Innledning

Vi kaller det innkalling når hensikten med et gitt signal er at hunden avslutter det den holder på med og kommer til oss. En fungerende innkalling gjør at vi kan ha hunden løs, både i hverdagen, på jakt og på prøver. En god innkalling er også en forkunnskap for et fungerende snusignal, hjelper oss med å lære hunden å gå ved fot, og er nyttig når vi trener apportering. 

Mål

Før vi kan begynne å trene fram en innkalling må vi ha klart for oss hvordan vi vil at hunden skal utføre atferden, og i hvilke situasjoner den skal gjøre det. Vi lager oss et positivt formulert prestasjonsmål:

Ved innkallingssignal skal hunden raskt og uten betenkningstid bråsnu og galoppere i rett linje mot fører, og stoppe hos fører slik at fører kan ta fysisk kontakt med hunden. Hunden skal utføre atferden uavhengig av miljø og forstyrrelser.

Kriterier for innkalling

Målet vårt gir oss føringer for hvilke kriterier vi har for at hunden kan oppnå belønning. Og kriteriene våre gir oss tydelig beskjed om hvilke repetisjoner vi skal belønne og om vi legger opp treningen i rett vanskelighetsgrad. Ut i fra målet kan vi liste opp et sett med kriterier for utførelse av en innkalling:

Målet og kriteriene beskrevet i denne leksjonen er det vi i R+Gundogs bruker. Du kan selvfølgelig selv velge hva din målatferd for innkallingstreningen skal være, og hvilke kriterier du velger å sette i treningen. 

Hvordan vil du at innkallingene dine skal se ut og i hvilke situasjoner vil du at de skal fungere?

Hvordan står det til med innkallingen din i dag? I hvilke miljø og situasjoner fungerer den 100% og i hvilke situasjoner er du nesten sikker på at hunden ikke kommer når du gir signalet?