Øv: Plan B

I disse øvelsene skal vi øve på hvordan vi skal agere når hunden er i ferd med å belønne seg selv i treningen. I den første øvelsen skal vi øve på å kunne ta tak i halsbåndet til hunden uten at den trekker seg unna eller synes det er ubehagelig. I de neste øvelsene skal vi øve på å blokkere og hemme hunden med kroppspråk.

Det er mange utfordringer med det å ha med øvelser for å hemme og blokkere i et slikt kurs. Fokuset i belønningsbasert hundetrening er å legge opp til at hunden lykkes og så forsterke den atferden vi vil ha. Plan B fungerer best dersom det forblir plan B, og ikke plan A. Om vi til stadighet avbryter, feiler eller hemmer hunden med kropp og stemme vil det ikke bare gå utover utøvelsen i øvelsen vi trener, men også relasjonen mellom oss og hunden, og hundens vilje til å ta i i andre øvelser. Å stadig bli fortalt hva man gjør feil er heller ikke spesielt motiverende så du får i tillegg en hund med mindre treningsmotivasjon og som kanskje begynner å søke vekk fra deg under trening i stedet for å engasjere seg.

Samtidig er det slik at om vi aldri har øvd oss på å avbryte, blokkere eller hemme hunden, kan det bli veldig vanskelig å gjøre det når vi først trenger det. Løsningen er at vi må bruke den tiden det tar å lære oss dette. Tren forstsatt med høy suksessprosent, men bruk de repetisjonene som går galt til å øve på å stoppe hunden. Å kjøre 10 repetisjoner etterhverandre der hunden gjør feil og du stopper den vil gjøre mye mer skade enn nytte. 

Øvelse 1 Halsbåndgrep

I denne øvelsen venner vi hunden til å bli holdt fast og å synes det er greit at vi tar tak i halsbåndet. Å kunne ta tak i halsbåndet uten at hunden skvetter unna eller synes det er ubehagelig har mange fordeler. Det vil gi deg en smart måte å sørge for at hunden er under kontroll etter at du har kalt den inn, det vil kunne gi deg en enkel måte å stoppe hunden fysisk dersom den er innenfor rekkevidde og det vil bli lettere å holde den fast uten at den prøver å komme unna. 

Målet med denne øvelsen er at hunden skal synes det er bra å bli grabbet i halsbåndet. Siden hundene har ulike erfaringer og således ulike utgangspunkt for hvor ekkelt de synes det er å bli tatt i halsbåndet må du tilpasse treningen til din hund. Vi anbefaler sterkt at du går litt mer forsiktig fram enn det du tror er nødvendig slik at du er sikker på at du ikke gjør noe den synes er ubehagelig. 

Start treningen med å ta hunden forsiktig på halsbåndet, gi belønningssignal og belønn skikkelig. Vær nøye med at belønningen kommer fram etter at du har tatt tak i halsbåndet og gitt belønningssignalet. Før hunden har spist opp slipper du båndet. Om hunden rygger unna når du prøver å ta tak i den er det helt greit. Ikke strekk deg etter den eller på annen måte prøve å få tak i den. Gjør i stedet øvelsen i et tryggere miljø der hunden er vant til å få kos. Kanskje på kvelden i stua? Når hunden har fått mye belønning når vi tar i halsbåndet kan vi prøve å flytte oss litt unna og se om hunden kommer etter for at vi skal ta tak igjen. Om ikke hunden gjør det lar du den være og prøver igjen i en annen gang. 

Jobb deg sakte men sikkert fram til å kunne ta et ordentlig tak i halsbåndet uten at hunden viser tegn til å synes det er ubehagelig. Husk å tilpasse denne treningen til din hund. Har du en hund som tåler litt kan du øve deg på å kunne kaste deg mot den å trekke den inntil deg. Med en mer forsiktig hund kan vi ha som mål at den skal komme mot oss og presentere halsbåndet slik at vi kan ta tak i det nærme.

Belønning: Noe spiselig som fungerer som forsterker i miljøet
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Direkte til hunden eller kast på gulvet slik at den flytter seg vekk fra oss

Øvelse 1 Halsbåndgrep

Mål: Hunden blir forventningsfull og glad når jeg tar tak i den i halsbåndet

 1. Hunden blir forventningsfull når jeg tar på halsbåndet med noen fingre
 2. Hunden blir forventingsfull når jeg holder rundt halsbåndet
 3. Hunden kommer inntill meg slik at jeg kan ta et tak i halsbåndet
 4. Hunden blir forventningsfull når den ser på noe annet og jeg tar et tak i halsbåndet og drar den litt mot meg
 5. Hunden blir forventningsfull når jeg grabber den i halsbåndet i ulike situasjoner
 • Senk kriteriene enda mer. Du kan begynne med å løfte hånden mot hundens hals. Om hunden trekker seg unna senker du hånden igjen. Om hunden blir klikker du, fjerner hånden og belønner. 
 • Kanskje det er miljøet som er for vanskelig. Kan du prøve øvelsen i et miljø der hunden er helt trygg på deg? Kanskje liggende i en hundeseng eller stående ved sofaen?

