Teori vs praksis

God planlegging er et bra utgangspunkt for å maksimere læringsutbyttet til hunden i treningsøkten. Du har tenkt igjennom både hvordan økten skal gjennomføres, hvordan hunden kan reagere på treningen, og hvordan du skal reagere på hundens ulike atferder. Allikevel føles det noen ganger som planleggingen ikke har noe hensikt og at teori og praksis ikke henger sammen. Hunden reagerer ikke på treningen på den måten du hadde planlagt og du er ikke forberedt på hvilke atferder hunden viser deg. 

For det første må vi nok si at om du opplever at teori og praksis ikke henger sammen i hundetreningen, er det trolig fordi du har tatt feil antagelser når du har planlagt. Kanskje det du ville bruke som belønning ikke er forsterkende i det miljøet og situasjonen du ender opp med å trene hunden. Kanskje var ikke atferden du skulle trene godt nok generalisert allikevel, eller miljøet for vanskelig for at hunden greier å utføre atferden. Eller kanskje du har undervurdert hunden og har brukt masse tid på å planlegge en detaljert kriterieplan for å forme fram en atferd hunden viser hele av i første repetisjon. Jo mer du planlegger jo letter vil det bli, og planleggingen har så store fordeler at det er verdt å bruke litt tid på å bli god til det. Du trenger ikke alltid skrive det ned eller gjøre planleggingen så detaljert, men om du gjør det til en vane å tenke igjennom planleggingspunktene dine før hver økt vil den treningen du gjør bli veldig mye mer effektiv. 

God gjennomføring

Uansett hvor gode vi er på planlegging, vil vi ikke nå målene våre om vi ikke også trener hunden og gjennomfører øktene vi har planlagt. Mange som ikke har trent så mye på denne måten før kan lett føle seg som nybegynnere, være redde for å gjøre feil og kvie seg for å gå i gang. Da er det viktig å huske på at det er like lov for den tobeinte å gjøre feil som den firbeinte. Og om vi gjør en feil eller to så tar det bare litt lengre tid å komme fram til målet. Nedenfor har vi listet opp fire punkter som gjør gjennomføringen av treningsøktene litt enklere dersom du føler deg usikker:

  • Trenerferdigheter: Ha fokus på dine egne trenerferdigheter. Tenk på timingen og arbeidsposisjonen din, husk å belønne bra og variert, tenk på å sette rett kriterier og ha struktur i økten som minimerer dødtid. 
  • Helhet: Det aller viktigste i treningsøkten er helheten. Du vil at økten skal gjennomføres på en slik måte at hunden blir glad og forventningsfull når den gjenkjenner situasjonen senere. Om du gjør noen feil eller belønner feil atferder noen ganger er av mindre betydning. 
  • Læringsmiljø: Ha et fast sted der du trener inne, eller lag en rutine før du trener, slik at hunden lett kjenner igjen treningssituasjonen. Da vil hunden starte å glede seg før du har kommet i gang og dermed komme raskt inn på riktig spor.
  • Evaluer etter treningsøkten: Tren hunden når den er til stede og evaluer i etterkant eller pauser. Unngå å stoppe og tenke under selve treningsøkten. Det ødelegger bare flyten. 

Hva er det du har mest fokus på under dine treningsøkter om dagen? Har du noen viktige punkter som du følger med på i hver treningsøkt? For eksempel at hunden er fornøyd og ikke blir dempet? At den er stille? At den engasjerer seg når du ber den om å leke?