Øv: Bestemmerollen
En annen viktig forkunnskap for RIOS er at vi lett kan bestemme over hunden og avbryte uønsket atferd når det skjer. Dersom vi kun fokuserer på at hunden skal gjøre rett uten å gi den føringer på hvilke atferder den ikke kan gjøre blir det rett og slett for vanskelig for hunden å gjøre rett. Om vi bruker bestemmerollen vår til å fjerne noen alternativer for hunden, blir det både enklere for den å engasjere seg i det vi inviterer til og lettere for oss å gi den friheter.
Øvelse 5 Sosial lek
Sosial lek er en måte å bygge opp tryggheten mellom hund og fører. Det kan sees som en forkunnskap til bestemmeøvelser. Hunden som er vant til, og setter pris på, fysisk lek med oss, er bedre forberedt til å håndtere det om vi blir litt brå når vi blir engasjerte og må handle raskt for å stoppe hunden fra å gjøre noe. Målet er at vi raskt kan avbryte uønsket atferd gjennom feks å løpe mellom for å blokkere, løpe mot hunden eller pirke borti hunden i skulderen eller på rompa uten at hunden blir dempet, skremt eller begynner å holde avstand til oss. Vi vil sørge for all forsterkning for uønsket atferd stopper umiddelbart, men at hunden er trygg nok til at vi ikke får noen negative bivirkninger av det. Å venne hunden til at vi kan være brå og fysiske uten at verden går unner av den grunn gjennom den sosiale leken, gjør at den lettere senere aksepterer vår avbrytelse uten å gå i kjelleren.
Smyg på hunden eller “ta” den med handa eller gjør en leke. Når hunden reagerer, gjør deg liten, snu deg vekk, kast deg på bakken eller løp fra hunden.
Det finnes ingen fasit for hvordan du skal gjøre med akkurat din hund. Filmen under er bare et eksempel og passer kanskje ikke for din hund. Finn ut hvilke sosiale leker hunden svarer på. Med mer forsiktige hunder som kanskje synes det er ubehagelig om vi smyger på de eller gjør et lekent utfall, kan det være bedre å begynne med å klø de skikkelig over halerota og på låra og deretter invitere de til å hoppe opp eller jage oss. Bytt roller ofte for å sjekke om hunden kommer etter og er med på leken. Det skal være interaktiv lek der vi veksler mellom å agere mot hunden og å snu oss bort eller gjøre oss små. Det skal ikke bare noe vi påfører hunden.
Hold det kort. Slutt etter en repetisjon. Se på forskjellen mellom demping/stress fordi hunden synes det er vanskelig og at hunden synes det er gøy.
- Du kan velge en mindre voldsom form for sosial lek.
- Hvis hunden din er glad i å bære kan du benytte anledningen til å trene på trygghet i forhold til å være nærme deg med gjenstander uten å være redd for at du skal ta de. Gi hunden en ball eller annen gjenstand før du inviterer den til sosial lek. Da er jo munnen opptatt slik at den ikke kan bite deg.
- Stopp leken om hunden biter deg så du får vondt.
- Det er veldig viktig å holde øktene korte og/eller bytte roller ofte og variere mye i leken.
- Vi kan lære mye av hvordan to hunder leker med hverandre.
- Prøv også andre måter å leke på. Er det noe som hunden opplever som ubehagelig? Er det noe som den synes er ekstra gøy?
Øvelse 6 Blokkere hunden med kroppen
I denne øvelsen skal vi øve oss selv i å blokkere hunden med kroppen for å holde den bak en fysisk eller tenkt linje. Det kan være ved dørterskelen, foran hestemøkk, når hunden vil frem til en annen hund eller bare generelt vil fremover mot noe interessant.
Poenget er at vi skal øve oss i å være en ugjennomtrengelig kjøttmur. Hunden skal lære å ikke trenge seg forbi oss, og ennå viktigere, at den får oss til å slutte å gå mot den om den gir seg og blir passiv.
Bruk kroppen, ikke gi noen kommando, ikke snakk med hunden på andre måter og ikke ta i hunden. Skulle ikke hunden reagere på dine forsøk til å blokke kan du stoppe den med en hånd i brystet eller en hånd i halsbåndet. Etter at du har stoppet hunden, slipp den og ta et skritt bakover for å gi hunden et valg. Det er ikke meningen at vi skal holde hunden vekk fysisk.