Øvelse 2 Blokkere hundens vei

I denne øvelsen skal vi lære hunden å stoppe og trekke seg unna når vi tråkker inn foran den. Hensikten med øvelsen er å lære hunden at den ikke kommer forbi deg og at det lønner seg å trekke seg unna og ta kontakt dersom du sperrer veien for den. Dette kan vi bruke for å hindre hunden fra å ruse ut etter noe eller å hindre den fra å begynne å trekke i båndet. Øvelsen legger også grunnlaget for at hunden bremser når vi løper mot den, for eksempel når den sprekker i et fuglearbeid. 

Gjør klar noe du vet hunden kommer til å kaste seg etter i en skål. Ha gode godbiter i lomma. Ha bånd på hunden og sett ned skålen en meter i fra. Når hunden er i ferd med å kaste seg fram mot skålen tar du et steg foran hunden og sperrer veien. Fortsett å sperre veien med kroppen til hunden gir opp og tar kontakt med deg. Klikk og belønn med godis fra lomma når hunden ser på deg. Inviter den gjerne til godbitmagneten (Effektive forsterkere 1 – Belønningsutvikling) i retning bort fra skålen. Gå deretter videre forbi skålen. Det er også mulig å variere øvelsen ved å ha gjort klar skålen på forhånd før du henter hunden og deretter “tilfeldigvis” gå mot skålen på tur. Pass på så det er kroppen din som blokkerer veien og stopper hunden fra å brase fram, ikke at hunden blir stoppet i båndet.

Når du har blokkerte hundens vei et par ganger vil den antakelig slutte å prøve å brase fram. Fortsett treningen litt ved da å belønne hunden for at den velger å ikke brase fram når dere nærmer dere og går forbi skålen. Gjør den samme øvelsen ute med ulike forstyrrelser. Blokker kun veien til hunden dersom du er sikker på at du får stoppet tilgangen til det den vil ha. Om hunden lærer seg å løpe rundt deg og ta det den vil ha allikevel, har øvelsen motsatt effekt.

Å blokkere hundens vei handler ikke om å skremme hunden. Det er derfor viktig å unngå å være brå eller sint. Er du i stedet sta og påståelig vil hunden finne ut at det er mer hensiktsmessig å jobbe for deg enn å prøve å komme forbi deg. Husk at hundene har ulik terskel for hva de synes er ubehagelig så tilpass øvelsen etter hva din hund trenger. Er du i prosessen i å bygge opp samarbeidsrollen med din hund eller du har overtatt en hund som enda ikke er trygg på deg, så venter du med å gjøre denne øvelsen.

Belønning: Noe hunden vil ha
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Godbitmagnet i motsatt retning

Øvelse 2 Blokkere hundens vei

Mål: Hunden stopper og tar kontakt med deg når du sperrer veien dens med kroppen

 1. Når du setter ned en skål med mat
 2. Når du går mot en skål med mat
 3. Når den vil lukte på noe ute
 4. Når den ser noe den vil løpe til ute
 5. 1.-4. uten bånd
 • Så bra! Belønn hunden for at den velger å ta kontakt med deg i stedet. 
 • Gjør øvelsen enklere for deg selv ved å gjøre øvelsen i bånd
 • Se på hunden din når du nærmer deg forstyrrelsen, kan du se på hunden når den har tenkt til å brase fram? Hunden kan vise tydelige tegn som å stirre på forstyrrelsen, legge vekten fram, og kanskje til og med stoppe litt opp før den velger å gå på. Blokker hundens vei når den viser disse tegnene, før den kaster seg fram. 
 • Vær tydelig, påståelig og ikke gi deg før hunden har tatt kontakt og begynt å jobbe for deg igjen. 

