Kriterier for sitt

Nå som du er kommet litt i gang med å trene frivillig sitt og bli sittende passer det å gjøre det litt mer komplisert. For sitt er dessverre ikke bare sitt. Hunden kan sette seg på mange ulike måter, på mange ulike signal, i mange ulike posisjoner i forhold til oss, og med mange ulike hastigheter. Forutsetningen for at du som hundetrener skal kunne fortelle hunden din akkurat hvordan du vil det skal være, er at du greier å beskrive det for deg selv. 

Hvordan skal hunden sette seg?

Vi begynner med å se på hvordan hunden skal sette seg ned. Det kan den nemlig gjøre på mange måter. Noen hunder stopper først og setter seg etterpå, noen setter seg omtrent i fart uten å være innom stå. Noen setter seg ved å flytte frambeina bakover og ikke bevege bakbeina, noen ved å bevege bakbeina fram uten å bevege frambeina, noen ved å bevege både bak- og frambein, og noen ved å bevege seg noen steg framover. Unge store hunder bruker gjerne flere steg for å få bakbeina under kroppen, mens godt balanserte og musklede hunder klasker rumpa i bakken. Andre hunder er for svake i lårmuskulaturen slik at bakbeina sklir ut til siden når de sitter. En hund som blir opplevd som treg til å sette seg kan være treg til å reagere på signalet, treg til å stoppe og/eller treg til å putte rumpa i bakken etter at den har stoppet. Noen hunder er raske helt til det er 10 cm igjen fra rumpa til bakken og bruker så flere sekunder på den siste biten. 

Å beskrive detaljert hvordan hunden skal sette seg ned både fra stillestående og fra bevegelse gir deg klare kriterier for hvilken atferd du bør forsterke når du trener sitt. Og hvor flink hunden din er til å gjøre denne atferden avgjør også hvor mye du må legge til rette under treningen for å få fram den ønskede atferden. Men du må også ta hensyn til hundens fysikk. Det er ingen hensikt i å ha et kriterium som sier at hunden skal sette seg umiddelbart ned dersom ikke hunden greier dette fysisk. 

Bli sittende

Du bør også ha klare kriterier for hvordan hunden skal bli sittende etter den har satt seg. Er det for eksempel innenfor kriteriet at hunden kan bevege frambeina? Hva med å snu hodet eller å snuse i bakken? Hvor stille må hunden sitte for at du skal belønne? Og når kan hunden reise seg igjen? Hvilke signaler må være til stede for at hunden får lov til å røre seg, og hva skal den gjøre når den reiser seg? Har den lov til å løpe avgårde eller skal den komme til deg? Om hunden vet den skal bli sittende helt til et spesielt signal blir gitt vil det være lettere for den å bli sittende under ulike forstyrrelser. Mange som setter hunden sin på signal går bare avgårde når de vil den skal reise seg, og så blir det opp til hunden å avgjøre om dette er en situasjon der den skal bli sittende eller en situasjon der den skal følge etter. Dette er å gjøre det unødvendig vanskelig for hunden.

Når det gjelder bruk av håndsignaler for å løse ut hunden fra sitt må du sørge for å være bevisst på hva du bruker. Hunden leser mye lettere kroppsspråk enn hører etter verbale signaler. Om du vifter med hendene samtidig som du ber hunden om å reise seg vil den garantert raskt reise seg om du vifter med hendene uten å gi den noe verbalt signal. Og da blir sprøsmålet: Vil du at “vifte med hendene” skal være et signal for at hunden får reise seg fra sitt? Om svaret ditt er JA må du da være obs på at hunden kommer til å løse ut om du vifter med hendene på vei opp til den. Om svaret ditt er NEI må du sørge for å holde hendene for deg selv til hunden har oppfattet det verbale signalet du har gitt. 

Du bør også ha et bevisst forhold til hva hunden skal gjøre når du gir den signal for at den skal reise seg fra sitt. Skal den komme til deg eller skal den løpe fra deg? Vi i R+Gundogs har to ulike signaler som løser hunden ut fra en posisjon. Signalet VÆRSÅGOD gir hunden klar bane til å gjøre akkurat det den har lyst til, som å jakte, mens signalet HER betyr at hunden skal reise seg, komme i mot oss og gjerne tilby ny atferd. I tillegg kan vi løse hunden ut fra sitt ved å gi andre signaler som å klikke/si BRA og kaste en godbit eller ball, eller ved å gi signal for apport. 

Kriterier

Hvordan det skal se ut når din hund setter seg og blir sittende må du bestemme selv. I R+Gundogs opererer vi med et gitt system og et gitt sett med kriterier, men det er ikke sikkert at disse passer for deg og din hund. Lag gjerne egne regler og signaler som fungerer for dere. Det viktigste er at du selv er klar over hvordan hunden din skal reagere på signalene, hvordan den skal sette seg ned, hvordan den skal bli sittende og når den skal løse ut fra sitten. Om du selv er klar over dette, og legger opp treningen slik at hunden utfører atferden slik du vil, vil hunden raskt forstå ditt regelverk. Vi i R+Gundogs har disse kriteriene når vi trener SITT:

Skriv ned dine egne kriterier for hvordan du vil det skal se ut når hunden din setter seg og blir sittende. Er det stor forskjell på hvordan du vil det skal se ut og hvordan det ser ut i virkeligheten?

Hvor lett må du gjøre det for at hunden skal utføre atferden akkurat slik du vil? Eller hvordan kan du legge til rette miljøet for at hunden din skal utføre atferden slik du vil?