Forkunnskaper

Innkalling og reaksjon på innkallingssignal er noe av det første vi begynner å trene med valpen. Og har du en valp når du tar dette kurset trenger du ikke tenke for mye på forkunnskapene, men heller lære dette inn samtidig mens du trener innkallingsøvelsene. Har du derimot en ung eller eldre hund som har kommet skjevt ut i innkallingstreningen, eller du vil friske opp innkallingen din, bør du ta forkunnskapene alvorlig. Det er nemlig her vi ofte finner løsningen på problemene. 

Gode belønninger


Når vi begynner å trene innkalling vil vi bruke belønninger av så stor verdi at hunden kommer enda raskere i neste repetisjon. Høy fart gir et høyt arousalnivå og fører til at hunden lettere ignorerer eventuelle forstyrrelser. Hvilke belønninger som har så stor verdi for din hund må du finne ut selv. Se gjerne gjennom kurset Effektive forsterkere 1 – Belønningsutvikling for tips til belønningsøvelser. 

VÆRSÅGOD mot ekstern belønning


Når vi kommer godt i gang med innkallingstreningen blir belønningen “å få løpe/jakte videre” den ultimate belønning som har absolutt høyest verdi. Å investere litt treningstid i å lære hunden at denne belønningen er tilgjengelig gjennom signalet VÆRSÅGOD er derfor svært smart. Da vil hunden lettere bli hos fører når ikke signalet blir gitt og i tillegg rase avgårde når den oppfatter signalet. Signalet VÆRSÅGOD jobbet vi med i Effektive belønninger 1 – Belønningsutvikling og Effektive belønninger 2 – Belønningssystem.

Håndtarget


Håndtarget er at hunden trykker nesen i din håndflate. Dette er en fin måte å få hunden så nær deg at du kan ta tak i halsbåndet uten å kaste deg fram mot hunden. Har du trent håndtarget før kan du øve deg på å at hunden kan komme mot deg fra et par meters avstand og dytte nesen i håndflaten din. Hold hånden nærme kroppen slik at du lett får tak i halsbåndet til hunden med den andre hånden. Håndtarget begynte vi innlæringen av i kurset Lett å gjøre rett 1 – Mål og kriterier. Om det er lenge siden du har trent håndtarget eller du ikke har trent det i det hele tatt vil du få en grundig gjennomgang av det i neste leksjon. 

Halsbåndgrep


Å trene halsbåndgrep venner hunden til å bli holdt fast og å synes det er greit at vi tar tak i halsbåndet. Å kunne ta tak i halsbåndet uten at hunden skvetter unna eller synes det er ubehagelig har mange fordeler. Det vil gi deg en smart måte å sørge for at hunden er under kontroll etter at du har kalt den inn, det vil kunne gi deg en enkel måte å stoppe hunden fysisk dersom den er innenfor rekkevidde og det vil bli lettere å holde den fast uten at den prøver å komme unna. Vi trente på halsbåndgrep i kurset Lett å gjøre rett 3- Når det blir feil, men vi repeterer også øvelsen i neste leksjon. 

Søke til halsbåndet selv


Å shape hunden til å stikke hodet inn i ringen på halsbåndet kan være en fin øvelse dersom hunden din vender seg vekk eller stikker hodet ned når du tar fram båndet. Spesielt dersom du ofte lar hunden løpe løs uten halsbånd og du raskt må få kontroll på den. Denne øvelsen møtte du i kurset Lett å gjøre rett 1 – Mål og kriterier, men også den kommer som repetisjon i neste leksjon. 

Vet du hvilke belønninger du kan bruke og som hunden din elsker og vil gjøre alt for, selv i vanskelige situasjoner og miljø?

Har hunden din god forståelse for signalet VÆRSÅGOD og gjør det den har lyst til umiddelbart når du gir signalet?

Kan hunden din gjøre enkel håndtarget?

Kan du ta tak i hundens halsbånd uten at den trekker seg unna eller kvier seg?

Er det lett å tre halsbåndet til hunden over snuten og hodet for å få det på?