Øvelse 3 HER vs. VÆRSÅGOD

Vi har tidligere lært hunden å reise seg fra en bliposisjon og ta kontakt med oss når vi gir frisignalet HER. Vi har også lært hunden å løpe til en avstandsbelønning på VÆRSÅGOD.
I denne øvelsen skal vi lære hunden å høre etter hva vi sier, og skille mellom HER og VÆRSÅGOD. Dette har vi bruk for i alle situasjoner der hunden har en sterk forventning om å løpe ut i en retning, for eksempel vannapport eller fuglesituasjon, men vi ønsker å engasjere hunden i noe annet i en annen retning. Det er også veldig nyttig når vi har gått opp til hunden og frir den ut av sitten med HER etter et fuglearbeid, og ikke ønsker at hunden tolker det som et VÆRSÅGOD og apporter eller drar etter den veien fuglene fløy.

Start med å plassere den sittende hunden, en godbitskål og deg selv i en trekantformasjon der hver side i trekanten er omtrent 1-2 meter. La hunden få se at du legger en godbit i skåla først. Deretter viser du hunden at du har en godbit i hånda før du stiller deg opp rett opp og ned som en statue med armer og bein i ro. Si HER når hunden er fokusert på deg/din hånd sånn at du er rimelig sikker på at den velger rett. Vær nøye med at hunden ikke stikker rett til skåla uten tillatelse etter at den har fått godbiten hos deg. Belønn i stedet flere ganger slika at hunden holder seg hos deg helt frem til du starter ny repetisjon. Øvelsen kan gjøres i ulike vanskelighetsgrader.

Om du vil gjøre det veldig enkelt kan du gjøre som på figur A under. Kort avstand mellom deg og hunden, lengre avstand mellom hunden og skålen, og kort avstand mellom deg og linjen mellom hunden og skålen. I dette oppsettet er det enkelt for hunden å velge deg når du gir signal HER, og om den velger skålen kan du lett og uten mye forflytning avskjære hunden. I figur B er oppsettet vanskeligere. Det er like stor avstand mellom deg og hunden som det er mellom hunden og skålen. Samtidig står du langt fra linjen mellom hunden og skålen slik at du ikke lett kan stoppe hunden ved å gå i mellom.

Når hunden kan ignorere skåla og komme til deg når du sier HER, kan du gjøre noen repetisjoner der du sender hunden direkte til skålen med signal VÆRSÅGOD. Nøler hunden nå sørger du for å kjøre noen fler repetisjoner slik at hunden blir sikker på hva den skal gjøre. Deretter kan du begynne å variere mellom å gi signalene HER og VÆRSÅGOD. Begyn med lav vanskelighetsgrad og med et oppsett lignende figur A over.

Vær nøye med å stå som en statue og ikke peke eller bruke annet kroppsspråk. Kroppsspråk overskygger ordene du sier og gjør at hunden ikke lærer å lytte. Observer hundens blikk og kroppsspråk. I begynnelsen sørger vi for at hunden tenker på rett atferd, dvs ser i riktig retning, før vi gir signalet. Når hunden begynner å bli sikrere gir vi den signalet som hunden ikke forventer seg. Varier mellom å si HER eller VÆRSÅGOD uten faste mønster. Tren likevel mest på den svakeste atferden, slik at hunden blir like god til begge to.

I tillegg til å være en fin øvelse for å lære hunden når den kan ta avstandsbelønningen, er dette også en god øvelse for deg til å øve på hva vi skal gjøre når hunden gjør feil. Om hunden tar feil og beveger seg mot avstandsbelønningen i stedet for mot deg har du flere valg:

 • Fjerne belønningen – med små valper kontrollerer vi alltid belønningen og aldri hunden. Dette vil si at om hunden løper mot avstandsbelønningen selv om vi har sagt HER, holder vi kun over skålen med godis.
 • Gi ett annet signal – om hunden er god på SITT kan du stoppe hunden når den beveger seg mot skålen og si HER når hunden er klar for det.
 • Hemmende kroppsspråk/blokker hunden – ta noen raske skritt mot linjen mellom skålen og hunden slik at du avskjærer hunden. Reis gjerne hånden i været eller gjør deg synlig på annen måte. Umiddelbart når hunden bremser eller stopper inviterer du hunden mot deg ved å stoppe eller rygge selv.
 • Løpe mot hunden – løp mot hunden om avstanden mellom deg og skålen er så lang at du ikke rekker å avskjære hunden. Umiddelbart når hunden bremser eller stopper inviterer du hunden mot deg ved å  stoppe eller rygge selv.

