Øv: Min belønning er best

Øvelsene i denne leksjonen er lagt opp for å øve deg på å engasjere hunden i noe når det er noe annet fristende tilgjengelig. Start på øvelse 1 eller 2 og jobb deg nedover. Husk på å bruke rett belønningssignal, holde arbeidsposisjonen og la hunden tilby atferder for å få komme i gang med belønningen. 

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 1 Lek med den leken jeg har

Denne øvelsen passer best til valper, unge hunder eller hunder som ikke er noe særlig trent. Øvelsen går ut på å belønne hunden med lek for å interessere seg i det du som fører leker med, selv om det er andre gjenstander tilgjengelig. For å kunne gjøre denne øvelsen må du ha opparbeidet en gjenstandsinteresse hos hunden som gjør at den liker å leke med deg.

Gjør alltid denne øvelsen på et begrenset område der det ikke er muligheter for at hunden løper for mye rundt på egenhånd. Ha leker i ulike former og fasonger tilgjengelige på gulvet. Start å leke med en av lekene på egenhånd. Snu deg gjerne litt vekk fra hunden, men lek på en måte som du tror trigger hunden din maksimalt. Når hunden engasjerer seg i leken med deg, leker dere sammen i noen sekunder, før du slipper leken hunden holder. Deretter tar du en av de andre lekene og starter på nytt. Målet er at hunden raskt slipper den leken den holder på med for å bli med deg og leke med den nye.

Dersom hunden din ikke vil leke i det hele tatt har du valgt feil tid og sted for å gjøre denne øvelsen. Bare avslutt og prøv igjen en annen gang. Dersom hunden din går avgårde med gjenstanden den har vunnet fra deg, leker du bare ivrig med deg selv til hunden blir interessert. Det har absolutt ingenting for seg å prøve å rope på, lokke eller true hunden til å komme. Den må gjerne gjøre akkurat som den selv vil, men du har det kjempegøy et annet sted med en annen gjenstand.

Belønning: Aktiv lek sammen med deg
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: Hunden må komme og ta leken der du er

Øvelse 2 Veksle mellom lek og godis

Det første vi gjør når vi skal lære hunden å engasjere seg i det vi vil er å lære den å ta den belønningen vi tilbyr selv om den egentlig vil ha en annen belønning. Vi begynner treningen med å belønne hunden med en type belønning. Deretter fjerner vi tilgangen på denne og tilbyr hunden en annen type belønning. Nå må vi sørge for at hunden engasjerer seg i denne belønningen og så snart hunden gjør det, fjerner vi tilgangen på denne og går tilbake til belønningen vi brukte først. Vi lar altså hunden være mest opptatt av en type belønning mens vi sniker inn en annen type belønning midt i økten.

Denne øvelsen kan vi gjøre med alle de ulike belønningene nevnt i modulen “Belønninger” i Trinn 1. I starten er det viktig å tenke på at ikke forskjellen i verdien av belønningene er for stor. Da kan det være vanskelig å få hunden til å engasjere seg fullt og helt når du bytter belønning. Etterhvert som hunden blir trent i konseptet vil det imidlertid ikke være noe problem for den å f.eks. innimellom ta en fórkule som belønning for en repetisjon i en økt der du ellers bruker kjempegøye pipedyr. Gjør gjerne øvelsen med ulike leker eller ulike måter å leke på, eller med godiser av ulike verdier. Det viktige er at du lett får hunden engasjert i ny belønning og at hunden venner seg i å ta det du tilbyr.

Belønning: Engasjer deg skikkelig selv
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: Gjør gjerne belønningen litt mer interessant ved at hunden må jage den 

Øvelse 3 Lek under forstyrrelse av godis

Målet med denne øvelsen er at hunden fortsetter å engasjere seg i det du ber den om selv om det er forstyrrelser i form av andre ting den vil ha i nærheten. For å kunne gjøre dette må hunden din være glad i å leke med deg på en eller annen måte.

Start med å vise hunden at det står en skål med godis et utilgjengelig sted der dere skal trene. F.eks. på peishylla eller et bord hunden ikke har mulighet til å nå opp til. Deretter inviterer du til lek med en kjempegøy leke. Bruk deg selv, lyder og bevegelser du vet hunden synes er artige. Gi deg når hunden er superengasjert og helt inne i leken. Nå setter du godbitskålen på et litt mer tilgjengelig sted, f.eks. på en stol eller lavere bord. Inviter til lek igjen og fortsett til hunden er superengasjert nok en gang. Flytt skålen litt rundt mellom hver repetisjon, du trenger ikke alltid gjøre det vanskeligere for hunden. Sørg for å avslutte treningen i god tid før hunden går lei av leken. For noen hunder kan det bety tre repetisjoner, for andre kan det bety ti. Blir det veldig tungt å få hunden ordentlig engasjert kan det være et tegn på at du har holdt på for lenge. Uansett om det gikk bra eller dårlig sørger du for at i neste treningsøkt begynner du på et litt enklere nivå enn da du avsluttet forrige treningsøkt.