I filmen under velger Petter å sette seg ned når han trekker seg tilbake. Dette er ikke noe poeng i seg selv og er nok bare noe Petter gjør fordi atferden ligger lett for han å gjøre i situasjonen. Husk at øvelsen handler om å lett kunne nekte hunden adgang til noe den vil ha eller gjøre, ikke å lære hunden å sitte mens vi tar på sko.
- Prøv med litt raskere bevegelser, som om du vil stoppe et glass fra å falle i gulvet. Hvis du gjør det for sakte og forsiktig, så lykkes vi ikke å blokkere hunden.
- Hvis hunden likevel prøver å presse seg forbi, stopp den med en hånd i brystet eller halsbåndet. Slipp umiddelbart etter for å gi hunden et valg. Om nødvendig får du stoppe hunden på nytt sekundet etterpå.
- Jo bedre timing vi har, både når vi blokkerer og når vi gir ettergift, desto lettere blir det for hunden å forstå.
- Det kan hende at hunden likevel blir usikker hvis vi er for brå.
- Som du ser i filmen over, setter engelsk setteren seg ned. Jo mer du har trent på ønskede atferder, desto lettere blir det for hunden å finne en ønsket atferd.
Har du for eksempel trent på å ligge på et teppe kan du bruke teppet når du trener på å blokkere hundens vei med kroppen. - Hvis hunden blir bare litt usikker og klengete, kan du bare rolig ta den ned. Da viser du tydelig hva du vil at hunden skal gjøre.
Øvelse 7 Samarbeid - bestemme - samarbeid
I denne øvelsen skal vi øve på å veksle mellom samarbeidsrollen og bestemmerollen og deretter tilbake til samarbeid. Velg en oppgave hunden skal gjøre, velg hvilke forstyrrelser som du tror kan få hunden til å tjuvstarte eller ville forlate treningen, og velg en eller flere strategier for plan B når hunden slutter å gjøre det vi vil. Det kan være planlagte belønningsforstyrrelser, du kan bruke medhjelpere, eller du kan jobbe med naturlige forstyrrelser som finns i miljøet.
Engasjer hunden i aktivitet med deg. Beveg deg samtidig nærmere forstyrrelsene du har lagt ut eller la hunden bli forstyrret av noe i miljøet. Når hunden forlater deg og blir opptatt av forstyrrelsen avbryter du hunden med din plan B. Umiddelbart når hunden slutter med den uønskede atferden slutter vi med plan B og inviterer hunden til samarbeid igjen. Timing både på når du starter plan B og når du avslutter den er avgjørende for et god læring.
I filmen under jobber Tove med øvelsen “Engasjere seg i den leken vi bestemmer” med andre leker og en godbit på bakken som forstyrrelse. Som plan B viser Tove tre forskjellige strategier:
1) Løpe mot hunden (0:18)
2) Rope tilbake med navnet (0:48)
3) Blokkere med kroppen (0:54)
Legg merke til timingen på plan B og hvordan hunden umiddelbart avbryter det den holder på med. Legg også merke til hvor raskt Tove inviterer hunden til samarbeid med en gang hun har fått dens oppmerksomhet. Det er også verd å merke seg at hunden fortsetter å jobbe med samme herlige utstråling uten å bli dempet av å ha blitt stoppet.
Dersom din plan B er for forsiktig vil hunden ignorere at du prøver å avbryte den, men dersom din plan B er for sterk vil ikke hunden engasjere seg så lett i din aktivitet etterpå. Finn en god balanse der du lett kan avbryte hunden samtidig som hunden lett og uten stress engasjerer seg i din aktivitet. Husk å holde øktene korte og ikke forvente for mange repetisjoner av hunden.
Øvelse 7 Samarbeid - bestemme - samarbeid
Mål: Hunden avbryter det den holder på når du gjør din plan B-strategi og engasjerer seg deretter på nytt i den aktiviteten du inviterer til
- Du greier å engasjere hunden i samarbeid igjen etter å ha avbrutt den på vei mot utlagte belønninger
- Du greier å engasjere hunden i samarbeid igjen etter å ha avbrutt den på vei til medhjelper
- Du greier å engasjere hunden i samarbeid igjen etter å ha avbrutt den på vei mot uforutsette forstyrrelser i miljøet
- Det hjelper å trene på det!
- Det hjelper også å motivere oss selv til å være på hugget når vi trener. For eksempel:
- Tenk over hva det langsiktige målet ditt er, hvorfor du gjør denne øvelsen og hvor bra det blir å kunne jobbe med løs hund på fellestrening og i jaktterrenget.
- Du kan også motivere deg til å bli mer på hugget når det gjelder timing ved å tenke at forstyrrelsen som ligger på bakken er forgiftet mat.
