Øv: Mat som belønning

Øvelsene i dette kurset er laget for at du skal finne ut hvilke belønninger som fungerer som effektive forsterkere for din hund. Prøv deg fram og følg med på hvordan hunden reagerer. Start på et sted uten forstyrrelser og der hunden følger seg trygg. Ta i bruk kunnskapen du har opparbeidet deg i tekstleksjonene for å gjøre belønningen din så verdifull som mulig.

Det første du skal øve deg på er å belønne med godbiter. Tren når hunden er opplagt og litt sulten. Les teksten og kriterieplanen under hver øvelse og prøv deg fram til du finner en måte (og en type godis) som fungerer for deg og din hund. Husk at målet med øvelsene er å finne måter å belønne på med mat som kan fungere som forsterkere for andre atferder. 

Når du gjør øvelsene så husk at vi i dette kurset kun øver på å belønne hunden. Sørg derfor for at du unngår å be hunden om noe eller krever at den skal gjøre noe for å få belønningen sin.

Øvelse 1 Godbitmagneten

Her vil vi at hunden skal jage en godbit du holder i din hånd og beveger bort fra hunden. Denne belønningsformen er aktiv og kommer fra deg. Godbitmagneten bygger verdi for å løpe til deg eller å holde seg nærme deg.

Hold en godbit i handa tett inntil benet. Inviter hunden til å jage godbiten ved å vise godbiten og gå eller løpe vekk fra hunden. Beveg deg bort fra hunden hele tiden uten å stoppe, og unngå bevegelser fra side til side eller mot hunden. Hundens nese skal sitte i hånden hele tiden. La hunden få følelsen av at den “stjeler” godbiten fra din hånd. Belønn ved å gi den godbiten ganske tidlig i begynnelsen når hunden tar i litt ekstra for å få tak i den. Slik unngår du at hunden gir opp eller slipper kontakten med godbithånden.

Øvelse 2 Jage godbit på gulvet

Dette er en aktiv belønningsform der hunden jakter på en godbit du kaster fra deg. Mange hunder elsker denne belønningsformen. Den kan brukes når vi jobber med at hunden selv skal snu tilbake til deg. Vi kan også bruke den for å bygge verdi for å løpe mot oss i full fart ved å kaste belønningen forbi oss. I tillegg er det også en morsom avslutning for å løse opp etter øvelser der hunden er i en bli-posisjon.

Ha flere godbiter i hendene. Vis hunden en godbit og kast godbiten. Mens hunden er på vei ut til godbiten begynner du å gå rolig fra hunden. Når hunden har spist godbiten og tar kontakt kaster du en ny godbit forbi deg på en rett linje i hundens fartsretning. For hunder som elsker å hoppe opp for å fange godbiter i luften kan du gjøre det som en variasjon av øvelsen.

Øvelse 3 Godbitservering i posisjon

Dette er en passiv belønningsform der du belønner hunden i posisjon uten at den beveger seg. Øv på at du kjapt kan belønne hunden uten at hunden strekker seg fram eller går deg i møte. Om hunden sitter, øv på at du kan servere godbiten og at hunden spiser den uten at den reiser seg. Hvis hunden strekker seg på halsen, blir lett i baken eller flytter en labb holder du inne godbiten eller tar den tilbake og prøver på nytt.

Når hunden kan bli sittende/liggende/stående og ta i mot godis kan du øke vanskelighetsgraden ved å bruke lengre tid på å levere eller å legge til belønningssignal før du leverer godbiten.