Selvkontroll i hverdagen

Når hunden har forstått konseptet selvkontroll i treningsøkten både med leker og godbiter, er det på tide å utvide omfanget av øvelsen ved å legge inn aspekter av selvkontroll inn i annen trening. For å kunne gjøre dette må du ha kontroll på ditt eget belønningssystem og vite når hunden får lov til å bevege seg for å ta belønningen og når den skal holde seg unna.

Eksempel 1) Du trener avstandssitt og vil kaste belønningen til hunden. Når får hunden reise seg for å ta belønningen? Hva gjelder i ditt belønningssystem? Du står helt fritt til å lage dine egne regler, men om du ikke er flink til å overholde dem selv kan du heller ikke vente at hunden skal forstå dem. 

I R+ sitt system skal alltid hunden bli sittende med fire føtter i bakken til annet signal er gitt. Det betyr at om vi kaster noe til hunden skal ikke hunden ta det om det ikke blir kastet direkte i munnen dens. Om vi vil at hunden skal kunne ta det vi kaster gir vi signal VÆRSÅGOD eller liknende i kastet. 

Eksempel 2) Du trener avlevering av apportgjenstander. Når er det greit at hunden slipper gjenstanden? Når den kjenner du har tak i den? Når den har kommet helt fram til deg? Når den hører “klikk” eller TAKK uavhengig om du har tak i gjenstanden?

Vi i R+ praktiserer at hunden skal slippe på TAKK eller “klikk” uavhengig om vi holder i den andre enden eller ikke. Det betyr at hunden skal holde fast selv om vi tar tak i gjenstanden, om vi er på vei fram med en godbit eller om den har dårlig tid fordi den skal ut å jakte.

Eksempel 3) Hunden sitter og du skal belønne den ved å gå bort og gi den en godbit før den får løpe videre. Hvor nærme hunden må godbiten være før hunden kan gripe den? Og kan hunden reise seg opp eller bevege seg etter godbiten er svelget? Er det greit at hunden løfter frambeina for å gripe etter godisen eller skal frambeina være i bakken? Kan hunden strekke halsen fram og bli lett i rumpa, eller må den være tung i rumpa og ha “kort” hals?

I R+ sitt system er kriteriet at hunden har fire bein i bakken når ikke annet signal er gitt, selv om den spiser en godbit. Om vi vil hunden skal bevege seg kan vi bruke signalet HER eller VÆRSÅGOD. 

Har du kontroll på belønningssystemet ditt og hvilke regler som gjelder i din trening, er det lettere å gjenkjenne situasjoner der hunden utviser selvkontroll. Om du greier å forsterke denne atferden både når hunden viser den i generell trening og i hverdagen vil du få en hund som med større sannsynlighet vil utvise selvkontroll under jakt, trening i terrenget og prøver.

Vi kan enkelt lage situasjoner der hunden er uforberedt og blir belønnet for å utvise selvkontroll. I treningen kan du bruke belønningene dine til å skape situasjoner der det lønner seg for hunden å holde seg unna. For eksempel ved å hive belønningen til hunden slik at den lander et par meter unna uten at du har løst hunden ut av posisjonen sin. Du kan også plutselig ta fram en belønning når du trener, eller gi belønningen veldig sakte så hunden virkelig må konsentrere seg for å ikke strekke seg fram for å ta den. Husk å legge opp slik at det er stor sannsynlighet for at hunden gjør det rett. Om du plutselig legger inn selvkontrollmomenter i annen trening må du regne med at hunden greier mindre enn den får til i økter der du kun trener selvkontroll. Legg opp til suksess og gjør det ikke for vanskelig. 

Også i hverdagen kan du lage situasjoner der hunden vinner på å vise selvkontroll. Under har vi listet noen eksempler på hva du kan gjøre.

  • Slipp en matbit på gulvet når du står på kjøkkenet. Sørg for at du har mulighet til å trå over den og plukke den opp dersom hunden ikke utviser selvkontroll. Om hunden holder seg tilbake, setter seg eller tar kontakt når du slipper matbiten gir du signal VÆRSÅGOD.
  • Når dere er på vei ut ytterdøra venter du med hånden på håndtaket til hunden har satt seg. Når hunden sitter åpner du døra, men lukker den igjen om hunden reiser seg. Hunden får kun tillatelse til å gå ut dersom den sitter helt til døra er åpen og du gir signal.

