Øv: Treningsøkten

I denne øvelsen skal du fokusere på å gjennomføre en treningsøkt som flyter fra start til slutt og føles bra både for hund og fører. Gjør først gjerne øvelsen kun med ulike belønningsleker. Deretter kan du prøve å gjennomføre den ved å trene enkle atferder som håndtarget, frivillig sitt eller stasjonsatferd. 

Legg gjerne ut dine stolteste treningsøyeblikk på sosiale media og tagg oss med #rplusgundogs. Bli med å spre det glade budskap til flere!

Øvelse 1 Den perfekte treningsøkt

Dette er en treningsøvelse først og fremst for deg som hundetrener. Målet er å planlegge og gjennomføre en treningsøkt der alt går lett fra start til slutt. Du må ta en avgjørelse om hva du vil trene, hvor du vil trene, hvor lenge du skal trene, hva du skal belønne med osv. Bruker du skjemaet “Planleggingsskjema” som ligger ved denne teksten får du med deg alle punktene om du fyller det ut. Men om du vil skrive på et blankt ark, eller har et annet system som passer deg bedre, er det like godt. 

Kravet til den perfekte treningsøkt:

  • Hunden har fullt fokus på deg så lenge den ikke er i pause
  • Du har fullt fokus på hunden så lenge den ikke er i pause
  • Treningen avsluttes når hunden vil mer
  • Hunden engasjerer seg raskt i trening når du starter
  • Hunden engasjerer seg raskt i belønningen du tilbyr
  • Andelen rette repetisjoner i økten er høy
  • Du har gode mekaniske ferdigheter og sjonglerer bånd, belønning, klikker og annet utstyr uanstrengt
  • Hunden viser ingen tegn til ubehag i løpet av økten
  • Hunden stikker ikke av eller prøver å komme unna i løpet av økten

Om du ikke har trent noe særlig belønningsbasert tidligere anbefaler vi at du kun trener hunden i å engasjere seg i belønningene dine i denne treningsøkten ved å bruke noen av belønningsøvelsene i kursserien “Effektive forsterkere”. Om du har trent noe belønningsbasert tidligere kan du velge en atferd hunden kan godt og som du vet den enkelt tilbyr frivillig, som kontakt, sitt eller håndtarget. Bruk uansett mye av tiden på å belønne hunden. Hold deg til korte økter i starten, f.eks. 2 x 1 minutt, ta tiden.

Etter du har trent og satt vekk hunden evaluerer du treningen. Hvilke atferder forsterket du i løpet av treningsøkten? Gikk treningen som planlagt? Hva fungerte ikke? Vi anbefaler sterkt at du filmer treningen din når du gjør denne øvelsen. På den måten kan du gjøre evalueringen grundig og prøve deg fram til du greier å planlegge og gjennomføre den perfekte treningsøkt.

PDF: Planleggingsskjema

Belønning: Godis, lek og/eller sosial belønning
Belønningssignal: Det som passer
Belønningsplassering: Varier