Øv: Riktige kriterier, stasjonsatferd

Øvelsene i dette kurset er laget for at du som trener skal øve deg på å sette rette kriterier i treningen. Ta i bruk kunnskapen du har opparbeidet deg gjennom tekstleksjonene. Planlegg og gjennomfør treningsøkter med god progresjon, god flyt og med en hund som tydelig har glede av treningen. 

Det første du skal øve deg å sette kriterier for er at hunden kan være passiv i lengre tid. Som basis for dette bruker vi stasjonsøvelsen du kan ha vært borti tidligere om du har tatt flere av kursene hos oss. Om dette er et av de første kursene du tar, eller om du trenger litt repetisjon, har vi lagt med to øvelser fra kurset “Effektive belønninger 3 – Å jobbe for å få“. Har du kontroll på disse fra før kan du elegant skrolle ned til øvelse 3 i denne leksjonen. 

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 1 Gå til stasjon

I denne øvelsen lærer vi hunden at det også kan lønne seg å løpe fra oss og til et annet sted for å oppnå belønning. Vi skal trene hunden til å løpe bort til en hundeseng eller liknende. Øvelsen er starten på at vi kan be hunden legge seg ned når vi tar pauser på tur, at vi kan be den gå å legge seg inne når vi f.eks lager mat og at den kan vente på sin tur når vi trener andre hunder. At hunden kommer til å like å være i bur og bil er en bonus i denne øvelsen.

Fokusere på å bruke shaping for å få hunden til å forstå hva du vil fram til. Du skal altså belønne hunden for å vise atferder som gradvis er nærmere og nærmere målet uten å påvirke hunden på noen annen måte. For å gjøre det lett for deg selv bør du legge opp øvelsen slik at det i starten er tilnærmet umulig for hunden å ikke gjøre rett. Etterhvert som hunden får flere belønninger for å trå i hundesengen kan du flytte deg slik at hunden må gjøre mer for at det skal bli rett. Når vi shaper vil vi at det kun er belønningssignalet som forteller hunden hva vi vil den skal gjøre. For at treningen skal bli bra er det derfor viktig at du både passer på din timing av belønningssignal, og er nøye med å holde arbeidsposisjonen til du har gitt belønningssignalet. 

For at det skal være enklest mulig for deg og hunden anbefaler vi at du bruker en hundeseng med tydelige kanter til dette formålet. Da blir det helt klart for dere begge når hunden er i sengen eller utenfor. Begynn øvelsen med å stå foran hundesengen og kaste en godbit på andre siden av hundesengen. Når hunden har spist godbiten kommer den til å se på, bevege seg mot eller tråkke i hundesengen. Gi belønningssignal KLIKK eller BRA og kast godbiten ett par meter bort fra sengen slik at hunden har mulighet til å komme mot den eller tråkke i den igjen. Etter et par slike belønninger venter du med å gi belønningssignal til hunden tråkker en eller flere føtter i hundesengen. Ved shaping forventer vi ikke at hunden hopper rett på stasjon med en gang, men vær klar med belønningsignal om hunden går raskere frem enn du har tenkt og plutselig står med alle fire bein i hundesengen. Når hunden kan tråkke i hundesengen med alle fire beina kan du begynne å variere hvor du kaster belønningen slik at hunden lærer å tråkke i sengen fra alle ulike vinkler. Deretter kan du gradvis flytte deg selv vekk fra sengen.

Belønning: Godis
Belønningssignal: “klikk”/BRA
Belønningsplassering: Kast slik at hunden har mulighet til å tråkke opp på stasjonen igjen i neste repetisjon

Øvelse 1 Gå til stasjon

Mål: Umiddelbart etter fullført belønning beveger hunden seg raskt til stasjon. Atferden kan utføres fra ulike avstander og vinkler til stasjonen.

 1. Hunden viser interesse for stasjon
 2. Hunden går til stasjon når stasjonen er mellom hund og fører, og tråkker på stasjon med 1-2-3-4 føtter
 3. Hunden går til stasjon når fører står 2 meter unna
 4. Hunden går til stasjon fra alle mulige vinkler 2 meter unna
 5. Hunden går til stasjon fra lengre avstand og fra alle mulige vinkler

Øvelse 2 Verdi for stasjon

I denne øvelsen skal vi bygge verdi for at hunden skal ville bli på stasjonen. Målet er at hunden kan være på stasjonen og vente på belønning uten at vi på noen måte korrigerer den for å gå av. Det er kun hyppigheten av belønningen vår og hundens forventning om hvor neste belønning kommer som holder hunden der.

