Øv: Signal APPORT

Hunden din skal nå kunne plukke opp gjenstander, snu seg mot deg, bære dem med omvendt lokking, levere dem til hånd og holde fast til signal TAKK blir gitt. Nå skal vi døpe atferdskjeden. 

Øvelse 8 Apport - legge på signal

Varm opp hunden med å sjekke at hunden kan kjeden gripe fra bakken, snu, holde og avlevere gjenstanden du jobber med på tilfredsstillende måte. Deretter gjør du en repetisjon der du holder hunden igjen i halsbåndet før du legger ut apportgjenstanden. Slipp halsbåndet når hunden har rett fokus og du tør vedde minst 500kr på at den kommer til å apportere korrekt.

Nå kan du begynne å gi signalet APPORT du slipper hunden. La det gå ca 1/2 sekund fra du sier ordet til du slipper for å være sikker på at hunden oppfatter ordet først og ikke tar det at du slipper den som signalet. Øk kriteriene ved å vente til hunden står stille uten å kave framover før du gir signalet. Deretter generaliserer du signalet ved å først føre hunden i en liten sirkel etter at du har lagt ut gjenstanden og før du gir signalet. Neste steg er å lokke hunden mot oss med en godbit og så gi signalet slik at den må snu seg for å se gjenstanden. 

Belønning: Godbit eller leke
Belønningssignal: TAKK/”klikk”
Belønningsplassering: Direkte til hunden eller kastet

Øvelse 8 Apport - legge på signal

Mål: Hunden utfører en enkel grunnleggende apportering på signal

 1. Hunden griper frivillig fra bakken og avleverer 
 2. Hunden griper frivillig fra bakken og avleverer når vi slipper halsbåndet
 3. Hunden griper fra bakken og avleverer når vi gir signal og slipper halsbåndet
 4. Hunden griper fra bakken og avleverer når vi gir signal og slipper halsbåndet etter å ha tatt hunden med bort fra apportgjenstanden og snudd hunden tilbake mot den
 5. Hunden griper fra bakken og avleverer når vi gir signal mens hunden står vendt bort fra apporten
 • Det er viktig at signalet fungerer som et grønt lys der hunden sier “yes, nå får jeg endelig gjøre atferden jeg har gledet meg til”. 
 • Bygg opp verdien for å gripe raskt gjennom å holde igjen hunden, legge ut apporten på en spennende måte og slippe den først uten signal og deretter med signal når du er fornøyd med hundens intensitet.
 • Konkurrer  med hunden ved å raskt rykke unna apporten hvis hunden nøler. Her vil vi få frem følelsen i hunden at  den føler seg snytt og at den skynder seg mer i neste repetisjon. 
 • Ikke glem å belønne skikkelig når hunden griper slik at den lengter etter å gjenta atferden. 
 • Tren hold fast og avlevering ferdig før du legger på signalet.
 • Når hold fast og avlevering føles lett for hunden og utføres korrekt tar du opp signalinnlæringen igjen.