Øv: Ulike forstyrrelser

Som med frivillig sitt og bli sittende trener vi også sitt i kast under ulike forstyrrelser. Men siden vi er avhengig av at hunden får med at det kastes kan vi ikke trene under alle forhold. Blir hunden for opptatt med noe annet eller ser en annen vei vil den jo ikke få med seg kastet. En måte å sørge for at hunden følger med er å lage en lyd før gjenstanden kastets slik at hunden ser i den retningen. Hvilken lyd det er eller hva den er ment å etterlikne er uviktig, men lyden bør være ganske høy og ulik fra de andre lydene i miljøet. Et høyt rop PANG, HOY, PRRRRRRRR eller liknende pleier å fungere fint. Tenk også på at lyden ikke trenger å være lik hver gang, den skal kun gjøre hunden oppmerksom i den situasjonen den er i. 

Øvelse 10 Sitt i kast under høyt aktivitetsnivå

En vanlig og vanskelig forstyrrelse for hunden er å være oppgiret når den skal gjøre atferden. Vi får hunden i dette moduset ved å la den f.eks. jage en godbit eller leke i hånden vår før vi hiver.

La hunden jage en godis eller leke i hånden vår og greie å få tak i den noen ganger. Belønn og skryt av hunden. Når hunden neste gang virkelig tar i hiver du godisen/leken litt opp i luften og fra hundens fartsretning. Belønn hunden skikkelig godt for å bremse og sette seg i situasjonen. Varier belønningsretningen ved å la hunden gå fram dersom den setter seg raskt og blir sittende med tyngdepunktet langt bak, og belønn fra hånden dersom den setter seg saktere eller lener seg fram i forventning om å ta det du kastet. 

Belønning: Godis, leke
Belønningssignal: BRA/klikk, VÆRSÅGOD, JA
Belønningsplassering: Direkte til hunden, avstandsbelønning

Øvelse 10 Sitt i kast under høyt aktivitetsnivå

Mål: Hunden setter seg raskt og blir sittende når noe kastes selv om den har høyt aktivitetsnivå i forkant av kastet

 1. Hunden setter seg raskt og blir sittende når vi kaster en godbit hunden jager i vår hånd
 2. Hunden setter seg raskt og blir sittende når vi kaster en leke hunden jager på bakken
 3. Begge punktene i ulike miljø
 • Du har antakelig giret hunden litt for høyt opp. Gjør det litt roligere i neste repetisjon og venn hunden gradvis til å gjøre rett selv om stresshormonene herjer i kroppen. 
 • Kjør flere repetisjoner der hunden får ta godis og leke i hånden din mellom hver gang du kaster. Dersom ikke hunden tørr å ta i eller stjele fra deg har ikke øvelsen noen verdi. Jobb derfor opp hundens motivasjon til å ta i før du ber den om å bremse.  

Øvelse 11 Sitt i kast med makker

En annen vanskelig forstyrrelse er makker. For noen hunder er tilstedeværelsen av andre hunder nok til at de ikke lengre kan utføre atferden etter kriteriet. De fleste hunder synes det er vanskelig å stoppe og sette seg dersom andre hunder løper videre. 

Gjør øvelsene der du kaster selv, der medhjelper kaster og der du bruker maskin med en annen hund til stede. Du kan bruke enten en godt trent hund som du vet gjør rett, eller en hund som du vet gjør feil. Det viktigste er at du konsentrerer deg om hunden du trener og ikke bryr deg om hva den andre hunden gjør. Dette betyr også at den andre hunden må være slik at den kan gjøre feil uten at du bryr deg, og at den tåler å være til stede når du trener andre hunder. Men den må selvfølgelig gjerne få en haug belønninger for å være så hyggelig å bidra i treningen. 

Begynn med en rolig hund som trolig gjør rett og kast selv en dummy eller leke. Om hunden din setter seg kan du gjerne sende den på leken, men vær da bombesikker på at ikke det blir en konflikt med den andre hunden. Det smarteste er å holde den andre hunden fysisk fast slik at den ikke styrter fram på ditt signal. Om denne øvelsen går fint kan du øke vanskelighetsgraden med å la en medhjelper kaste eller bruke en maskin. Nå kan også vanskelighetsgraden økes med terreng og avstand til deg. 

Greier hunden din øvelsene når det er en rolig og lydig hund med kan du bytte ut hjelperhunden med en hund du vet styrter fram når noe går i luften. Begynn enkelt ved å kaste selv når du bytter ut hjelperhunden. Når hunden din kan løpe på litt avstand fra deg, sammen med en annen hund, bråstoppe og sette seg når noe går i luften og bli sittende mens makker moser avgårde og tar gjenstanden, har du kommet langt i treningen. 

Belønning: Leke, apportere
Belønningssignal: BRA/klikk, VÆRSÅGOD, ingen
Belønningsplassering:  Direkte til hunden

Øvelse 11 Sitt i kast med makker

Mål: Hunden setter seg og blir sittende når noe kastes selv om en annen hund løper rundt

 1. Hunden setter seg og blir sittende når noe kastes fra fører og annen hund oppfører seg pent
 2. Hunden setter seg og blir sittende når noe kastes fra fører og annen hund raser etter
 3. Hunden setter seg og blir sittende når noe kastes fra medhjelper eller maskin og annen hund oppfører seg pent
 4. Hunden setter seg og blir sittende når noe kastes fra medhjelper eller maskin og annen hund raser etter
 5. På ulike avstander og i ulike biotoper
 • Kan hunden din tilby atferder i nærheten av andre hunder? Dersom ikke hunden din kan dette må vi først lære den å engasjere seg i det vi vil selv om det er andre hunder i nærheten
 • Sørg for at du har god innkalling på din hund selv om andre hunder er i nærheten eller den leker med andre hunder. 
 • Ha større avstand mellom hundene eller sørg for at du står mellom hundene når du kaster slik at du lett kan blokkere for hunden dersom den går
 • Den hyppigste årsaken til at hundene gjør atferder tregt er usikkerhet. Belønn masse for at hunden forsøker å gjøre rett, og ikke vær så pirkete. 

Øvelse 12 Sitt i kast under andre forstyrrelser

Sette seg raskt når noe kastes kan du trene i alle situasjoner der hunden får med seg kastet. Har du noen spesielle forstyrrelser som er utfordrende for din hund anbefaler vi at du trener sitt i kast også i disse. Dette kan være spesielle lyder, lukter, avstand, biotop, underlag, miljø eller situasjoner, eller rett og slett kombinasjoner av ulike forstyrrelser eller øvelser. Tenk allikevel på at det bør være relevant for en jakt og/eller prøvesituasjon for at det skal være noe hensikt i å bruke treningstid på det. Her er noen ting det kan være nyttig å trene på:

 • Hunden setter seg i kast og blir sittende lenge etterpå, f.eks. om den setter seg på lang avstand
 • Hunden setter seg i kast og det kastes en ny gjenstand etter at den har satt seg
 • Hunden ser nesten ikke kastet og men hører lyden av fallet
 • En hund kommer løpende forbi etter at din hund har satt seg i kast
 • Noen andre bråker og fløyter mye under øvelsen
 • Gjenstanden som kastes lander åpent/i skjul/nærme/langt unna
 • Det skytes før det kastes (sørg for at hunden er vant til skudd og ikke skuddberørt før du gjør dette)