Oppsummering

I dette kurset har vi gått igjennom hvordan vi begynner innlæringen av at hunden kan stoppe og sette seg uansett hva som skjer. Vi har fokusert på grunnleggende øvelser og presisert hvor viktig det er å legge opp treningen slik at du får akkurat den atferden du vil forsterke. 

Stopp

Hvorfor sitt?

Å kunne stoppe hunden er fornuftig i mange ulike situasjoner. I hverdagen kan det være fint å kunne plassere hunden og gå i fra den uten at den følger etter, og å kunne stoppe den når den er på vei mot noe den ikke bør løpe til. Skal hunden apportere er det praktisk om den kan sitte og vente til vi gir signal om at den kan apportere. Når vi skal dirigere hunden i apportarbeidet er det også smart å kunne stoppe hunden kontant slik at det er mulig å gi den nye retningssignaler. Men det å kunne sette hunden blir oftest trent med mål om at hunden skal kunne stoppe når den støter eller reiser fugl. Altså som et ledd i å lære hunden RIOS. 

Forkunnskaper

Kursene i kursseriene Atferd og læring, Effektive forsterkere og Lett å gjøre rett er alle kurs som inneholder forkunnskaper man burde kunne før man trener hunden til å gjøre spesifikke atferder. 

Hvor komplisert kan det være?

Kriterier for sitt

For å kunne vite hva du skal belønne hos hunden og dermed hva du forsterker må du ha klare kriterier for hvordan en sitt skal se ut både nært og på avstand. Du bør tenke på hvordan hunden skal innta sitten, hvordan hunden skal bli sittende og hva som skal løse hunden ut i fra posisjonen. 

Nerding av frivillig sitt

For å få mest mulig læring og størst mulig utbytte av den treningen du gjør bør du bruke litt tid på å planlegge øktene. Tenk igjennom hvilken del av sitt-atferden du vil forsterke, hvor du skal trene, hvor lenge du skal trene, hvilke signaler du vil hunden skal oppfatte og om du vil bruke noen spesielle belønninger. 

Generalisering

Det er sikkert sitt

Målet med generaliseringen er å gjøre det klart for hunden at det er selve atferden som fører til belønning. Helt uavhengig av vår posisjon, hvordan vi ser ut, hvilken belønning vi bruker, hvordan underlaget er, hvor vi trener, eller hva som skjer rundt den. Vi har ikke behov for å lære fuglehundene så mange kompliserte atferder, men de atferdene de skal kunne må de kunne i veldig vanskelige og uoversiktlige situasjoner.

Øvelser

Øvelsene i dette kurset har lært deg hvordan du shaper fram en frivillig sitt, hvordan du får flyt på atferden og hvordan du generaliserer atferden du har fått fram. Du har trent fram en frivillig sitt rundt fører, frivillig baklengs marsj og frivillig sitt på litt avstand, og lært hunden din at den skal bli sittende til du gir annet signal.