Når hunden greier å engasjere seg i det du vil selv om godisskålen står tilgjengelig i nærheten kan du prøve å ta godiset i hånden. Nå vil de fleste hunden tro de får lov til å ta godiset og dermed slippe leken. Prøv deg her litt fram hvordan du lettest får hunden til å fortsette å leke selv om du har en åpen hånd med godis ved siden av. For noen kan det fungere at hånden i starten er halvsynlig f.eks. ved din side, for andre hunder er det lettest om hånden er synlig slik at hunden har kontroll på den. Det vil være lettest å få hunden til å engasjere seg i lek mens hånden med godis allerede er framme, enn om du tar fram godiset mens hunden allerede er i lek. Sørg for at det alltid er lett for hunden å gjøre rett og at øktene er korte slik at både hunden og du er avslappet og har det gøy.

Om du ser at hunden helt har glemt godisen kan du gjøre øvelsen vanskeligere ved å gi hunden signal VÆRSÅGOD til å ta godiset. Helst vil vi da at hunden skal se ut som et spørsmålstegn og lure på hva vi gir den tillatelse til eller hvor godiset er. Det betyr at den er fullt og helt oppslukt av leken med deg. Husk at atferden hunden utfører når du gir signalet blir forsterket. Dette betyr at du kun vil gi ett slikt signal når hunden er fullt engasjert i leken og holder godt, ikke når den er på vei til å slippe selv.

Belønning: Gøy lek med deg
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: La gjerne hunden jage leken fra forstyrrelsen dersom hunden synes det er vanskelig

Øvelse 4 Godbitmagneten over godbiter på bakken

Denne øvelsen utfordrer engasjementet til nysgjerrige hunder som liker å bruke nesen. Målet er at hunden engasjerer seg i belønningsøvelsen godbitmagneten fra modulen “Belønninger” i Trinn 1 og velger vekk det å søke etter gode godiser på bakken.

Hold hunden i bånd under øvelsen for å unngå at hunden belønner seg selv. Sett en skål med litt godis på bakken og inviter hunden til å følge etter hånden din i godbitmagneten. Varier hvor nærme du er skålen. Når hunden helt ignorerer skålen kan du tømme ut innholdet i skålen på bakken og starte øvelsen på nytt. Når dette går fint går du tilbake og gjør øvelsene uten bånd på hunden.

Om alt dette går bra kan du gjøre øvelsen ytterligere vanskeligere ved å innimellom la hunden få søke etter godisene på ditt signal VÆRSÅGOD. Det er også mulig å gjøre øvelsen over mer naturlige luktesteder. F.eks. et sted der mange hunder markerer, over sauemøkk, i skogen der det er vittring osv.

Belønning: Supergode godbiter hos deg
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: Rett foran nesen på hunden

Øvelse 5 Engasjere seg i riktig retning

Mange av de konfliktene som oppstår når vi trener fuglehunder handler om at hunden har store forventninger om å bevege seg en annen retning enn det vi har planer om. Dette kan være når hunden vil en annen retning enn oss når vi jakter, at den vil hente en apportgjenstand, mens vi skal ha den til å hente en annen, at den vil etter fuglen som flyr, men vi vil at den skal utrede osv. I denne øvelsen bruker vi ulike belønninger for lære hunden at det ikke alltid er ting skjer i den retningen man forventer. For å kunne gjøre denne øvelsen er det viktig å ha utviklet flere gode forsterkere og ha trent litt på de tidligere øvelsene i denne leksjonen.

I flere av øvelsene over kommer forstyrrelsen etter at hunden har vist at den kan engasjere seg i det du vil. I denne øvelsen presenterer vi forstyrrelsen før vi har bedt hunden om å engasjere seg i noe. Hunden har altså først fokus mot en belønning, før vi ber den om å engasjere seg i noe annet. Dette kan være en skål med godis vi setter ned, godbiter vi hiver på bakken eller leker vi kaster. Deretter engasjerer vi hunden i en annen belønning. For å være sikker på at hunden lykkes kan det være smart å ha hunden i bånd eller holde den i halsbåndet/selen når vi legger ut eller kaster forstyrrelsen. Vi sørger også for at hunden er helt engasjert i den aktiviteten vi vil før vi slipper den helt. Legg merke til om hunden viser tegn til å stikke av til forstyrrelsen, som å miste intensiteten, se i retningen av forstyrrelsen eller vri på hodet. Vær da i forkant og gjør det enklere i stedet for å vente på at hunden feiler.

Om alt dette går bra kan du gjøre øvelsen vanskeligere ved å gi hunden signal VÆRSÅGOD til å ta belønningen innimellom. Husk at du forsterker atferden hunden gjør når du gir signalet. Gi derfor kun signalet når hunden er fullt og helt opptatt av den aktiviteten du vil.

Belønning: Valgfritt
Belønningssignal: HER, eventuelt ingen
Belønningsplassering: La gjerne hunden jage belønningen din vekk fra forstyrrelsen