Øv: Avstandsbelønning

Øvelsene i denne leksjonen er eksempler på hvordan du kan lære inn signalet VÆRSÅGOD for å få avstandsbelønninger. Det viktigste i disse øvelsene er å bruke belønninger du er skråsikker på at hunden virkelig vil ha. På den måten har du sikret deg for at hunden gjør det du vil når du gir signalet ditt. En annen måte å sørge for suksess på er å ha fysisk kontroll på hunden før du gir signalet. Da eliminerer vi muligheten for at hunden tjuvstarter og for at vi må stoppe hunden med forbudsord eller kroppspress. Forbudsord og kroppspress i denne fasen av innlæringen vil kun gi en avventende og passiv hund som ikke tar i og går fram på signal. 

Husk å begynne på et sted hvor hunden føler seg trygg og en tid på dagen da hunden både er opplagt og litt sulten. Også øvelsene i denne leksjonen er designet til å utvide belønningsreportoaret og dine trenerferdigheter. Blir det feil er det derfor uhensiktsmessig å korrigere hunden på noen måte. Det eneste som hjelper er at du selv forbereder deg bedre til neste repetisjon og så prøver på nytt. 

Øvelse 13 Avstandsbelønning i skål

Hunden skal kunne jobbe for belønninger som er på avstand, ikke bare kunne jobbe for å få belønninger fra deg. Vi starter med å lære hunden konseptet avstandsbelønninger ved bruk av en skål mat eller en utlagt leke. Når hunden forstår at signalet vårt VÆRSÅGOD betyr at den kan gjøre hva den vil, kan vi også begynne å bruke signalet for at hunden kan få snuse, løpe løs eller jakte videre. 

Finn fram en godbitskål med en eller to godbiter og gjør hunden interessert. Hold hunden i halsbåndet eller med en hånd foran hundens bryst og «sikt» på belønningen. Si VÆRSÅGOD når hunden virkelig vil fram, vent 0,5 sekunder og slipp hunden. Unngå å peke eller vifte med armene, vi vil at ordet er det hunden forbinder med å gå fram. Når du har gjort dette noen ganger kan du vente til hunden er i ro selv før du gir signalet og slipper hunden. Gjør øvelsen vanskeligere ved å:

  • legge på lengre avstand til skålen
  • holde hunden foran på brystet og vente til den ikke kjemper om å komme fram før du gir signalet (vente på signal)
  • sette ut skålen og snu hunden i fra, gå et stykke bort og snu hunden i mot igjen

I filmen under viser Thomas også hvordan han engasjerer hunden i lek mens avstandsbelønningen er til stede. At hunden har et reelt valg om å ta avstandsbelønningen eller komme til oss er noe vi skal jobbe med i senere kurs. I denne øvelsen fokuserer vi imidlertid på innlæringen av VÆRSÅGOD. Derfor vil vi at du i denne leksjonen kun bruker disse alternativene for å sørge for at hunden ikke tar belønningen før den får beskjed om det: 

  • bruk bånd (eller hold hunden på annen måte) og gi kommando når hunden er i ro og båndet er løst
  • ha kontroll på belønningen ved enten å sørge for at du rekker dit før hunden om den skulle ta seg friheter, eller at du har en medhjelper som vokter skålen og plukker den opp

Øvelse 14 Godbitsøk

Godbitsøk, der hunden snuser opp og spiser godbiter vi har lagt ut på bakken, kan brukes som et alternativ til å sende hunden til en godbitskål. Godbitsøket er også en god måte å ventilere oppbygget stress, for eksempel når andre hunder jobber i nærheten.

La hunden se du legger ut godbitsøket eller la den oppdage det på annen måte. Hold hunden igjen i bånd eller på annen måte. Når hunden er i ro med slakt bånd gir du signal VÆRSÅGOD og lar hunden søke opp godbitene og spise disse. 

I videoen under må Krispi jobbe for å få lov til å undersøke godbitene på bakken. Dette er noe vi skal jobbe med i senere kurs. I denne leksjonen skal du kun fokusere på å lære inn signalet VÆRSÅGOD mot et godbitsøk på bakken. 

Øvelse 15 Værsågod i hverdagen

Når hunden din kan vente på signal og starte raskt når du sier VÆRSÅGOD mot matskål og godbitsøk, kan du prøve å bruke signalet for å gi tillatelse til andre aktiviteter hunden har lyst til. Det kan være smart å starte i situasjoner der du har hunden i bånd og hunden tydelig har lyst til å gjøre en spesiell ting, f.eks. snuse i grøfta. 

Hold hunden i båndet og gå mot et sted du vet hunden har lyst til sjekke ut. Når hunden tydelig vil avgårde stopper du opp. Vent til hunden er i ro og ikke stritter i mot før du gir signalet VÆRSÅGOD. Slipp deretter opp båndet såppas at hunden lett kan løpe fram og snuse uten at båndet strammer seg. Når du skal bruke signalet for at hunden skal løpe løs kan du løsne båndet mens du fortsatt holder hunden i halsbåndet. Når hunden slutter å stritte i mot gir du signalet VÆRSÅGOD og slipper hunden. 

Sørg for å ikke mase, peke eller gjenta kommando dersom hunden umiddelbart ikke går mot avstandsbelønningen. Unngå å ta kontakt med hunden på noen som helst måte og beveg deg bare videre. På denne måten skaper du ingen forventning mot deg selv etter signalet VÆRSÅGOD. I neste repetisjon er du enda nøyere på at hunden virkelig vil gjøre, og er fokusert mot, det du gir tillatelse til.