Fra lek til alvor

Å videreutvikle selvkontrollskonseptet til å gjelde virkelige situasjoner handler aller mest om å være bevisst og observant slik at du får forsterket hunden når den viser selvkontroll utover treningssituasjonene. Opplever hunden at det lønner seg å bremse eller holde seg unna når den oppdager noe som er interessant vil den fortsette med det i framtiden. Jo mer du jobber med selvkontrollen i treningen og i konstruerte situasjoner i hverdagen, jo større sjanse vil det være for at hunden din viser selvkontroll når du ikke er forberedt selv. Dersom du lar disse sjansene for å forsterke atferd gå fra deg vil hunden mest sannsynlig slutte å vise disse atferdene.

For å kunne gjenkjenne når hunden viser selvkontroll må du legge merke til hva i miljøet som kan være interessant for hunden din. En fersk hestebæsj på turstien, en jogger som løper forbi, en spurv som letter eller noen som roper i nærheten. Hva hundene synes er interessant og kunne tenke seg å løpe mot er individuelt og du som eier vet best hva din hund liker. Så hvordan reagerer hunden når den oppdager noe den vil ha eller løpe i mot? Kaster den seg fram så du må holde den tilbake eller bremser den opp og “spør om lov”? Kanskje en mellomting? Dersom den viser selvkontroll så sørg å forsterke den atferden ved å belønne med noe hunden virkelig vil ha. En mulighet er å belønne hunden med å faktisk få det den holder seg unna. 

Eksempel 4) Du og hunden går på tur med bånd. Hunden går pent ved din side når dere går mot og forbi en hestebæsj på turveien. Du ser hunden titter på den men rykker ikke fram og fortsetter ved din side. Når dere er forbi gir du signal VÆRSÅGOD og slipper båndet slik at hunden kan snu og snuse. 

Eksempel 5) Du er ute å trener hundene dine i skogen. Den eldre hunden er ute i søk og den yngre går ved fot. Pluteslig kommer den eldre hunden løpende bakfra og passerer dere tett på vei framover. Den yngre hunden rykker til men blir værende ved din side uten at du trenger å stoppe den på noen måte. Du roser og belønner med godbiter og etter kort stund kaller du inn den eldre hunden og lar den yngre søke. 

Eksempel 6) Om du er observant og tar deg tid finner du helt sikkert situasjoner i din egen hverdag der du kan forsterke at hunden utviser selvkontroll. Under ligger en video av tre situasjoner i Astrids hverdag der cocker spaniel Lillegull holder seg unna noe den har lyst til og blir forsterket for det. 

Unge hunder kan i nye situasjoner vise atferdstrekk som kan minne om selvkontroll. For eksempel stopper de ofte opp og bli værende ett par sekunder når de ser noe nytt og interessant. Om vi greier å ta kontroll over situasjonen og engasjere hunden i en aktivitet med oss i dette lille tidsvinduet, vil vi øke sannsynligheten for at hunden viser selvkontroll i framtiden i lignende situasjoner. Et veldig aktuelt eksempel er ved unghundens første fuglekontakter. Mange unge fuglehunder blir overrasket og forbauset når det letter fugl foran dem de første gangene. De blir stående ett-to sekunder før de eventuelt raser av sted. Om vi er til stede, viser interesse ved å prate med/rose hunden og interesserer oss for oppfluktstedet, vil hunden ofte finne mer verdi i å bli værende der fuglen lettet enn å dra etter.

Og om hunden ikke viser selvkontroll?

Nå begynner du å bli så erfaren i den belønningsbaserte tankegangen at vi regner med du egentlig har svaret selv. Er det viktig for deg at hunden utfører en spesiell atferd (som å stå stille når de andre hundene springer ut døra), har du tatt dine forhåndsregler og har klar en plan B før det skjer. Om det ikke er viktig for deg så er det vel heller ikke så farlig at den løper etter. Jo mer selvkontroll du forsterker i trening og i konstruerte situasjoner i hverdagen, jo større er sjansen for at hunden holder seg tilbake i plutselige situasjoner. Vær observant og ha klar belønninger som er verdt å jobbe for.

Greier du å få det på film? Vi blir svært takknemlige om vi får flere eksempler å kunne vise fram til andre. Tagg oss på instagram @rplusgundogs, eller send linken til videoen i en mail til rplusgundogs@gmail.com dersom du har noe du vil dele med oss.