Ulike typer belønning

Om vi har et stort belønningsreportoar har vi større mulighet til å variere belønningene og gjøre treningen mer interessant for hunden. Det er derfor stor verdi i å undersøke hva akkurat din hund verdsetter og hva du kan bruke som forsterkere i din trening.

Mat som belønning

Mat er en praktisk og ofte effektiv belønning som gjør at vi kan gjøre mange repetisjoner på kort tid. I prinsipp kan vi bruke all mat hunden liker som belønning. Om vi skal trene er det allikevel noen egenskaper matbelønningen bør ha for å være mest mulig effektiv. Godbitene dine bør være av en størrelse og form som gjør de lette å se for hunden (og for deg å håndtere) uten at de er så store at hunden blir fort mett. De bør også være av en slik konsistens at de ikke smuler og dermed skaper mye godlukt på bakken rundt der dere trener. Myke godbiter glir lettere ned og krever mindre tygging enn harde. Dermed tar det kortere tid før hunden er klar for en ny repetisjon. Det viktigste er allikevel at hunden er villig til å jobbe for dem. Altså at hunden synes de er så gode at den velger bort andre gjøremål for å jobbe for godbitene. Variasjon og uforutsigbarhet i belønningene trigger ofte arbeidsviljen, så ha gjerne flere ulike typer godbiter i en og samme pose.

En forutsetning for å kunne bruke godbiter som belønning er at hunden liker å spise. Imidlertid er det slik at enkelte fuglehunder kan ha lav matlyst. For å utvikle dette (både for hundens evne til å ta til seg næring og for mulighetene til å kunne bruke mat som belønning) begynner vi med den daglige fôringen og sørger for at hunden blir vant til å spise opp det den får servert. Det første du må gjøre er å sørge for at hunden ikke er syk og at du bruker et fôr av god kvalitet og god smakelighet. Ta kontakt med veterinær dersom du er i tvil om hunden er frisk. Gi så små porsjoner at hunden alltid spiser opp (og gi heller flere ganger om dagen). Om hunden ikke spiser opp alt på en gang gir du halvparten så mye ved neste måltid. Deretter øker du gradvis posjonene til hunden spiser det den bør ha hver dag. Å øke den fysiske mosjonen kan også hjelpe på apetitten.

Har du en hund som er glad i maten sin er det ingenting i veien i å la hunden jobbe for den heller. Det kan være spesielt lurt når man har valper som skal spise mange små måltider om dagen. Ta med en rasjon i lomma og tren noe med den i stedet. Ofte er det slik at den vanlige maten kan fungere finfint som forsterker på enkle atferder eller i veldig enkle miljø (som i stua hjemme) når alternativet for hunden er å kjede seg. Om du derimot skal trene i et miljø der du konkurrerer om oppmerksomheten til hunden med både spennende lukter og synsinntrykk, kan det være smart å finne bruke noen godbiter som hunden elsker og sjeldent får. 

Lek som belønning

Det er mange fordeler med å kunne leke med hunden. Leken stimulerer apporteringslysten og gjør det lettere å få hunden til å gripe, bære og holde fast. Det gir også mulighet for hunden til å få ut litt energi og lærer hunden å veksle mellom aktivitet og ro. Leken gir oss mulighet til å trene og kontrollere hunden når den har et høyere aktivitetsnivå, og kan simulere situasjoner hunden opplever i kontakt med fugl. I tillegg gir det oss muligheten til å variere belønningene mer og det hjelper oss å bygge opp et godt samspill med hunden. Ved å leke kan vi lære hunden å samarbeide om gjenstander, å komme tilbake med de og slippe på kommando. Leken i seg selv kan ikke gjøre hunden hard i bittet under apportering. Dette er en myte. Derimot kan konflikter om gjenstander, for høyt stressnivå eller stort viltbegjær gjøre at hunden blir hard i bittet.

I grove trekk er det to typer lekebelønninger som er praktiske å bruke – jaktleker og draleker. Jaktlek er når hunden får løpe etter og jage leker, og draleker er når vi kamper med hunden og drar i hver vår ende av en leke. Noen hunder er mer glade i det ene enn det andre, men det er praktisk å kunne bruke begge deler. Når vi utvikler leken med valpen eller den uerfarne hunden så er det i starten ingen regler bare hunden er engasjert. Finn ut hva akkurat din hund liker, og gjør kun korte økter der du stopper leken mens hunden fortsatt vil mer. Etterhvert som hunden blir mer og mer engasjert og glad i å leke kan vi legge til regler som at hunden skal slippe på «takk», komme tilbake med leken om vi slipper den, og ikke ta den før vi sier det er lov. Når hunden virkelig synes det er gøy å leke med oss kan vi begynne å bruke leken som forstyrrelse og belønning for mer avanserte fuglehundøvelser.

Sosiale belønninger

Sosiale belønninger er belønninger der vi kun bruker oss selv og ikke involverer mat eller lek med gjenstander. De sosiale belønningene har mange fordeler. For det første har vi dem alltid med oss. Ved å bruke dem blir vi i tillegg kjent med hva hunden liker, vi blir flinkere til å lese hundens kroppsspråk og det utvikler både trygghetsrollen og samarbeidsrollen i relasjonen. De sosiale belønningene er gode for å lære hunden å følge oss, lære å komme tilbake med leker, å like og være tett inntil oss, lære den å tåle å bli håndtert, og bygge opp et godt og trygt forhold med hunden. Vi kan kombinere sosiale belønninger med godbit eller lek, men de kan også fungere fint alene om hunden setter god nok pris på dem.

Ulike hunder liker ulike ting. Noen er mer glad i nærhet og kos enn andre. Prøv deg fram hva hunden din liker. Liker den å stå mellom dine ben og bli klødd over halerota? Å bli strøket over kinnet? Å krype inntil? Å stå på to ben og gi en “klem”? Liker den brytekamp? Liker den å løpe etter deg mens du prøver å finte den vekk? Les hundens kroppsspråk og sørg for at du leker på hundens premisser. Hva skjer om du plutselig avbryter, vil hunden prøve å få deg til å fortsette? Å kunne bruke oss selv når vi belønner krever at hunden er trygg på oss og miljøet rundt. Start derfor å finn ut av de sosiale belønningene i et miljø uten andre hunder og uten forstyrrelser. 

Avstandsbelønninger

Avstandsbelønninger er de belønningene som ikke kommer direkte fra oss. Altså når vi gir hunden tillatelse til å gå vekk fra oss og gjøre noe. Avstandsbelønninger kan være at vi har kastet en leke og gir hunden tillatelse til å ta den, eller at vi har lagt ut en skål med godis som vi kan sende hunden til. Avstandsbelønninger som vi ikke har kastet eller lagt ut kaller vi eksterne belønninger. Eksterne belønninger kan være å få lov til å løpe løs, å få jakte, å få apportere, å få hilse, å få snuse eller å få bade. Alt det hunden har lyst til å gjøre (og den kan få tillatelse til) kan vi bruke som en slik belønning. 

Når vi trener og jakter med en hund som er trent belønningsbasert bruker vi eksterne belønninger. Vi gir den tillatelse til å få søke, reise, utrede og apportere. For en fuglehund er dette kraftige forstekere for atferd. Forutsetningen for å kunne bruke dem er at vi har lært hunden å kunne jobbe for avstandsbelønninger i andre situasjoner. 

Er det noen belønninger du ikke har brukt før som du kan tenke deg hunden din vil verdsette? Eller er det kanskje slik at noe av det hunden i dag får “gratis” (som å gå ut døra, løpe løs eller spise mat) kan du tenke deg å bruke for å forsterke atferder i stedet?