Start med å stå nærme stasjonen. Siden du har vært igjennom øvelsen over vil nå hunden raskt hoppe opp i hundesengen. I stedet for å kaste belønningen på utsiden av sengen gir du nå belønningssignal med klikkeren eller sier BRA umiddelbart når hunden er på stasjonen og gir den belønningen der den er. Belønn et par ganger til med intervall opp til tre sekunder før du kaster belønningen utenfor stasjonen slik at hunden kan gå av (husk å gi belønningssignal klart og tydelig før du beveger kastehånden). Gjenta prosessen men varier gjerne litt hvor du posisjonerer deg slik at hunden venner seg til at belønningen kan komme fra ulike steder. Det er også mulig å kaste belønningen opp på stasjonen i stedet for å gi den til hunden dersom du er treffsikker.

Belønning: spiselig, kanskje du kan bruke tørrforet til hunden?
Belønningssignal: BRA/”klikk”
Belønningsplassering: Kast på stasjonen, utenfor eller gi direkte til hunden

Øvelse 2 Verdi for stasjon

Mål: Hunden ser verdien av å være på stasjon og vente på belønning

 1. Hunden blir på stasjon når ny belønning kommer umiddelbart etter at den har svelget den forrige
 2. Hunden blir på stasjon når ny belønning kommer med mellom 1 og 3 sek intervall

Øvelse 3 Avstand til stasjon

Da er vi kommet til den egentlige øvelsen i denne leksjonen. Nå skal vi øke avstanden til stasjonen og lære hunden at det lønner seg å bli værende selv om vi beveger oss vekk fra den. For å kunne gjennomføre denne øvelsen må du ha gjennomført de to stasjonsøvelsene ovenfor med samme hund og helst med samme stasjon. 

I starten av treningen jobber vi med at hunden kan bli værende på stasjonen mens vi gjør forstyrrelser nærme. Vi belønner hunden dersom den står, ligger eller sitter på stasjonen når vi beveger oss sidelengs, snurrer rundt, hopper eller setter oss ned. Belønn ved å slippe en godis ned på stasjonen eller direkte i munnen til hunden. Om hunden tråkker av stasjonen stopper du opp og venter til den går på igjen. Dette blir en av dine 20% feil i treningen. Gjør samme forstyrrelse igjen og belønn dersom hunden gjør rett. Tenk progresjon og flyt i treningen og øk forstyrrelsene gradvis slik at hunden blir flinkere uten å feile for mye. Om det blir for mye feil må du senke kriteriene og lage deg en ny plan for hvordan du kan opprettholde vellykketprosenten selv om det er progresjon i treningen. Poenget med denne delen av øvelsen er å generalisere atferden til at hunden er på stasjon uavhengig av din bevegelse. 

Når hunden greier dette kan du begynne å jobbe med å øke avstanden. Start med å øke avstanden ved å rygge fra et par steg. Gå tilbake og belønn, og pass på at du ikke belønner at hunden tråkker av stasjonen i det den skal ta belønningen. Om den gjør det holder du igjen belønningen, venter til hunden går på stasjonen igjen, og jobber med akkurat den bevegelsen som fikk hunden til å gå av. Når hunden takler at du rygger i fra den kan du begynne å gå i fra med ryggen til og øke kriteriene gradvis til du kan gå inn i et annet rom og komme tilbake uten at hunden tråkker ut av stasjonen.

Belønning: spiselig, kanskje du kan bruke tørrforet til hunden?
Belønningssignal: ingen
Belønningsplassering: på stasjonen eller direkte i munnen

Øvelse 3 Avstand til stasjon

Mål: Hunden blir på stasjonen mens du beveger deg vekk fra den og tilbake

 1. Hunden går til stasjonen og kan bli der i 1-3 sekunder mens du står nærme
 2. Hunden blir på stasjonen når du beveger deg sideveis foran den
 3. Hunden blir på stasjonen når du stiller deg med ryggen til den og snur deg rundt igjen
 4. Hunden blir på stasjonen når du rygger 1-4 steg fra den og går tilbake
 5. Hunden blir på stasjonen når du går 3-5 steg fra den med ryggen i mot den, snur og går tilbake
 6. Hunden blir på stasjonen når du går vekk, blir stående i 1-3 sekunder og går tilbake igjen
 7. Hunden blir på stasjonen når du går inn i et annet rom og kommer raskt tilbake igjen