Velkommen

Velkommen til første kurs i kursserien Effektive forsterkere. Denne kursserien er laget for å gjøre deg god til å belønne hunden slik at den har lyst til å gjøre atferden som ble belønnet en gang til. Å trene belønningsbasert handler nemlig om å legge til rette for at hunden gjør rett, for å så øke sannsynligheten for rett i framtiden ved å gi hunden noe den vil ha. Hvordan vi legger til rette for at hunden gjør rett jobber vi med i kursserien Lett å gjøre rett. 

I dette kurset setter vi fokus på hvordan du finner gode belønninger som senere kan fungere som effektive positive forsterkere for atferd. Først ser vi på hva belønninger kan være og hvordan du velger belønning. Belønninger kan nemlig være alt hunden verdsetter og kan få. Å få bade, løpe løs, apportere, spise, kose og leke kan være ulike belønninger for din hund. Etter dette ser vi på hvordan vi bruker belønningene for best mulig effekt i treningen. Vi tar opp hvordan du inkluderer deg selv for å øke verdien av belønningen, hvordan du kan plassere belønningen for at hunden enklest mulig skal forstå hva den skal gjøre, og hvordan vi utvikler belønninger slik at verdien av dem øker over tid. 

Etter å ha funnet ut hvilke belønninger vi skal bruke og hvordan vi skal bruke dem skal vi diskutere hvordan vi kan evaluere belønningene. Ved å observere hunden i belønningssituasjonen og legge merke til hvordan hunden reagerer, registrerer vi raskt om belønningen vi bruker er en effektiv forsterker i den situasjonen og miljøet vi er. Men vi kan også evaluere belønningene ved å lage en prioriteringsliste over hundens mest foretrukne gjøremål. Da får du en oversikt over hva hunden liker å gjøre, uavhengig om du liker at hunden gjør det eller ikke. Gjennom trening kan du endre prioriteringene til hunden og målet er at alle de høyest graderte prioriteringene til hunden er gjøremål du liker at den gjør. 

Dette kurset består av 10 tekstleksjoner og 4 øvelsesleksjoner. De fem første leksjonene tar for seg hvordan du finner og velger belønninger, de neste tre hvordan du bruker og evaluerer belønningene dine, og de siste to hvordan du kan evaluere belønningene. I øvelsesleksjonene i dette kurset skal du øve på hvordan du belønner hunden din med mat, lek og sosial kontakt. Du skal også øve på å bruke avstandsbelønninger og lære hunden din tillatelsesordet VÆRSÅGOD. Kurset er på NIVÅ 1 og det vil si at du ikke trenger andre forkunnskaper enn å vite litt om atferd og læring for å ha nytte av kurset.

Vi håper du synes kurset er nyttig og setter stor pris på om du gir en tilbakemelding til oss når du har fullført. Kos deg!