Øv: Engasjement

Øvelsene i denne leksjonen fokuserer på å bygge fart og engasjement inn i apportøvelsen. Dette gir en bedre utført øvelse, og gjør det også lettere for hunden å utføre øvelsene i vanskeligere miljø. Engasjementet og farten gir hunden psykiske skylapper som gjør at den ikke så lett legger merke til distraksjonene i miljøet rundt. Ved å bygge engasjement og fart i apportøvelsen hjelper vi hunden å lykkes når situasjonen hunden skal utføre øvelsen i blir vanskeligere. 

Øvelse 2 Gripe raskt

I denne øvelsen skal vi forsterke at hunden griper raskt fra bakken. En viktig forkunnskap er at hunden har god forståelse for og ser stor verdi i belønningssignalet.

Ha hunden sitttende og plasser apportgjenstanden på bakken. Gi signal APPORT eller TA DEN. Umiddelbart når hunden plukker opp gjenstanden gir du belønningssignal “klikk”/BRA og lar hunden jage belønningen din i motsatt retning. Dersom du belønner med leke er det viktig at hunden er så god på bytteleker at den, umiddelbart når den hører belønningssignalet, spytter ut apportobjektet og jager leken. Er ikke hunden din så god på bytteleker er det bedre å belønne med å la hunden jage en godbit, enten som du kaster i hundens fartsretning eller at du lar hunden jage den i din hånd. Sørg for å ha god plass til å løpe fra hunden når du skal belønne.  

Når hunden forstår leken og er rask med å plukke opp apportgjenstanden når du står i ro, kan du begynne å prøve å plukke opp apportgjenstanden før hunden. Ved å legge på litt konkurranse og innimellom snyte hunden fra å få plukke opp gjenstanden lærer vi den å skynde seg. Den har ikke ubegrenset med tid for å plukke opp. Når vi snapper opp apportobjektet foran nesen på hunden kan dette føre til at mange hunder blir passive og forsiktige. Sørg derfor for å lære inn dette gradvis slik at vi får fram en positiv fandenivoldsk frustrasjon hos hunden. Vi vil at hunden skal ta i hardere etter en repetisjon der vi har “vunnet” apportobjektet. Tilpass din egen bråhet til hunden du har foran deg og øv inn øvelsen med en enkel gjenstand som en leke før du prøver med apportobjekter hunden kan bli nølende med. For at hunden faktisk skal føle seg snytt når vi stjeler apporten er det viktig at hunden både kan og vil gripe gjenstanden. Gjør ikke hunden din det går du tilbake til øvelsene i leksjon Øv: Gripe i APPORT 1 – Grunnleggende apportering

Av og til vinner vi konkurransen, helst de gangene hunden er litt treigere enn vanlig. Dette er dog ikke avgjørende, det gjør ingenting om du bare bestemmer deg for å vinne uansett. Det er viktigere at vi tar kjappe avgjørelser enn at vi snyter hunden når den er treig. Hvis du snyter hunden en gang, gjør raskt en ny repetisjon der du sørger for at hunden får vinne. Det viktigste er å få hunden til å tenne til på denne leken slik at vi kan spille på konkurranse når vi skal trene hunden til å gripe vilt den ikke er så glad i. 

Belønning: Leke eller godbit 
Belønningssignal: “klikk”/BRA, TA DEN
Belønningsplassering: Jage hånd eller kastet i fartsretningen

Øvelse 2 Gripe raskt

Mål: Hunden griper forskjellige apportgjenstander raskt fra bakken på signal

 1. Hunden griper leke fra bakken på signal APPORT
 2. Hunden griper leke fra bakken mens vi “konkurrerer” med den 
 3. 1 og 2 med forskjellige apportgjenstander 
 • Sørg for å unngå situasjoner der dette skjer. 
 • Bruk en gjenstand med høy verdi for hunden.
 • Bygg selvtillit ved for eksempel å ta leken, men la hunden “stjele” den fra hånden din etterpå. Eller stå nærmere gjenstanden enn hunden slik at hunden blir vant til å ta gjenstanden i nærheten av deg. Da kan du også late som du har tenkt til å ta leken ved å bevege deg sakte ned mot den. 
 • La hunden “vinne” konkurransen ofte og gjør mye ut av å fortelle den hvor rask den er. 
 • Om hunden blir mer opptatt av belønningen du har i handa får du vente med å konkurrere med hunden, stå i ro og jobbe med at hunden skal gripe apportgjenstanden før du gir belønningssignal. Først når hunden har fått flyt på gripeatferden kan du prøve å konkurrere med den igjen. 
 • Dette kan være et tegn på at hunden føler seg litt presset av konkurransen. 
 • Gjør mindre ut av deg under konkurransen og bruk en superbra belønning. Ofte kan det være lettere for hunden å slippe apporten og engasjere seg i belønningen om vi klikker og kaster en stor matbit i fartsretningen. 
 • Her er det viktig å være oppmerksom på timingen. Stå i ro eller beveg deg roligere i motsatt retning når hunden griper og fokuser på å bare gi belønningssignal når hunden har apportgjenstanden i munnen. 

Øvelse 3 Fartsøvelser fra medhjelper

I denne øvelsen bygger vi verdi for å løpe full fart tilbake til oss med apporten ved bruk av en medhjelper. Vi sørger for å ta vekk alt i apporkjeden som vi ikke vil fokusere på for å kun fokusere på tilbakeveien. Det betyr at vi hverken kaster apportgjenstanden, sender hunden ut eller lar den plukke på egen hånd. 

