Øv: Riktige kriterier, helt ny atferd

Øvelsene i dette kurset er laget for at du som trener skal øve deg på å sette rette kriterier i treningen. Ta i bruk kunnskapen du har opparbeidet deg gjennom tekstleksjonene. Planlegg og gjennomfør treningsøkter med god progresjon, god flyt og med en hund som tydelig har glede av treningen. 

Som siste øvelsesleksjon i dette kurset skal du få jobbe med å øke kriterier ved innlæring av en helt ny atferd. Når du lager kriterieplanen for denne atferden må du ta hensyn til hva hunden din kan fra før. Kan den gjenta atferd den er blitt belønnet for? Kan den tilby atferder uten at du påvirker den på noen som helst måte? Synes den det er greit å være nærme og bli tatt på av deg?

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 6 Ta på halsbånd

I denne øvelsen skal du shape inn en atferd som hunden ikke kan fra før. Tren denne øvelsen på et kjent sted, helt uten forstyrrelser. Om du vil stå, sitte eller sitte på gulvet er helt opp til deg. 

Start med hunden foran deg og et halsband som er en god del større enn det du vanligvis bruker. Det skal være lett for hunden å kunne ta hodet inn i ringen. Presenter halsbandet fremfor hunden, og gi belønningssignal når den ser på halsbåndet. Flytt halsbåndet bak ryggen og belønn hunden. Når hunden har svelget godbiten og tatt kontakt med deg igjen tar du fram halsbåndet igjen. Belønn på nytt når hunden viser interesse for halsbåndet. Om hunden snuser eller på annen måte er veldig nærme halsbåndet kan du plassere belønningen gjennom ringen og gi hunden godisen der. Når du har gitt hunden godis tar du allikevel halsbåndet tilbake bak ryggen og venter til hunden har svelget godbiten og tatt kontakt igjen.

Shape hunden til gradvis å gjøre mer for å få belønningssignalet. For noen hunder kan det være vanskelig å forstå at nesen skal i midten av ringen, og ikke bite eller dytte på halsbåndet. Vær tålmodig og klikk når hunden ikke har nesen rett på halsbåndet men nærmere midten. Belønn med hånden gjennom halsbåndet, midt i ringen. Fortsett til hunden stikker hele hodet gjennom halsbåndet for å få belønningssignalet. Deretter lar lar du halsbåndet hvile på nakken til hunden før du gir belønningsignal, belønner og tar halsbåndet av igjen.

Når hunden enkelt kan gjøre dette kan du begynne å stramme inn halsbåndet litt etter litt slik at hunden etterhvert må presse hodet igjennom for å få det på. Pass på at det er hunden som presser hodet igjennom og ikke du som dytter halsbåndet på den. Kvalitetssikre atferden ved å kaste en godis på gulvet etter du har tatt av halsbåndet slik at hunden må komme fra ulike vinkler og avstander for å få halsbåndet på.

Belønningsplasseringen din skal hjelpe hunden ved å gi den en forventning hvor belønningen kommer. Det er lett å prøve å dra hunden gjennom halsbåndet ved å bruke godbitmagneten eller lokke den ved å holde godbiten lengre mot deg slik at hunden må strekke seg fram for å ta. Husk at hensikten med øvelsen ikke er å raskest mulig få på halsbåndet, men å shape hunden til å gjøre en atferd den ikke har gjort før. Gi derfor belønningen litt lengre fra deg enn der hunden var når den fikk belønningssignalet.

Belønning: Godbiter hunden vil jobbe for
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Direkte i hundens munn, gjerne gjennom halsbåndet

Øvelse 6 Ta på halsbånd

Mål: Hunden strekker hodet fram gjennom halsbåndet sitt når du presenterer det for hunden

  1. Hunden ser på halsbandet
  2. Hunden strekker seg frem mot halsbåndet
  3. Hunden har nesen inn i halsbandet
  4. Hunden har 2/3 av hodet inn i halsbåndet
  5. Hunden har hele hodet inni halsbåndet
  6. Halsbåndet hviler på nakken til hunden etter at hunden har stukket hodet inn
  7. 3.-6. med gradvis trangere halsbånd
  8. Hunden kan komme fra ulike avstander og vinkler, og presse hodet inn i halsbåndet