- Etter at du har avbrutt, inviter hunden til oppgaven dere holdt på med i motsatt retning i forhold til forstyrrelsen. Beveger vi oss mot forstyrrelsen er det vanskelig for hunden.
- Du kan også øke avstanden til forstyrrelsen etter at du har avbrutt.
- Blir det flere feil på rad, kan du velge en lettere oppgave som du vil at hunden skal engasjere seg i.
- Bruk høyere belønningskvalitet på belønningene du har i lommene, så blir det lettere for hunden å ignorere forstyrrelsene.
Øvelse 8 Veksle fokus i sitt - plan B
I øvelsen Veksle fokus i sitt i forrige leksjon jobbet vi med at hunden skulle bli sittende mens det flyr en forstyrrelse gjennom lufta, og at hunden skulle veksle fokus over på oss når vi roste den. I denne øvelsen skal vi øve på hva vi skal gjøre hvis hunden ikke klarer å bli sittende.
Start med at hunden allerede sitter og still deg i valgt posisjon. La en overraskende forstyrrelse dukke opp, enten at du kaster selv, har en medhjelper som kaster eller om du har tilgang til en støkkmaskin med oppfluktsdummy i. Velg den vanskelighetsgraden som er fornuftig i forhold til hundens nivå og hvilke ressurser du har tilgjengelig. Når hunden sprekker og løper mot forstyrrelsen, bruker du din plan B for å avbryte hunden og stoppe den fra å komme helt fram.
Begynn med å stå innenfor hundens synsfelt, slik at du enkelt ta et skritt frem for å blokkere. Gradvis stå lenger ut til siden og til slutt bak hunden utenfor dens synsfelt. Står du bak hunden, løp frem for å avbryte hvis hunden tjuvstarter. Flytt deg gradvis ut til siden slik at hunden ikke lærer at den kan løpe fra deg hvis du ikke allerede står foran den.
Når hunden bremser, slutt å løpe mot den, men begynn i stedet å rose hunden med rolig stemme. Hvis du var litt brå og hunden la ørene bakover eller huket seg, vil vi se at hunden retter seg opp i ryggen og ørene kommer opp når du begynner å rose den. Hvis hunden har rukket å flytte seg, flytter du den rolig tilbake til utgangspunktet ved å lede den i halsbåndet. Skulle hunden rekke frem til leka eller vingen som har blitt kasta, gå frem og avbryt likevel. Ta tingen rolig fra hunden, legg den tilbake der den lå og ta hunden tilbake der den satt. Så gjentar du samme opplegget fra start.
Selv om poenget med denne øvelsen er at du skal trene deg selv til hva du skal gjøre når hunden gjør feil, husk likevel å ha et fornuftig forhold mellom belønnede og ikke-belønnende repetisjoner. En god tommelfingerregel er at om det blir det to feil på rad på samme kriterium, gjør det litt lettere neste gang. Og får du tre vellykka repetisjoner på rad (uten at du må ty til plan B), så kan du gjøre det vanskeligere neste gang.
Belønning: Godbit eller leke
Belønningssignal: Ros
Belønningsplassering: direkte til hunden / belønning i posisjon
Øvelse 8 Veksle fokus i sitt - plan B
Mål: Hunden bremser og setter seg ned igjen når du går mot den, blokkerer dens vei eller løper mot den
- Du står mellom hunden og kastretningen
- Du står ute til siden i forhold til kastretningen
- Du står bak hunden
- Gjør det lettere gjennom å gjøre forstyrrelsen mindre overraskende.
- Stå nærmere den tenkte linjen mellom hunden og forstyrrelsen som kastes.
- Velg passe avstand mellom deg og hunden. Ofte er det lettere om vi står litt lenger unna hunden og dermed nærmere leka/forstyrrelsen.
- Prøver hunden likevel å løpe forbi deg, strekk ut hånda og stopp hunden i halsbåndet.
- Det er viktig at du tilpasser vanskelighetsgraden, både hvor spennende forstyrrelsen er og hvor langt ut til siden du står.
- Står du for langt unna, må du ta i mer når du løper mot hunden, hvilket kan gjøre hunden usikker. Jo høyere arousal hunden har, desto mer kroppspress tåler den. En rolig hund er mer følsom.
- Det er viktig at du respekterer hundens signaler og har god timing på ettergiften. Når hunden bremser, så bremser du også og begynner å rose den i stedet. Hvis du var litt brå og hunden la ørene bakover eller huket seg, vil vi se at hunden retter seg opp i ryggen og ørene kommer opp når du begynner å rose den.