Assosiering

Målet med dette kurset er å bygge verdi rundt innkallingssignalet slik at vi får en hund som raskt snur seg mot der signalet kom i fra. Foreløpig jobber vi uten forstyrrelser og kun når hunden er i treningsmodus. I starten av treningen har ikke hunden noen som helst forventing til innkallingssignalet ditt. Derfor jobber vi først med at hunden skal assosiere innkallingssignalet med en belønning av høy verdi. I starten av denne treningen gir vi først signalet, og så tildeler vi hunden en belønning. Etterhvert som hunden begynner å forvente belønning etter signalet, kan vi vente med å ta fram belønningen til vi har sett at hunden reagerer på signalet. Deretter kan vi øke avstanden litt til hunden slik at hunden må komme mot oss for å få belønningen sin, og til slutt ta fram belønningen senere slik at hunden både må reagere på signalet og komme mot oss for at vi skal ta fram belønningen. 

For at dette skal fungere må belønningen ikke være til stede før etter at signalet er gitt. Dersom vi alltid starter treningen med å ta noen godis i hånden, rote i en pose, holde en leke eller andre ting, vil belønningen komme før signalet. Dermed forsterker vi ikke lengre reaksjonen på signalet, men reaksjonen på at vi tar fram belønningen. Gjør så godt du kan for at belønningen blir en overraskelse for godt utført reaksjon på signalet ved å variere hva du belønner med, og ved å gjemme den godt til du vil belønne hunden. 

Når skal jeg kalle inn?

I dette kurset bygger vi verdi for innkallingssignalet ditt og du skal bare gi signalet når du både vet hunden kommer til å reagere akkurat slik du vil, og du har mulighet til å belønne med noe hunden virkelig verdsetter i den situasjonene den er i. Problemet er at vi lett befinner oss i situasjoner som ikke tilfredsstiller disse kriteriene. 

Her er det stor forskjell om vi har en liten valp eller om vi har en eldre hund. En valp skal selvfølgelig få lov til å gå løs både inne, ute og i terrenget selv om den ikke er ferdigtrent. Den lille valpen har et behov for å følge og være nær oss og vi kan utnytte dette til vår fordel ved å bevege oss i motsatt retning av hunden og på den måten få den i rett retning. I tillegg er det også mulig å ha et midlertidig valpeinnkallingssignal som er litt artig og spennende og som lokker valpen til oss. Et gjentagende LALALALALA eller liknende er ofte effektivt. 

Har du en eldre hund som du vil bedre innkallingen på skal du nå love deg selv at du fra i dag aldri igjen skal kalle inn hunden dersom du ikke tror den kommer til å komme. Det betyr at du må finne andre strategier for hvordan du skal ha kontroll på hunden i ulike miljø. Det enkleste er å si at du må ha den i bånd i miljø og situasjoner du ikke er helt sikker på at den kommer til å komme. Det betyr kanskje at hunden kun får lov til å gå løs inne i huset eller i hagen. Har du tilgang på et større område den kan løpe løs uten å gå ut av hånd eller gjøre noe du ikke vil den skal gjøre, er det også mulig å la hunden løpe der. Men ha god tid og la hunden få løpe så lenge den vil. Belønn den når den kommer innom og koble den etter at den har løpt nok og har vært innom noen ganger. 

Andre løsninger for å få kontroll på hunden uten å kalle den inn er å gå helt fram til den og hente den, lokke på den med lyder og kroppsspråk som ikke ødelegger innkallingssignalet ditt, være tålmodig å la den holde på med sitt til den kommer frivillig, eller gi signal SITT og gå å hente hunden. 

I perioden du jobber med dette kurset vil vi at du skal holde innkallingssignalet ditt “hellig” og kun bruke det når du vet hunden kommer til å reagere akkurat slik du vil, og du har mulighet til å belønne med noe hunden virkelig verdsetter. 

Hvordan skal du unngå å gi signalet i andre situasjoner?

Hvordan planlegger du å holde kontroll på hunden i situasjoner der du ikke kan bruke innkallingssignalet?