Evaulering av belønning

Er du usikker på hvilken belønning du skal bruke når du trener er det bare en måte å finne det ut på. Kom deg ut og test. Hvilke belønninger synes du selv fungerer for de ulike atferdene og de ulike miljøene? For å finne ut om belønningen din fungerer og om hunden din liker det kan du stille deg selv følgende spørsmål:

Hvor raskt starter hunden? Blir hunden umiddelbart engasjert eller tar det litt tid å få den i gang? Om ikke hunden gjenkjenner situasjonen og engasjerer seg raskt i belønningen er det vanskelig å kunne bruke det som en forsterker. Kanskje er ikke dette noe hunden liker spesielt godt, eller kanskje trenger hunden bare litt fler repetisjoner for å kjenne igjen belønningsmetoden.

Hvem vil mest – du eller hunden? Om du alltid vil mer enn hunden kanskje dette ikke er den beste måten å få din hund engasjert. Eller kanskje er du rett og slett for voldsom for hunden og at den vil engasjere seg mer dersom du gjør litt mindre. Prøv deg fram.

Hva gjør hunden når du avslutter? Prøver hunden å få deg til å fortsette eller finner den på noe annet? Om hunden vil mer er dette et klart tegn på at du kan bruke belønningen til å forsterke annen atferd. Om hunden er likegyldig eller går i fra deg bør du endre noe.

Har du prøvd å invitere til en belønning som tydelig ikke fungerte som en positiv forsterker i situasjonen? Kanskje du har prøvd å leke med en hund som ikke er interessert eller du har tilbudt en godbit til en hund som ikke vil ha? Eller kanskje du har gitt signal VÆRSÅGOD til en avstandsbelønning som hunden ikke løp mot?

Noen god følelse er det ikke, men vi opplever det fra tid til annen alle sammen. Enten grunnen er at vi leser situasjonen feil eller om vi ikke kjenner hunden godt nok. Men jo mer vi trener og jo flinkere vi er til å variere belønningene våre, jo lengre er det også mellom de gangene vi får et tydelig NEI TAKK fra hunden.