Formulering av mål
Skal du trene mot målet du har satt deg er det viktig at du selv forstår hva målet betyr. Mål om å “trene fram en god fuglehund” eller “kunne jakte med hunden” gir svært lite informasjon om hva du og hunden skal gjøre for å oppnå målene. Jo mer detaljert og konkret du greier å beskrive målet, jo enklere blir treningsplanleggingen og gjennomføringen. Om du ikke har trent øvelsen eller atferden før kan det være en god trening å skrive det ned. Hvordan skal atferden/øvelsen se ut, hvilket aktivitetsnivå skal hunden ha, og i hvilke situasjoner skal atferden/øvelsen gjennomføres? Vi bruker eksempelet BK vannapport fra forrige leksjon:
- Hvilket tempo skal hunden ha ut mot og inn med apporten? Kan den skritte, trave eller må den galoppere?
- Er det greit at hunden tar tissepauser ut mot eller inn med apporten?
- Skal hunden være aktiv og klar til å ta i eller skal hunden være rolig og avspent? Og i hvilke deler av øvelsen?
- Hvordan skal hunden gå ut i vannet? Kan den gå litt fram og tilbake langs vannkanten eller må den gå rett ut i? Er det greit at den kaster seg i vannet eller skal den gå kontrollert?
- Hvordan skal avleveringen se ut? Hvor skal hunden være i forhold til deg? Skal den sitte eller stå? Skal den slippe når du har tak i gjenstanden, når hunden er nærme nok deg, når den ser hånden din kome eller når du sier takk?
- Hvilke forstyrrelser skal hunden tåle under øvelsen? Er det til stede andre mennesker, andre hunder, spesielle lyder, eller kommer du selv til å være veldig nervøs?
- Hvilke miljø skal øvelsen utføres i? Hav eller innsjø? Hvor mye vegetasjon?
Jo mer erfaring du har fra å trene ulike hunder til samme oppgave, jo færre av disse spørsmålene trenger du å forholde deg aktivt til. Hvordan øvelsen skal se ut og hva du må fokusere på blir en selvfølge. Om du derimot ikke har trent apportering før, eller kun har trent apportering mot lydighetskonkurranser eller bruks tidligere, er du nødt til å tenke igjennom punktene noen ganger. For eksempel trenger ikke hunden å galoppere mot deg med apportobjektet når du trener øvelser til apportprøver og jakt. Hunden trenger heller ikke sitte i utgangsstilling ved avlevering. Men selve apportobjektet er mye vanskeligere enn i bruks/lydighet, at hunden holder objektet stødig og fast er viktig, og øvelsen skal utføres i mye større grad i varierende terreng og miljø.

En annen ting vi skal tenke på når vi formulerer målene er å holde oss til å beskrive hva hunden skal gjøre. I stedet for å skrive hva vi ikke vil at hunden skal gjøre, formulerer vi målet slik at det ikke er mulig for hunden å oppfylle målet dersom den gjør “feil”. For eksempel skriver vi “hunden skal holde apportgjenstanden med et fast, stabilt og mykt grep” i motsetning til “hunden skal ikke tygge på apportgjenstanden”. Ved å formulere målene positivt blir det lettere for oss å legge opp treningen slik at hunden gjør rett. Med positivt formulerte mål blir vi mer opptatt av å forsterke atferder vi vil ha mer av, og mindre opptatt av å straffe det vi ikke vil ha.
Positivt formulert
Negativt formulert
- Hunden skal holde fuglen med et fast, stabilt og mykt grep
- Hunden skal ikke tygge på fuglen
- Hunden skal gå med hodet på høyde med min venstre buksesøm
- Hunden skal ikke trekke i båndet
- Hunden skal skal sette seg umiddelbart på signalet SITT
- Hunden skal ikke forfølge fugl
Unngå negativ formuering og beskriv delmålet så detaljert som overhodet mulig.