La medhjelperen holde hunden i halsbåndet med den ene hånden, og ha en kjent og enkel apportgjenstand i den andre hånden gjemt bak ryggen. Du selv frister hunden med en belønning og løper i fra. Stopp etter noen få skritt, snu deg og stå i ro. Nå presenterer medhjelperen apportgjenstanden foran hunden på en slik avstand at det er lett for hunden å gripe den selvstendig. Når hunden gjør dette slipper medhjelperen halsbåndet slik at hunden kan løpe i mot deg. Gi belønningssignal “klikk”/BRA når hunden er i fart mot deg, deretter tar du fram belønningen og løper i fra hunden til den har tatt deg igjen. Hunden må gjerne slippe apportgjenstanden etter at du har gitt belønningssignalet. Dersom hunden ikke slipper gjenstanden etter belønningssignalet men heller bærer den helt fram til deg er det også greit. I så fall tar du bare raskt i mot apportgjenstanden før du belønner. 

Vi starter med kort avstand mellom fører og medhjelper for å sørge for at hunden greier å gripe apportgjenstanen selv om fører har løpt avgårde. Men for å få hunden til å få opp farten må avstanden være større. Når hunden har forstått leken og griper apportgjenstanden raskt øker du avstanden opp til 40-50 meter slik at hunden virkelig har en grunn for å ta i og kan strekke ut. Sørg for å gi belønningssignal når hunden er i stor fart og tar i framover. Øk kriteriene ved at medhjelper senker apportgjenstanden gradvis mot bakken til den ligger på bakken foran hunden før hunden slippes.

Belønning: Jage godbit eller leke fra hånden
Belønningssignal: Klikk/BRA eller TA DEN
Belønningsplassering: I hundens fartsretning

Øvelse 3 Fartsøvelser fra medhjelper

Mål: Hunden griper gjenstand fra bakken og løper full fart mot fører når den blir sluppet

 1. Hunden griper apporten fra medhjelpers hånd like foran snuta og beveger seg mot fører
 2. Hunden griper apporten fra medhjelpers hånd like foran snuta og løper full fart til fører
 3. Hunden griper apporten fra medhjelpers hånd halvveis mot bakken og løper full fart til fører
 4. Hunden griper apporten fra bakken når medhjelper slipper og løper full fart til fører
 5. Punkt 1-3 med forskjellige apportgjenstander og miljø
 • Stå stille og følg nøye med på at hunden faktisk holder fast når du gir belønningssignal. 
 • Det er bedre at du gir belønningssignal tidligere mens hunden holder fast enn for sent. Hver gang du gir belønningssignal når hunden holder fast, får du mer av hold fast-atferden. 
 • Husk likevel å variere belønningspunktet slik at hunden må løpe lenger og lenger mot deg før du belønner. 
 • Bruk en bedre belønning og frist hunden med belønningen mens du løper fra den. 
 • Ikke løp så langt at du mister kontakten med hunden. 
 • Ikke løp så langt unna til å begynne med  at hunden blir mer opptatt av  løpe mot deg enn å ta med seg apporten. 
 • Instruer medhjelper til å slippe hunden når den har fokus på apporten. 
 • Gå tilbake til at medhjelper holder i apporten like over bakken hvis nødvendig. 

Øvelse 4 Fartsøvelser uten medhjelper

Om du ikke tilgang til medhjelper kan samme øvelse gjøres med hunden sittende med apporten nærme hunden, mens du går/løper i fra. Dette krever at hunden har god forståelse for å bli sittende, og kan skille mellom innkallingssignal og apportsignal.  

Hold hunden i halsbåndet og kast apporten på bakken 1-2 meter fra hunden. Snu deretter hunden mot deg og få den til å sette seg med ryggen mot apportobjektet. Bruk gjerne belønningen for å snu hunden og lokke den til å sette seg for å få den skikkelig tent på belønningen. Deretter rygger du noen meter før du gir signal APPORT. Når hunden har snudd seg, plukket gjenstanden og er på vei i mot deg gir du belønningssignal “klikk”/BRA. Ta fram belønningen og løp i fra hunden til den har tatt deg igjen. Hunden må gjerne slippe apportgjenstanden etter at du har gitt belønningssignalet. Dersom hunden ikke slipper gjenstanden etter belønningssignalet men heller bærer den helt fram til deg er det også greit. I så fall tar du bare raskt i mot apporttgjenstanden før du belønner. 

Start med kort avstand og forsterk hunden for å huske å ta med seg apportgjenstanden før den løper. Når den forstår konseptet øker du raskt avstanden slik at du får opp farten i hunden. Avbryt og start øvelsen på nytt dersom hunden glemmer å ta med seg apportgjenstanden. 

Belønning: Jage godbit eller leke fra hånden
Belønningssignal: “klikk”/BRA eller TA DEN 
Belønningsplassering: I hundens fartsretning

Øvelse 4 Fartsøvelser uten medhjelper

Mål: Hunden griper apporten som ligger 1-2 meter bak den på signal og løper full fart til fører som står 40-50 meter unna. 

 1. Hunden griper apporten som ligger 1-2 meter bak den på signal APPORT og løper til føreren som står 10 meter unna. 
 2. Hunden griper apporten som ligger 1-2 meter bak den på signal APPORT og løper full fart til føreren som står 40-50 meter unna. 
 3.  Punkt 1 og 2 i forskjellige miljøer. 
 • Begynn med å plassere apportgjenstanden synlig foran eller til siden for hunden
 • Øk kriteriene gradvis ved å stadig flytte gjenstanden bakover til den ligger bak hundens rygg og hunden snur seg for å plukke den opp. 
 • Bruk en bedre belønning og frist hunden med belønningen mens du løper fra den. 
 • Ikke løp så langt at du mister kontakten med hunden.