Når vi begynner å gi det signalet hunden ikke forventer seg, må vi være forberedt med en plan B dersom hunden skulle prøve å løpe til skåla før du har sagt VÆRSÅGOD eller når du har sagt HER. Hold fokus på timingen din. Det er lettere å stoppe hunden når den er på vei til å løpe til skåla, enn når den allerede er på vei. Tilpass din intensitet og dine bevegelser etter hunden. Målet er at du hindrer hunden fra å belønne seg selv, ikke at du skal skremmer hunden. Hunden skal selvsikkert reagere på VÆRSÅGOD i neste repetisjon. For at våre plan B skal fungere bra videre i treningen er det viktig at vi forsterker atferden vi vil ha ved å umiddelbart endre vår atferd når hunden viser ønskelig atferdsendring. Dette gjør vi ved å trekke oss fra hunden og invitere den mot oss når hunden viser atferden vi vil ha mer av. Om vi er flinke til å bruke negativ forsterkning på denne måten vil hunden reagere raskere og bedre ved senere situasjoner.

Det som er viktig å huske på er at selv om hunden blir god til å reagere på vår plan B vil den ikke nødvendigvis bli flinkere til å gjøre vår plan A. Om hunden blir flink til å stoppe eller trekke seg unna når vi sperrer veien mot belønningen betyr ikke dette at den blir flink til å velge bort avstandsbelønningen når vi sier HER. For at hunden skal bli god på det må vi forsterke atferden “komme mot meg på signal HER”.

For hver repetisjon der vi feiler hunden, vil sannsynligheten øke for at hunden nøler og dermed blir tregere i framtidige repetisjoner. Målet vårt er at hunden selvsikkert tar i i rett retning uavhengig om vi har sagt VÆRSÅGOD eller HER. Vil vi ha dette må vi trene aller mest på vanskelighetsgrader der hunden tar i i rett retning umiddelbart etter signal er gitt. Optimalt kriterienivå blir derfor oftest lavere enn man skulle tro. En vellykket repetisjon er ikke bare at hunden utfører atferden, men at den utfører atferden raskt og med mye intensitet uten å se på alternativene. Tør du inngå veddemål? For å øve opp din egen vurderingsevne, hvor mye tør du å satse på at hunden kommer til å gjøre rett på første forsøk? Tren deg til å legge opp øvelsen sånn at hunden med stor sannsynlighet lykkes. Og skulle hunden ta feil, sørg for å være i en posisjon der du kan hindre hunden fra å belønne seg selv.

Når øvelsen begynner å føles lett er det på tide å utfordre:

 • Kast godbiten i skåla eller kast en leke i stedet.
 • Bare kast godbit i skåla og ikke vis godbiten i hånda før HER.
 • Vis godbiten i hånda, men si VÆRSÅGOD.
 • Kjør flere raske VÆRSÅGOD på rad før du overrasker med en HER.
 • Endre vinklene på trekanten sånn at avstandsbelønningen blir nærmere hunden enn deg og du gradvis flyttes mer og mer ut av hundens synsfelt.

Belønning: Godis og leker
Belønningssignal: HER og VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: Avstandsbelønning og belønning i din hånd

Øvelse 3 HER vs. VÆRSÅGOD

Mål: Hunden skiller mellom ordene HER og VÆRSÅGOD og tar i i mot rett belønning kontant og umiddelbart etter at signal er gitt

 1. Hunden ignorerer avstandsbelønninga og kommer til deg på signal HER, i ulike vanskelighetsgrader
 2. Hunden går selvsikkert til avstandsbelønninga på VÆRSÅGOD selv om du har en godbit i hånden, i ulike vanskelighetsgrader
 3. Hunden skiller mellom HER og VÆRSÅGOD når du gir de i tilfeldig rekkefølge og tar i kontant og umiddelbart i rett retning i ulike vanskelighetsgrader
 • Still deg litt nærmere skåla sånn at du bare trenger å strekke ut en fot for å blokkere den.
 • Se på hundens kroppsspråk og avbryt i det hunden er på vei til å stikke til skåla. 
 • Pass likevel på å ikke vokte over hunden. Gi den et valg og styr konsekvensen. Den er ikke skyldig på mistanke.
 • Hopp over denne øvelsen og gå over på øvelsene for selvontroll som er beskrevet senere i dette kuret. Når hunden forstår konseptet selvkontroll kan du gå tilbake og gjøre denne øvelsen. 
 • Gå tilbake og bygg opp verdien for VÆRSÅGOD på nytt som du gjorde under innlæring. Hold igjen hunden, fyr den opp på skåla og si VÆRSÅGOD og slipp når hunden er tent på å gå.
 • Tenk over hvordan du avbryter i fremtiden. Hvis mulig, ta kontroll over belønninga i stedet for å kontrollere hunden. Snyt hunden for belønningen.
 • Sørg for å lage et positivt læringsmiljø for hunden og gi den energi til å prøve på nytt ved å formidle “haha, ædabæda, jeg vant leka” i stedet for “nei, fy, du gjorde feil”.