Øv: Signal utenfor arbeidsmodus
Det er en vanlig utfordring at hunden er lydig når den er i det vi kaller “arbeidsmodus”, mens den ikke alltid hører når den er i jaktmodus eller ikke forventer å høre et signal fra oss. Øvelsene i denne leksjonen handler om å viske ut forskjellen mellom arbeidsmodus og jaktmodus.
Du kan både bruke signal for sitt og signal for innkalling til å trene disse øvelsene. Målet er at du skal kunne avbryte hunden både med å kunne stoppe den og med å kalle den inn, så om hunden din er god på begge så må du gjerne veksle mellom dem. Begynn med signalet som fungerer best, deretter trener du de andre. Med unge hunder anbefaler vi å først jobbe med innkallingen. Det er innkallingen vi bruker i starten når hunden løper etter fugl.
Øvelse 9 Reagere på signal i bånd
En forutsetning for at vi skal kunne be hunden om å komme eller å sitte når den ikke er i arbeidsmodus, er at hunden hunden KAN signalet i arbeidsmodus. Vi starter derfor med å trene på dette på et kjent treningsområde der du vet hunden forventer trening.
Ha hunden i bånd la den stå i ro og se på en avstandsbelønning. Gi signal og belønn hunden godt for å reagere rett på signalet. Belønningen skal utløse en WOW følelse hos hunden. En sterk klassisk betinget assosiasjon mellom signalet og belønningen gjør at signalet lettere “når inn” til hunden når den er kraftig stimulert av fuglelukt og synet av fugler som flyr. Øk vanskelighetsgraden ved å gi signalet når hunden er på vei mot avstandsbelønningen. For å unngå at hunden får for høy forventning til belønningen du har gir du signal VÆRSÅGOD til avstandsbelønningen så ofte som nødvendig for å opprettholde fokus bort fra deg.
Har vi en god relasjon med hunden (hunden er trygg, hunden vil samarbeide og har god forståelse for signalene, og vi kan bestemme over hunden), har vi også en hund som er interessert i og bryr seg om det vi vil og sier, hvilket gjør det betydelig enklere.
Det er viktig at vi lærer hunden lyden av signalet (muntlig eller fløyte) og sørger for at ikke signalet overskygges av av vi stopper, beveger armene, setter oss ned eller påvirker hunden med båndet. Selv om vi vil være raske med belønningen, er det viktig å fokusere på at rekkefølgen blir riktig. Først kommer signalet, så reagerer hunden og deretter påbegynner vi belønningen. Når vi har bånd eller line på hunden, hold båndet i en åpen hånd, slik at det kan gli i hånden mens hunden løper fremover. Et alternativ er å slippe båndet i det vi gir signalet.
Belønning: Godbit eller lek fra oss
Belønningssignal: BRA/”klikk”
Belønningsplassering: direkte til hunden ved sitt, la hunden jage belønningen i vår hånd ved innkalling.
Øvelse 9 Reagere på signal i bånd
Mål: Hunden reagerer på sitt eller innkallingssignal i bånd mens den er på vei mot noe interessant.
- Hunden reagerer på signalet når den står og ser på en avstandsbelønning
- Hunden reagerer på signalet når den beveger seg mot en avstandsbelønning
- Kjør noen raske repetisjoner med skikkelig høy belønningskvalitet mens hunden ser på deg.
- Gi signalet med en gang hunden tileldigvis ser til siden, ikke vent til den blir veldig opptatt.
- Hvis hunden er veldig opptatt av å se på deg, bryt mønsteret ved å gå noen skritt som om du er ferdig med treningen eller å få hunden til å se vekk fra deg ved hjelp av en håndbevegelse mot bakken/gulvet.
- Du har jo bånd på, så stå og vent til hunden er roligere før du gir signalet.
- Legg ut avstandsbelønningen i stedet for å kaste den.
- Stå på lenger avstand
Øvelse 10 Reagere på signal løs
I denne øvelsen trener vi hunden til å reagere på innkalling og/eller sitt mens den løper løs og ikke er i arbeidsmodus. Når vi trener på at hunden skal reagere på signal når den er er utenfor arbeidsmodus kan vi ikke sette kriterier på samme måte som når vi lærer inn en ny øvelse trinn for trinn og kjører mange repetisjoner. I hverdagslige situasjoner blir det som regel bare en eller noen få repetisjoner av gangen (for en eller noen belønninger setter jo hunden i arbeidsmodus). Derfor må vi heller ta hensyn til den totale vanskelighetsgraden og bli gode til å vurdere sannsynligheten for at hunden lykkes i hvert enkelttilfelle.
I kursserien om SITT tok vi opp de fem kriteriekategoriene som påvirker hvor vanskelig det er for hunden. Kategoriene er hundens fart, hundens arousalnivå, forstyrrelser, fokus (hvor lenge siden det er vi kommuniserte med hunden og i hvilken grad hunden ser oss) og avstand. Når vi øker vanskelighetsgraden innenfor en kategori, kan vi i begynnelsen senke kriteriene for de andre fire kategoriene, og deretter gradvis kombinere kategoriene slik at vi jobber på et høyere nivå. For eksempel kan vi kalle inn hunden mens den leker med andre hunder (relativ stor forstyrrelse), men vi velger å rope når hundene leker ganske rolig (lav arousal og lav fart) og når vi står nærme (kort avstand). Eller vi kan kalle inn hunden på stor avstand når den løper i full fart, men uten andre forstyrrelser og uten at den forfølger noe.

