Øv: Belønningssystemet

I denne leksjonen skal du sette sammen det du har lært tidligere i kursserien om Effektive forsterkere med det du har lært nå om å engasjere hunden i den aktiviteten du inviterer til. Gå gjerne igjennom øvelsen i hodet før du tar fram hunden og prøver. Hold øktene korte og legg opp til rett ved å sørge for at du det lett for hunden å lykkes. 

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 6 Belønningssystemet

I denne øvelsen setter vi sammen engasjementøvelsene fra forrige leksjon med belønningsøvelsene fra kursene Effektive forsterkere 1, 2 og 3. I denne øvelsen har vi mange ulike belønningsalternativer tilgjengelig. Hunden skal først jobbe, og så engasjere seg i den belønningen du inviterer til gjennom belønningssignalet ditt. 

Ha ulike belønningsalternativer tilgjengelig. For eksempel godbiter i lomma, skål med godbiter på bakken og en leke i hånden. Gå igjennom ditt eget belønningssystem uten hund før du starter treningen. Med R+ sitt belønningssystem vil treningen se slik ut:

  • BRA/”klikk” – lever eller kast godis til hunden
  • VÆRSÅGOD – ta godiset som ligger i skålen
  • HER – lever godis til hunden når den kommer i mot
  • TA DEN – inviter hunden til å ta leke som du holder i hånden

Vi begynner treningen med en enkel øvelse: Frivillig kontakt. Varm gjerne opp hunden ved å leke med den litt først. Når du fjerner leken står du stille og venter på kontakt fra hunden. Unngå å gjøre noe som tiltrekker seg oppmerksomhet fra hunden. Når hunden tar kontakt gir du belønningssignalet for den aktuelle belønningen du vil at hunden skal engasjere seg i, og sørger for å belønne så bra at hunden virkelig engasjerer seg i aktiviteten. Bruk ord, lyder og bevegelse for å gjøre belønningen så interessant som mulig.

For at ikke hunden skal ruse til feil belønning kan du i starten sørge for at belønningene du ikke vil hunden skal ta er utilgjengelige når du gir belønningssignalet. Ved f.eks. at du har hunden i bånd slik at den ikke får tatt avstandsbelønnignen, at du holder leken litt sjult om hunden skal ta godis eller at du ikke har godis i hånden om du vil at hunden skal ta leken. Sørg allikevel for at du isolerer belønningssingalet ved holde arbeidsposisjonen din til du har gitt signalet. Hunden skal høre etter og velge rett belønning uten å lokkes med bevegelse eller lyder. Målet med øvelsen er at hunden skal ha alle mulighetene for belønning tilgjengelige og allikevel velge rett basert på signalet du gir.

Belønning: Alt du finner på
Belønningssignal: Alle
Belønningsplassering: Hvor som helst

Øvelse 7 Belønningssystemet på tur

Fuglehundene skal jobbe selvstendig over lengre tid men samtidig gjøre som vi sier når vi ber dem om noe. Derfor er det smart å øve på overgangen mellom selvstendig arbeid med oss fra et tidlig stadium. Dette er enkelt å gjøre på tur. Kall inn hunden etter at den har fått løpt litt løs (eller gått i enden av båndet og tenkt på sine egne ting), la den jobbe litt for belønning inne hos deg før du gir signal VÆRSÅGOD og lar den gå avgårde igjen. Ofte kan overgangen fra å jobbe inne hos deg til å løpe avgårde være like vanskelig for hunden som å engasjere seg i deg når den driver med sitt. Dersom din hund blir gående å mase ved din side etter du har sagt VÆRSÅGOD, putt hendene i lomma og ignorer hunden til den igjen har funnet på sine egne ting. 

Hvilke øvelser du jobber med er av mindre betydning. Sørg for å velge noe som du vet fungerer glimrende i et enklere miljø. Håndtarget, fokus eller frivillig sitt og enkel selvkontroll er enkle øvelser som burde fungere. Bruk belønninger du vet hunden elsker. La hunden jobbe til den virkelig engasjerer seg i arbeidet og jobber for din belønning før du avslutter med et VÆRSÅGOD og går videre på tur. 

Belønning: Løpe/snuse videre, godis 
Belønningssignal: VÆRSÅGOD og BRA/klikk
Belønningsplassering: servert eller kastet, eller avstand på VÆRSÅGOD