Øv: Lek som belønning

Øvelsene i dette kurset er laget for at du skal finne ut hvilke belønninger som fungerer som effektive forsterkere for din hund. Prøv deg fram og følg med på hvordan hunden reagerer. Start på et sted uten forstyrrelser og der hunden følger seg trygg. Ta i bruk kunnskapen du har opparbeidet deg i tekstleksjonene for å gjøre belønningen din så verdifull som mulig.

I forrige leksjon øvde du deg på å belønne med godbiter. I denne leksjonen skal du øve deg på å belønne med lek. Tren når hunden er opplagt og har overskuddsenergi. Les teksten og kriterieplanen under hver øvelse og prøv deg fram til du finner en måte (og en type leke) som fungerer for deg og din hund. Husk at målet med øvelsene er å finne måter å belønne på med lek som kan fungere som forsterkere for andre atferder. 

Når du gjør øvelsene så husk at vi i dette kurset kun øver på å belønne hunden. Sørg derfor for at du unngår å be hunden om noe eller krever at den skal gjøre noe for å få belønningen sin.

Øvelse 4 Bygge opp gjenstandsinteressen

Dette er en aktiv belønningsform som bygger på lysten til å jage etter noe som beveger seg, og deretter å gripe raskt. Øvelsen stimulerer gjenstandsinteressen hvilket gjør senere apporteringstrening lettere. Når hunden er tent på denne leken kan du belønne innkallinger og apporteringer på denne måten. Leken er også en fin måte å løse opp mellom treningsøkter som krever høy konsentrasjon eller mellom økter der du bare belønner med godbit.

Velg en myk leke som er fristende å bite i, feks saueskinn eller lignende gjenstand av syntetisk materiale. Hva som helst som fungerer er bra. Sett fast leken i enden av en pinne, longeringspisk eller fiskestang. Hold leken skjult i hendene inntil brystet og gjør den spennende og hemmelighetsfullt. Fokuser på leken og ikke på hunden. Når hunden blir nysgjerrig på hva du holder på med setter du fart på leken, enten langs bakken i sikksakk-bevegelser, veiv den rundt i lufta eller opp og ned. Finn ut hvilke bevegelser hunden din tenner på. Beveg leken bort fra hunden hele tiden. Varier tempo fra langsomt til raskt. Ikke stopp når hunden begynner å forfølge. Avslutt økta når hunden er som mest intens. Noen hunder fanger ikke leken i de første øktene. Når hunden fanger leken, ikke la den “dø” med en gang. Gi hunden litt motstand gjennom å nappe i den. Jakten starter på nytt hvis hunden mister den.

Når hunden holder den med et fast grep, tar du tak i piskens snor og gir hunden jevn motstand. Rykker hunden i leken eller drar imot, følger du med i hundens bevegelser sånn at hunden føler seg sterk og bygger opp selvtilliten. Når hunden din starter jakten raskt og fanger leken, kan du prøve å holde nærmere hundens munn og senere gå over til å bruke kortere og kortere snor i leken. Fortsett å starte med høyt tempo og jakt. Unngå å presse hunden ved å si “kom igjen” eller “ta den”. Fokuser på leken, ikke på hunden. 

Øvelse 5 Ulike måter å leke på

Når du har bygget opp hundens interesse og lyst til å leke er det på tide å finne ut hva slags lek hunden din egentlig liker. Liker hunden å jage deg mens du drar noe etter deg? Liker hunden at du er voldsom og fysisk i leken? Liker hunden å ta imot ting du kaster? Tenner hunden på at du smyger eller kommer med plutselige bevegelser? Kanskje liker den at du prøver å stjele leken fra den og holde den for deg selv.

Prøv deg fram med de ulike alternativene. Se hvordan hunden din reagerer både under leken og når du slutter. Blir hunden mer aktiv? Prøver den å få deg til å fortsette når du avslutter? Kanskje blir du overrasket og hunden din blir ekstra ivrig i en lek du ikke trodde den ville like.

Øvelse 6 Å bygge opp lekelysten

Har du en valp eller unghund som enda ikke er så glad i å leke anbefaler vi sterkt at du bruker litt tid på å opparbeide lekelysten og utvikle belønningsformene som har med gjenstander å gjøre. Dette er fordi det å ha lek som fungerende forsterker er en stor fordel når vi senere skal trene sitt og bli med provokasjoner og apportering. Har du derimot en voksen eller eldre hund som ikke er så interessert i gjenstander, kan arbeidet med å få den til å leke være alt for stor i forhold til nytteverdien.

Lekens hovedhensikt som belønning er å få hunden i aktiv bevegelse enten som et avbrekk i en passiv økt eller for å få hunden mer intens i neste repetisjon av en atferd. Ved å kombinere ulike former av belønning kan vi få dette til uten at hunden trenger å bite, kampe eller dra i gjenstander. De tre forslagene under kan benyttes om hunden din ikke er spesielt glad i å gripe gjenstander:

  • Bruk en kombinasjon av aktive godbitbelønninger og aktive sosiale belønninger.
  • Finn fram leker med hulrom du kan putte godbiter i. Kast denne avgårde og bli med hunden bort for å hjelpe den å åpne leken og ta fram godbitene.
  • La hunden jage en leke i et langt tau uten å forvente at den griper eller fanger leken. Det er selve jagingen som er belønningen.

Husk å holde lekeøktene korte slik at hunden alltid vil mer når du avslutter. Dette er spesielt viktig for hunder som ikke er så aktive i leken.