Belønning: Godbit eller leke, løpe løs
Belønningssignal: Ros/klikk, VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: direkte til hunden, eksternbelønning
Øvelse 10 Reagere på signal løs
Mål: Hunden reagerer på sitt- eller innkallingssignal når den er løs og løper etter noe
- Hunden reagerer på signal når den løper løs
- Hunden reagerer på signal når den er løs og er opptatt av noe spennende
- Hunden reagerer på signal når den løper mot/etter noe spennende
- Selv om vi prøver så godt vi kan å forutse hundens atferd og legge opp til at hunden skal lykkes, er det viktig at vi har en plan B om hunden ikke skulle høre.
- Sørg for å være plassert slik at du kan få hundens oppmerksomhet når du løper mot hunden eller mellom hunden og dit den er på vei
- Alternativt, om du er for langt unna, at du kan bremse hunden med stemmen mens du løper frem
- Om du ofte trener for vanskelig og på for lang avstand, kommer hunden lære når det lønner seg å høre etter og når det ikke lønner seg. Ikke lær hunden at du ikke kan nå den på lang avstand
- Tenk over hvor grensen går for når det slutter å fungere sånn at du kan ligge på rett nivå.
- Det er viktig at du ikke gir opp og trekker på skuldrene. Selv om hunden får en liten belønning for uønsket atferd, hent den og få tilbake kontrollen.
- Løp og stopp den likevel, selv om den skulle ta seg en runde eller komme frem til det den ville.
- “Blodsmak i munnen er motivasjon for å sette bedre kriterier”
Om du alltid løper etter og får stoppa hunden, kommer du til å sette bedre kriterier etter noen løpeturer der du får blodsmak i munnen.
Øvelse 11 Veksle fra jaktmodus til treningsmodus og tilbake
I leksjonen Øv: Belønninger og engasjement jobba vi med at hunden skulle engasjere seg mens den var hos oss i bånd for å få lov til å løpe løs på tur.
I denne øvelsen har vi hunden løs i terrenget, kaller inn/setter hunden når den ikke forventer det, for å så kreve at den engasjerer seg i aktivitet hos oss før den får løpe ut. Målet er total veksling av fokus og engasjement mot oss og så fort vi får det får hunden løpe videre. Er hunden forstyrret av miljøet, mindre villig til å engasjere seg eller utfører atferdene vi ber om halvbra må den fortsette å jobbe for oss til den viser engasjement. Om hunden kommer direkte på innkallingen eller bråbremser og smeller rumpa i bakken når vi ber om det for å så engasjere seg helhjertet i første belønning får den løpe rett videre. Hvis hunden ikke går rett ut i søk, men binder seg litt og går med en forventning om å bli kalt inn eller stoppet, så gir vi ikke hunden flere signaler før den virkelig er i jaktmodus igjen.
Hold en god balanse mellom treningsmodus og jaktmodus. Sender du hunden raskt ut igjen etter innkalling eller sitt, øker forventningen om å jakte videre og dermed kan engasjementet bli litt dårligere.
Planlegg for at plan B skal fungere når du trenger den, men legg opp til at du slipper å bruke den. Selv om vi kan hindre selvbelønning med hjelp av en plan B, er det viktig at det ikke går inflasjon i det. Om vi hele tiden må heve stemmen, gjenta signaler eller løpe noen skritt mot hunden fordi den ikke hører på første signalet, må vi senke kriteriene og bygge opp verdien for rett atferd. Forholdet mellom belønnede og feilede repetisjoner bør ligge rundt 80-90%. Det innebærer at vi må kjøre 8-9 vellykka sitt eller innkallinger på rad om vi har kjørt en plan B.
Hold de fem kriteriekategoriene (fart, arousal, forstyrrelser, førerfokus og avstand) i bakhodet. Hvordan kan du gjøre det lettere for din hund? Hvordan gjør du det mer utfordrende?
Belønning: Godbit, leke, løpe løs
Belønningssignal: BRA/”klikk”, VÆRSÅGOD
Belønningsplassering: Direkte til hunden, eksternbelønning
- Her gjelder det at du vet når “det ikke lenger oppnås kontakt med mobilabonnenten”.
- Kall inn eller snu hunden før den blir helt oppslukt av jakten og er for langt unna.
Jo oftere du snur hunden, desto mer åpen for kommunikasjon blir den. - Kjør korte slipp slik at hunden ikke bare lukker ørene og går ut av hånd eller mister trykket i søket når du snur den såpass ofte.
- Gå til Øv: Belønninger og engasjement der jobba vi med at hunden skulle engasjere seg mens den var hos oss i bånd for å få lov til å løpe løs på tur.
- Ta det trinn for trinn slik at hunden ikke bare aksepterer belønningen, men begynner å engasjere seg og tigge etter flere belønninger og kan tilby frivillige atferder for å be om belønninger fra deg.
- Når den gjør dette, får den løpe løs
- Bruk attraktive belønninger og hold øktene superkorte.