når vi belønner hunden er alfa og omega for om hunden forstår hva vi vil den skal gjøre. Hunden vil alltid gjøre det den tror vil gi den raskest tilgang til det beste alternativet, og det er ikke nødvendigvis det samme som det vi prøver å lære den. Hvis vi f.eks. vil belønne hunden for å bli sittende og gir de fleste belønningene når hunden strekker seg fram og tar godis ut av hånden vår, vil hunden lære seg at det lønner seg å kaste seg fram mot det den vil ha, ikke å bli sittende tungt og vente til vi ber om noe annet slik vi ønsker. Om vi derimot greier å gi de aller fleste belønningene våre når hunden sitter tungt og lener seg bakover vil hunden raskere forstå hva vi vil den skal gjøre.

Å levere alle belønninger til hunden med presis timing er svært vanskelig. Ofte kan det ta tid å få fram belønningen. Hunden kan være på avstand slik at vi må bevege oss for å nå fram til hunden med belønningen, eller vi jobber med så små bevegelser at selv håndbevegelsen vår for å gi belønningen gjør at hunden har endret atferd før den får belønningen sin. Et belønningssignal løser denne utfordringen. Belønningssignalet er lett å gi med god timing, og da har vi bedre tid i etterkant til å fikle med selve belønningen. 

Når du bruker et belønningssignal forsterker du den atferden hunden gjorde da belønningssignalet ble gitt. Tenk deg at du tar et bilde av hunden i det du gir belønningssignalet, og det du ser på bildet i etterkant er atferden du har forsterket. Timingen av belønningssignalet blir veldig viktig. Hva ser du på bildet?

Dessverre er det slik at selv om hensikten er god og du mener å forsterke at hunden holder godt i apportobjektet, vil du få en hund som blir flinkere til å slippe eller tygge dersom du gir belønningssignal når hunden slipper opp grepet. Du får akkurat det du forsterker ikke det du mener å forsterke. Får du mer av atferder du ikke vil ha er det stor sjanse for at du er skyld i det selv. 

Ingen av oss er født med natulig god timing når vi trener hund. Dette er en ferdighet vi kun blir god på ved å ha kunnskapen om hvorfor og så øve oss. Å ha god timing handler egentlig om å se hva hunden kommer til å gjøre før den gjør det. Altså å se de små bevegelsene hunden gjør i forkant av det du vil forsterke. Dette betyr at vi har aller best timing når vi trener atferder vi har trent før med en hund vi kjenner godt. Selv erfarne trenere vil ha dårligere timing når de trener en hund de ikke kjenner i en atferd de ikke har trent før. Men er vi oppmerksomme og har forståelsen for hvordan læring fungerer vil vi raskt kunne legge merke til hvordan hunden ser ut like før den gjør atferden vi er ute etter og dermed forbedre timingen vår betraktelig innen kort tid. 

Når du er bevisst din egen timing blir det lettere å bli bedre også. Dette kan du øve på uten hund. Her er noen forslag til hvordan du kan øve: 

  • Noen spretter en ball i bakken. Klikk eller si “BRA” når ballen treffer bakken.
  • Noen spretter en ball i bakken. Klikk eller si “BRA” når ballen er på sitt høyeste.
  • Klikk eller si “BRA” hver gang nyhetsankeret sier ordet OG
  • En medhjelper har tre gjenstander gjemt og holder opp en av gangen. F.eks. saks, øse og stekespade. Klikk eller si “BRA” når medhjelperen holder opp saksen.
  • Gi medhjelperen mulighet til å holde opp to gjenstander samtidig, men hold igjen klikket/”BRA” dersom medhjelperen holder opp noe samtidig med saksen.
  • En medhjelper leker at den ene hånden er en hunds munn. Hold en fleeceflette eller en annen gjenstand i begge hender og la hunden gripe over gjenstanden. Si “TAKK” når “hunden” biter over og holder godt fast i gjenstanden.
  • En medhjelper leker at den ene hånden er en hunds munn. Klikk eller si “BRA” når “hunden” løfter en ball fra bordet. Gå videre med å klikke når “hunden” snur seg mot deg og deretter til den begynner å bevege seg mot deg.