Øv: Værsågod

Øvelsene i dette kurset er laget for at du skal øve på din timing, arbeidsposisjon og måte å belønne på. Før filmene i hver øvelse har vi skrevet opp et forslag til hva slags belønning du kan bruke, hvilket belønningssignal du bør bruke og hvor du bør plassere belønningen. Dette er kun forslag fra oss. Bruk gjerne ditt eget belønningssystem og belønn på en måte som fungerer for din hund og deg. Husk at variasjon og uforutsigbarhet er viktig for å holde verdien i belønningene oppe. 

Øvelsene i denne leksjonen er ulike variasjoner av at hunden skal jobbe for avstandsbelønning. Dersom ikke hunden din raskt tilbyr frivillige atferder i disse situasjonene betyr det enten at atferden ikke er godt nok trent eller at avstandsbelønningen har for høy verdi til at hunden greier å jobbe for den. Gjør det enklere ved å enten trene atferden mer med belønninger fra egen lomme, eller ved å benytte en avstandsbelønning som har noe mindre verdi. 

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 6 Ta kontakt for å få

Denne øvelsen er en direkte forstsettelsesøvelse av øvelsen “Avstandsbelønning i skål” i kurset Effektive belønninger 1 – Belønningsutvikling. Forskjellen er at i denne øvelsen må hunden gjøre noe aktivt for å få belønningssignalet. I den tidligere øvelsen lærte vi hunden å vente på signal for å få avstandsbelønning. Nå skal hunden snu seg mot oss og ta kontakt for å be om å få signalet.

Ha hunden i bånd, sett ut en godisskål eller leke og la hunden stå et par meter i fra men mot skålen. Stå til siden for hunden. Siden du tidligere har forsterket frivillig kontakt vil hunden etter hvert ta kontakt med deg. Gi belønningssignalet VÆRSÅGOD umiddelbart og slipp båndet. Sørg for at du gir belønningssignalet når hunden har fokus og ikke etter at den har flyttet blikket vekk fra deg. Sørg også for at du ikke slipper båndet før hunden har reagert på signalet VÆRSÅGOD. Om du slipper båndet før, kan lett det at hunden er løs bli et signal for at den kan ta avstandsbelønningen.

Øk vanskelighetsgraden ved at hunden må holde fokus lengre eller se på deg gjentatte ganger før du gir signal, ved at hunden må snu seg mer eller komme etter deg, eller ved å gjøre øvelsen med løs hund. Når hunden er løs er det veldig smart å ha en medhjelper som kan dekke over skålen med godis eller fjerne leken om du ikke gir tillatelse til å ta avstandsbelønningen. På dette punktet i treningen vil vi ikke at du skal stoppe hunden dersom den prøver å ta belønningen uten tillatelse, vi bare fjerner belønningen. Om du ikke har medhjelper kan du bruke en fjernstyrt belønningsmaskin som vist på filmen. Husk:

  • gi kun belønningssignal om atferden er noe du vil forsterke
  • fjern belønningen dersom hunden prøver å stjele, unngå å stoppe hunden verbalt eller med kroppen
  • om ikke hunden greier øvelsen, jobb mer med frivillig kontakt uten avtandsbelønning før du prøver på nytt

Belønning: Utlagt godisskål eller leke
Belønningssignal: VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: Avstand

Øvelse 7 Håndtarget for å få

Denne øvelsen er ganske lik øvelse 6, men i denne skal hunden dytte nesen i hånden din og ikke bare se på deg. Ha bånd på hunden, sett ut en godisskål eller leke og la hunden stå ett par meter i fra den og se på den. Når hunden snur seg mot deg presenterer du håndflaten din, og når hunden dytter nesen i hånden din gir du signal til at den kan ta avstandsbelønningen og slipper båndet.

Det er et par ting du skal huske på. For det første skal du ikke si belønningsordet ditt dersom ikke atferden hunden gjør er bra nok. Dersom hunden ikke greier å gjøre gode nesedytter i denne settingen må du lære hunden å utføre atferden i et miljø med mindre forstyrrelser og ingen avstandsbelønning først. Jo mer du hjelper hunden ved å akseptere svake håndtarget eller at du kommer i mot hunden med hånden, jo dårligere blir både selve atferden og hundens forståelse at den må yte selv om belønningen er på avstand. Det andre du skal huske på er at du ikke må slippe båndet før hunden har reagert på signalet VÆRSÅGOD. Vi vil at hunden skal forstå at det er signalet som gir tillatelse til å gå, ikke at du ikke holder i båndet. Så rekkefølgen blir altså: Hunden dytter nesen kontant og tydelig i din håndflate – du gir signal VÆRSÅGOD i det nesen treffer håndflaten – hunden snur for å ta avstandsbelønningen – du slipper båndet.

Du øker vanskelighetsgraden ved at hunden må gjøre mer for å få tillatelse, som f.eks. gjentatte nesedytter eller mer intense nesedytter, ved at hunden må snu seg lengre vekk og kanskje komme i mot deg for å gjøre atferden, og ved å gjøre øvelsen med løs hund. Når hunden er løs er det veldig fint om du har en medhjelper som kan dekke over skålen med godis eller fjerne leken om du ikke gir tillatelse til å ta avstandsbelønningen. På dette punktet i treningen vil vi ikke at du skal stoppe hunden dersom den prøver å ta belønningen uten tillatelse, vi bare fjerner belønningen. Om du ikke har medhjelper kan du bruke en fjernstyrt belønningsmaskin som vist på filmen. 

Belønning: Utlagt godisskål eller leke
Belønningssignal: VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: Avstand

Øvelse 8 Jobbe for å få lov

Nå kan hunden din gjøre enkle atferder for å få utlagte belønninger. I Effektive belønninger 1 – Belønningsutvikling lærte du hunden din at signalet VÆRSÅGOD også kunne brukes mot eksterne belønninger som å snuse, hilse og løpe løs. I denne øvelsen skal vi kombinere disse slik at hunden må gjøre enkle atferder for å få lov til å gjøre aktiviteter den liker. Om hunden din enda ikke reagerer på signalet VÆRSÅGOD mot eksterne belønninger så sørg for å jobbe med dette før du krever at hunden jobber for å få signalet.

Når du begynner med denne treningen vil vi anbefale at du ikke bruker eksterne belønninger med for høy verdi. Om forsterkeren betyr for mye for hunden kan det rett og slett bli for vanskelig å gjøre øvelsen. Etterhvert som hunden blir god til å gjøre atferden du ber om med god kvalitet kan du også øke verdien av belønningen.

Gjør hunden klar til en aktivitet den pleier å få lov til å gjøre og pleier å vente på VÆRSÅGOD for å få lov til. I stedet for å gi belønningssignalet umiddelbart setter du fram håndflaten for håndtarget eller venter på frivillig fokus. Ha gjerne en reim eller bånd i løs løkke rundt hundens hals slik at du både kan stoppe den om den skulle dra avgårde og lett slippe hunden løs ved å slippe den ene enden. Som i øvelsene over må du være påpasselig slik at du gir belønningssignalet ditt når hunden gjør noe du vil ha mer av. Belønner du dårlig utførte atferder nå vil du angre siden. Om ikke hunden greier å utføre det du ber den om, øv heller mer mot utlagt belønning som i øvelse 6 og 7.

Eksempler på atferder du kan bruke som belønning:

  • spise mat av skål
  • snuse
  • gå ut av dører
  • slippe ut i hagen
  • løpe løs i parken
  • hilse på andre mennesker eller hunder
  • bade

Belønning: Eksterne belønninger hunden vil ha og kan få
Belønningssignal: VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: På avstand