Øv: Riktige kriterier, aktivitet

Øvelsene i dette kurset er laget for at du som trener skal øve deg på å sette rette kriterier i treningen. Ta i bruk kunnskapen du har opparbeidet deg gjennom tekstleksjonene. Planlegg og gjennomfør treningsøkter med god progresjon, god flyt og med en hund som tydelig har glede av treningen. 

I forrige leksjon øvde du deg på å øke kriteriene i en passiv atferd. I denne leksjonen skal vi øke kriteriene i en aktiv atferd. Som basis for dette bruker vi øvelsen Håndtarget. Om dette er et av de første kursene du tar eller om du trenger litt repetisjon har vi lagt med en øvelse fra kurset “Effektive belønninger 3 – Å jobbe for å få”. Har du kontroll på denne fra før kan du elegant skrolle ned til øvelse 5 i denne leksjonen.

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 4 Håndtarget

I denne øvelsen skal vi både få fram en frivillig atferd hos hunden, trene på din timing av belønningssignal og sørge for at du holder arbeidsposisjonen. Du velger selv om du vil bruke en klikker eller et verbalt belønningsord som BRA. Atferden du skal trene frem er at hunden dytter nesen i håndflaten din. Dette er en enkel atferd som er en forkunnskap for apportering, hjelper oss når vi trener innkalling og som ofte fungerer godt for å trene en enkel atferd i vanskeligere miljø. Oppgaven består i å fortelle hunden at det er akkurat det at nesen treffer din håndflate som er atferden du vil ha mer av. Dette betyr at du må gi belønningssignalet akkurat i det nesen berører håndflaten din. Om du gir belønningssignalet for tidlig eller ikke greier å holde arbeidsposisjonen vil hunden bli belønnet for å nærme seg hånden din men ikke avslutte atferden. Om du gir belønningssignalet for sent kan du få en hund som først dytter og deretter rygger for å se hvor belønningen kommer i fra. Om vi ikke greier å holde arbeidsposisjonen og beveger belønningshånden før belønningssignalet er gitt vil hunden begynne å se etter bevegelse i stedet for å høre etter signalet.

Gjør deg klar med godbitbelønninger i venstre lomme og klikker i venstre hånd (om du bruker det). Løs hunden ut fra pausestilling og belønn et par ganger for at hunden tar kontakt med deg. Etter dette presenterer du din høyre håndflate i snutehøyde litt foran hunden. Hunden vil komme til å bevege seg fram, lene seg fram, snuse eller slikke på hånden din. Gi umiddelbart belønningsignal. Deretter tar du en godbit med venstre hånd fra venstre lomme og legger i din høyre hånd (som ikke har beveget seg). Vær umiddelbart klar til neste repetisjon siden både hunden og din høyre hånd ikke har flyttet seg og hunden nå har mulighet til å utføre atferden igjen. Når hunden skjønner at det er ett eller annet å gjøre med høyre hånd kan du holde igjen belønningssignalet og vente til hunden presser snuten mot hånden din. Den vanligste feilen som blir gjort i denne øvelsen er at vi kommer i mot hunden med håndflaten. I stedet for at det er hunden som dytter nesen i vår hånd blir det vi som dytter hånden på hundens nese. Resultatet blir en hund som blir litt avventende eller ikke kommer helt inntil hånden. For å unngå dette kan det være greit å legge håndbaken inntil høyre lår mens du står med hele fotsålen på høyre fot i bakken. Om du holder foten stille skal du nå ikke ha mulighet for å bevege hånden mot hunden uten å merke at det blir luft mellom  håndbaken og låret.

Belønning: Gode godbiter
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Fra venstre hånd til høyre hånd som hunden får spise i fra

Øvelse 4 Håndtarget

Mål: Hunden dytter nesen sin mot din åpne håndflate umiddelbart når den blir presentert.

  1. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert rett foran hunden. 
  2. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert i snutehøyde ved din høyre side. 
  3. Hunden dytter nesen mot din håndflate når håndflaten blir presentert ulike steder i forhold til deg.

Øvelse 5 Intense håndtarget

I denne øvelsen skal vi jobbe opp intensiteten til hunden i en øvelse den kan. I øvelsen over (eller helst fra tidligere kurs) har hunden lært å dytte nesen mot din håndflate umiddelbart når den ble presentert. I denne øvelsen skal vi forsterke hunden for at den er mer aktiv og gjør stadig mer atferd for å få belønning.

Når vi øker kriteriene i intensitet venter vi til hunden gjør litt mer før vi belønner. Men for at hunden skal gidde å gjøre litt mer er det viktig at vi trener med flyt. God belønningskvalitet, lite forstyrrelser i et kjent miljø, stor suksessrate og korte treningsøkter.

Hunden er, etter øvelsen i over, vant til å få belønning etter hver nesedytt. Det første vi derfor må gjøre er å få hunden til å trykke to ganger. Start med å få hunden inn på rett spor ved å belønne en nesedytt et par ganger. I neste repetisjon holder du igjen belønningssignalet og venter uten å si noe eller bevege deg. Antakelig vil hunden din nå stå å vente på belønning. Stå helt i ro  og gi belønningssignal når hunden prøver atferden en gang til. Deretter belønner du 1 nesedytt i neste repetisjon før du igjen venter på 2. Når hunden raskt prøver på nytt når den ikke får belønningssignal etter første dytt kan du variere antall dytt hunden må gjøre før belønning fra 1-4 (eller mer) dytt. Etter ca hver 5. repetisjon med enkel godisbelønning legger du inn en mer energisk belønning, enten lek med gjenstand eller lek med godbit. Om hunden din har har behov for det kan du legge inn energiske belønninger ennå oftere. Jobb med øvelsen til hunden din dytter nesen sin hardt mot eller gjentatte ganger i din hånd (opp til fire) til belønningssignalet blir gitt. Noen hunder synes dette er lett og gjør dette etter et par økter, andre hunder må ha mer tid for å få til dette.

Belønning: supergode godis, lek med godbit eller leke etter f.eks. hver 5. matbelønning for å få opp aktivitetsnivået
Belønningssignal: “klikk” eller BRA
Belønningsplassering: ta godis/leke med venstre hånd fra venstre lomme og gi direkte til hunden

Øvelse 5 Intense håndtarget

Mål: Hunden trykker nesen sin hardt eller gjentatte ganger når du presenterer håndflaten og fortsetter til du gir belønningssignal

  1. Hunden trykker nesen i håndflaten din umiddelbart når du presenterer den
  2. Hunden trykker nesen i håndflaten din en gang til (eller hardere) når den ikke får belønning etter den første
  3. Hunden trykker nesen i håndflaten din to til fire ganger før belønning
  4. Hunden trykker nesen i håndflaten din raskt etter hverandre (eller holder den hardt i mot) til belønningssignal blir gitt