Øv: Belønningssignal

I kurset Effektive forsterkere 1 – Belønningsutvikling øvde vi på å belønne hunden med ulike belønninger. I en av øvelsene la vi til belønningssignalet BRA eller “klikk” og vi brukte flere øvelser på å lære hunden belønningssignalet VÆRSÅGOD. I denne øvelsesleksjonen skal du få øve deg på å holde arbeidsposisjonen til hunden har hørt belønningssignalet og bygge opp hundens forventning til de ulike signalene dine. 

Når du gjør disse øvelsene er det viktig at du fokuserer på å holde arbeidsposisjonen til etter belønningsignalet ditt er gitt selv om hunden i starten ikke vet hva den skal gjøre. Om du må lokke hunden ut av posisjon eller styre den på en annen måte for å få den til forstå hvor belønningen skal tas i fra, så sørg for å gjøre dette etter at hunden har hørt belønningssignalet ditt. 

Øvelse 1 BRA og klikk

I denne øvelsen skal du øve deg på å holde arbeidsposisjonen når du leverer godisen til hunden enten i munnen eller ved å kaste den på bakken i nærheten av hunden. Belønningssignalet vårt er BRA eller klikk. Gjør gjerne øvelsen flere ganger slik at du får øvd deg både på å klikke og på å si BRA. Atferden du skal belønne er at hunden er i ro og tar kontakt med deg. Vi anbefaler sterkt at du filmer din egen trening slik at du kan evaluere arbeidsposisjonen din i etterkant. 

Ha hunden i bånd (eller løs om den ikke vandrer vekk) i et enkelt miljø der det finnes lite forstyrrelser. Når hunden er i ro (stående, sittende eller liggende) og ser på deg gir du belønningssignal BRA/klikk. Vent 0,5 sekunder eller til hunden reagerer på signalet ditt før du starter belønningen ved å plukke opp en godis av lommen og gi den til hunden der den er. I neste repetisjon kan du hive godisen ved siden av der hunden er og la den plukke den opp selv. Gjør øvelsen noen ganger til hunden reagerer godt på signalene. 

Øvelse 2 HER

I denne øvelsen skal du øve deg på å holde arbeidsposisjonen når hunden kommer til deg for å ta godisen fra din hånd. Belønningssignalet vårt er HER. Atferden du skal belønne er at hunden er i ro med kontakt med deg. Vi anbefaler sterkt at du filmer din egen trening slik at du kan evaluere arbeidsposisjonen din i etterkant. 

Ha hunden i bånd (eller løs om den ikke vandrer vekk) i et enkelt miljø der det finnes lite forstyrrelser. Når hunden er i ro (stående, sittende eller liggende) og ser på deg gir du belønningssignal HER. Vent 0,5 sekunder eller til hunden reagerer på signalet ditt før du starter belønningen ved å plukke opp en godis av lommen og lokke hunden til deg. Gjør øvelsen noen ganger til hunden reagerer godt på signalet. 

Øvelse 3 TA DEN

I denne øvelsen skal du øve deg på å holde arbeidsposisjonen når hunden kommer til deg for å ta en leke i din hånd. Belønningssignalet vårt er TA DEN. Atferden du skal belønne er at hunden er i ro når den ser en leke. Vi anbefaler sterkt at du filmer din egen trening slik at du kan evaluere arbeidsposisjonen din i etterkant. 

Ha hunden i bånd (eller løs om den ikke vandrer vekk) i et enkelt miljø der det finnes lite forstyrrelser. Ta fram en leke, om hunden hopper etter den fjerner du leken og holder den utenfor rekkevidde og helst gjemt for hunden. Holder hunden fire bein i ro kan du ta fram leken så hunden ser den igjen. Når hunden er i ro (stående, sittende eller liggende) med fokus på leken gir du belønningssignal TA DEN. Vent 0,5 sekunder eller til hunden reagerer på signalet før du eventuelt lokker hunden til å leke med deg. Gjør øvelsen noen ganger til hunden reagerer godt på signalet. 

Øvelse 4 VÆRSÅGOD

I denne øvelsen skal du øve deg på å holde arbeidsposisjonen når du sender hunden til en avstandsbelønning. Belønningssignalet vårt er VÆRSÅGOD. Atferden du skal belønne er at hunden er i ro og tar kontakt med deg. Vi anbefaler sterkt at du filmer din egen trening slik at du kan evaluere arbeidsposisjonen din i etterkant. 

I kurset Effektive forsterkere 1 – Belønningsutvikling lærte du inn signalet værsågod ved å først betinge det til en avstandsbelønning og så lære hunden å vente på signalet. I denne øvelsen skal vi ta det litt videre. Begynn treningen med å repetere innlæringsøvelsen. Deretter gjør du neste repetisjon ved å snu hundens rygg mot skålen og gir den godis hos deg før du gir belønningssignalet VÆRSÅGOD. Husk å holde arbeidsposisjonen og vent 0,5 sekunder før du eventuelt lokker eller viser hunden avstandsbelønningen. Ha bånd på hunden eller la en medhjelper vokte godbitskålen/leken så hunden ikke får tak i belønningen om du ikke har sagt VÆRSÅGOD. Varier både avstanden til skålen og hvor mange godbiter du gir før du sender hunden. Om hunden ikke vil ta godbitene i skålen kan du øke verdien av skålen ved å legge bedre godbiter der. Om hunden bare vil til skålen og ikke vil ta belønningene av hånden din kan du øke verdiene av godbitene i hånden din.